Svi mi mačkoljupci smo sigurno primetili da mačke vladaju internetom, a dobro nam je poznato i da one vladaju našim domovima.

Još nešto nam je možda privuklo pažnju ovih dana – činjenica da su zbog vanrednog stanja koje je na snazi zbog pandemije COVID-19, naše mačke primorane da se naviknu da nas “tolerišu” u kući punih 24h, svakog dana. Neke mace su jako zadovoljne ovakvim razvojem događaja, dok druge, one nezavisnije – nisu previše oduševljene.

Šta možete da uradite povodom toga i kako da vašim macama individualcima obezbedite onoliko prostora koliko im je potrebno da budu srećne? Najvažnije je da poštujete mačku i njenu nezavisnu prirodu. Ona ima svoj raspored tokom dana i sada se verovatno pita zašto ste stalno tu. Posmatrajte ponašanje svoje mačke, poštujte njenu rutinu i njene granice, a po potrebi je upotpunite igrom i novim mestima za odmor i opuštanje. 

Izdvojili smo za vas neke od dobro proverenih saveta koji vam produženi boravak kod kuće sa vašom ljubimicom mogu učiniti aktivnim, zabavnim i laganim:

 1. Omogućite mački prostor na koji može da se penje, mačja stabla, police pored prozora na koje može da sedne i da posmatra šta se napolju dešava. Ako joj obezbedite kutak na radnom stolu koji je samo njen, manje su šanse da vam odvlači pažnju dok radite.
 2. Rotirajte različite igračke na svakih par dana. One koje su prestale da je zabavljaju sklonite i dajte joj nove. Kada sklanjate i vraćate igračke, periodično, mački one svaki put iznova budu zanimljive.
 3. Aktivno se igrajte sa svojom mačkom – kupite pecaljku za mace u pet shop-u ili je sami napravite (na grančicu zavežite konac i na kraj konca zakačite papiriće, delove kese, perlice starog nakita i slično) i “pecajte je” po kući/stanu. Ovo je odlična igrica za istrčavanje mace i izbacivanja viška energije (vaše i njene)
 4. Isprobajte sakrivanje ili razmeštanje hrane. Stavite malo suve hrane (granule) u bočicu sa rupicama (ovo možete da napravite od manje flaše na kojoj ćete probušiti rupe) ili rasporedite vlažnu hranu (konzervice, sosiće) na posudice poređane u veliki krug da bi se kretala od tanjira do tanjira između svakog zalogaja.
 5. Dajte mački kartonsku kutiju, bilo koje veličine ili oblika, oduševiće se svakom kutijom. Možete da probate i sa kesama, neke mace obožavaju šuškanje kese, dok neke mace ovo plaši. Važno je samo da ne ostavljate macu bez nadzora sa kesom, jer može provući glavu kroz ručku ili rupu koju napravi i povrediti se.
 6. Posadite malo mačje trave ili pšenicu u jednu širu saksiju u svom domu i mačka će moći da uživa u nekim zadovoljstvima boravka napolju, a istovremeno ostaje na sigurnom.
 7. Redovno čistite posip i perite činijicu za hranu i vodu. Kako su nam ovih dana svi dani isti i nismo baš sigurni koji je dan, najbolje je da navijete podsetnike koji će vas opomenuti da je potrebno da ovo uradite.
 8. Čitajte i pričajte svojoj mački! Zvuk vašeg glasa dok sedite na udobnoj stolici zajedno sa vibracijama vaših grudi dok pričate stvara posebnu vezu između vas!
 9. Obezbedite mački kutak u koji može da se skloni ako nije raspoložena za druženje. Ovo može biti bilo koji tih, mračan i skriven prostor, kao npr. poslednja polica ormara, prostor ispod TV-a, ispod stola ili stolice… Posmatrajte svoj dom i sigurno ćete naći jedan ovakav kutak za macu. U taj kutak stavite macin krevetac ili kutiju za cipele sa malo stare odeće ili ćebencetom.
 10. Ako sada radite od kuće i na računaru, obezbedite mački prostor blizu mesta na kojem radite, kako bi mogla da bude u toku sa svim vašim aktivnostima. Ovaj prostor opet može da bude krevet za mačku ili kutija. 
 11. Kada radite na računaru, a imate mačku u blizini, obavezno redovno čuvajte dokumente na kojima radite (CTRL+S). Ukoliko ustajete od računara, stavite ga na “sleep mode”. Ovako ćete izbeći nerviranje zbog izgubljenih dokumenata, ako vam mačka sedne na tastaturu.
 12. I za kraj – ako vam maca skoči na tastaturu ili u krilo dok ste na važnom on-line sastanku, nemojte se uzbuđivati i nervirati. Svi smo jednako pogođeni izolacijom i svima će prijati da upoznaju ljupku macu – ovo vam garantujemo!