Možda ste znali da u Beogradu postoji prava mala oaza životinjskog sveta puna neobičnih i ređe viđenih životinja: guštera, zmija, kornjača, pirana i drugih ribica?

Pre tačno šest godina, udruženje “Aquaria life” odlučilo je da osnuje Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu. To je ubrzo postalo mesto okupljanja ljubitelja akvaristike i teraristike, a samo u protekle dve godine, posetilo ga je više od 30.000 ljudi. To je i mesto koje brine o svim onim egzotičnim ljubimcima: kornjačama, ribicama, hrčcima, papagajima i zmijama koje vlasnici ishitreno kupe, pa shvate da je briga o njima preveliki zalogaj.

Kriza izazvana korona virusom, nažalost nije zaobišla ni ovo neobično mesto. Kako izgledaju dani u Javnom akvarijumu i tropikarijumu tokom vanrednog stanja, pitali smo Branislava Jakovljevića, operativnog menadžera

Više od mesec dana vanrednog stanja je za nama. Kako biste ocenili taj period – da li ste uspeli da se izborite sa svim problemima koji su se javili?

Proteklih mesec dana su za nas bili pravi poduhvat! Imali smo dosta izazova: od ograničenog kretanja, zbog čega su pojedini zaposleni morali više puta da prespavaju u akvarijumu, do nedostatka finansijskih sredstava. Prvi problem smo uspešno rešili, a drugi je i dalje aktuelan. 

Prodaja ulaznica je naš glavni vid finansiranja, a kako smo trenutno zatvoreni za posete, ostali smo bez izvora finansija. Dnevni izdaci za hranu iznose 5.000 – 6.000 dinara, a danima kada sprovodimo redovno čišćenje akvarijuma i preventivno tretiranje protiv parazita uz davanje vitamina koji su važni za očuvanje zdravlja životinja, potrebno nam je preko 10.000 rsd. U periodu vanrednog stanja, pomogao nam je Grad Beograd sa donacijom hrane za životinje – svežeg povrća, kao i brojni građani koji su nas do sada podržali robnim i novčanim sredstvima. Veoma smo zahvalni na tome! Potrebni su nam i volonteri pa pozivamo sve koji žele da nam se prijave.

Dobili ste dozvolu za kretanje tokom policijskog časa preko grupnog zahteva za Udruženja i prihvatilišta koje je poslala ORCA. Koliko vam je to pomoglo?

Dozvola za kretanje nam je mnogo olakšala rad i na tome smo veoma zahvalni. Napokon možemo da odemo svojim kućama vikendom, a da pre toga uspemo da završimo sve obaveze. 

U našem akvarijumu i tropikarijumu živi preko 2000 životinja i brojimo preko 200 različitih vrsta, koje su smeštene na 400 m2 unutrašnjeg i 800 m2 spoljašnjeg prostora! Takva raznovrsnost živog sveta zahteva svakodnevno prisustvo i brigu. Osim hranjenja, naša dnevna rutina podrazumeva proveru akvarijuma i pumpi koje moraju raditi bez prekida. 

Više od 2000 životinja je zaista veliki broj. Kako je toliko životinja uspelo da nađe put do vas? 

Verovali ili ne, preko 75% životinja smo udomili! Često se dešava da ljudi ishitreno donesu odluku o kupovini egzotičnog ljubimca, nakon čega shvate da je to ipak prevelika obaveza za njih. Tako smo dobili najveći broj papagaja, kornjača, ribica, hrčaka, nekoliko zmija, a jednom nam je neko ostavio iguanu ispred vrata. To je bilo pravo iznenađenje. Zbog toga aktivno radimo na komunukaciji sa budućim vlasnicima, kako bi se što bolje pripremili za novog kućnog ljubimca. Svi koji žele mogu nam se javiti za savete ukoliko su im potrebni. 

Na kraju, kakvi su vam planovi za budućnost, čemu ćete se prvo posvetiti nakon što prođe vanredno stanje?

Pre svega, jedva čekamo da ponovo otvorimo svoja vrata za posetioce. Ovo je mesto gde naši građani mogu da se upoznaju sa morskim i slatkovodnim vrstama životinja – malim i velikim ribama, kornjačama, ježevima, pticama Afrike, reptilima. Ono što najviše privlači naše posetioce jesu akvarijum sa piranama, bonsai kutak, reptile kutak, bebi kutak, jezero sa KOI šaranima i drugo. 

Mi se trudimo da prenesemo ljubav i znanje o životinjama, prirodi i vodenim ekosistemima. Organizujemo sajam akvaristike i teraristike i održavamo seminare o prirodi, vodi i akvarijumima. Posebno se radujemo ponovnom radu sa decom školskog uzrasta. Do sada nas je kroz grupne posete posetilo oko 25.000 školaraca. Edukacija dece i mladih nam je jedna od glavnih aktivnosti. Od drugih edukativnih aktivnost izdvojili bismo projekcije filmova iz oblasti akvaristike, ronjenja i ekologije u našoj maloj bioskopskoj sali. 

Najveći projekat čiji nastavak očekujemo jeste izgradnja terarijuma za domaće vrste vodozemaca i gmizavaca, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije.