Kako da moja ptica bude zdrava? Kakav kavez treba da joj obezbedim? Da li je ptici potrebno društvo druge ptice ili su joj ljudi dovoljni? Koliko vremena ptica treba da provede izvan kaveza? Ovo su samo neka pitanja koja svaki ljubitelj ptica postavi pre nego što u svoj dom useli novog kućnog ljubimca – pticu. Uz ove savete moći ćete da obezbedite svom novom prijatelju sve što mu je potrebno.

Pravilna ishrana ptice

Pravilna ishrana je ključna stvar za srećnu i zdravu pticu. Najčešći uzrok prevremene smrti ptica jeste jednolična ishrana semenkama. Ishrana jednom vrstom semenki prouzrokuje nedostatak važnih hranljivih materija i može pruzrokovati oboljenja. Bolesna ili slaba ptica svakako ne može biti srećna.

Pticama je potrebna dnevna nefiltrirana svetlost

Pticama je potrebno izlaganje UVA i UVB zracima iz direktne Sunčeve svetlosti ili adekvatnog veštačkog osvetljenja, kako bi sintetisale vitamin D koji im treba za pravilan rast i sastav kostiju.

  • najbolje bi bilo ako biste mogli da obezbedite dobro obezbeđen i ograničen spoljašnji prostor kako bi ptice mogle da uživaju u raznovrsnom okruženju i prirodnoj sunčevoj svetlosti.
  • ako ne možete da obezbedite ptici da uživa u direktnoj sunčevoj svetlosti, potrebno je da nabavite lampu koja se koristi u tu svrhu. Lampa ne treba da bude preblizu kaveza, pogotovo u periodu adaptacija ptice na prisustvo lampe. Obične sijalice ne emituju UV svetlost i nisu adekvatne kao UV zamena. Pri tome, vodite računa o cilklusu noć i dan.

Čišćenje perja ptice

Vašem ljubimcu bi trebalo da pružite priliku da se kupa, s obzirom da redovno čišćenje perja utiče na zdravlje kože i perja. Plitka posuda sa vodom će poslužiti u ove svrhe. Kada je leto i visoka temperatura, ptica se može kupati i nekoliko puta nedeljno, dok tokom zime ova tuširanja treba svesti na minimum. Kupanje treba da se obavlja tokom dana, kako bi se perje osušilo do spavanja. Nikada nemojte sušiti pticu fenom! Ptica će sama sebe osušiti čišćenjem perja kljunom ili na sunčevoj svetlosti. Zato je poželjno da jedan deo kaveza bude izložen svetlosti, a drugi deo u hladu. Nikada nemojte kupati svoju pticu sapunom!

Zaštite pticu od sunca leti, a zimi od hladnoće

  • ugrejte pticu ih uz pomoć adekvatne grejalice; ukoliko je ptica sama u kavezu obezbedite joj mekanu i toplu dostupnu tkaninu u koju ptica može da se “ušuška” kada oseti potrebu za tim.
  • rashladite ih kada je to potrebno: uvek treba da postoji deo kaveza u senci kako bi ptica mogla da se skloni kada joj je pretoplo obezbedite posudice sa vodom u kojima bi ptice mogle da se kupaju
Ptica na grani

Veličina kaveza za pticu

Kavez u kojem je ptica smeštena trebalo bi da sadrži grančice na kojima ptica može da odmori, igračke sa kojima bi ptica mogla da se igra i ispituje ih, i nekoliko posudica sa vodom i hranom. Kavez bi trebalo da omogući i da ptica može kratko da preleti sa jedne grančice na drugu. Dakle, ne postoji gornja granica za veličinu kaveza. Ukoliko možete da obezbedite da kavez bude duplo veći od neophodnog za konkretnu vrstu, tim bolje. Što je veći kavez, ptica će biti srećnija i slobodnija u svom kretanju. Jedini ograničavajući faktor kod veličine kaveza jesu prostor i resursi kojima raspolažete. Kavez u kojem ptica boravi mora redovno da se čisti, kako bi se održavali neophodni higijenski uslovi i sprečile potencijalne bolesti.

Učinite da prostor u kojem ptica boravi bude interesantan i sadržajan

Pružiti ptici prostor u kojem će se ona osećati prijatno ne razlikuje se od vaše želje i potrebe da život provodite u lepo sređenom i čistom stanu. Ponudite svom pernatom ljubimcu igračke i aktivnosti koje će mu obogatiti svakodnevicu. Ptice su deo prirode, stoga slobodno unesite biljke i grančice u njihovo okruženje. Ovim ćete ulepšati okruženje ne samo svom ljubimcu, već i sebi. Pritom strogo vodite računa da drveće, granje i biljke koje unosite u isti prostor gde su i ptice ne budu otrovne! Pored navedenog, sobne biljke omogućuju vašoj ptici da ima svoj skroviti kutak za odmor koji je potreban za normalno funkcionisanje i ponašanje.

Ishrana papagaja

Ptica mora da provodi vreme van kaveza

Svaka ptica zaslužuje društvo i slobodan prostor za letenje. Vašem ljubimcu je potrebno da svakodnevno provodi vreme van svog kaveza. Tako bi mogao da “vežba” – leti, i time održava svoj organizam u dobrom fizičkom stanju. Čak ni najveći kavez ne obezbeđuje dovoljno prostora za fizičku i mentalnu aktivnost. Postavite u različitim prostorijama u stanu/kući više grančica na različitim mestima. Ukoliko imate dvorište, razmislite o ideji da jedan deo pretvorite u pravu malu prašumu, sigurno ograđenu žicom, u kojoj bi vaš ljubimac uživao tokom lepog vremena. U poslednje vreme pojavili su se i različiti proizvodi, poput pojaseva ili odela za ptice, kojima možete kontrolisati svog ljubimca ako želite da krenete u prijatnu šetnju.

Socijalna interakcija

Ptice su prirodno socijalne životinje i uživaju u društvu drugih bića. Ukoliko imate samo jednu pticu, povedite računa da bude smeštena u istoj prostoriji u kojoj ukućani provode najviše vremena. Svakodnevno posvetite deo svog vremena ljubimcu. Ukoliko imate previše obaveza, obavezno mu nabavite još jednu pticu kao društvo. Možda će im trebati vremena da se upozanju, ali budite sigurni da će se vremenom sprijateljiti. Pre uzimanja druge ptice, obavezno se raspitajte u stručnoj literaturi ili kod stručnjaka koje vrste ptica mogu najbolje da dele ograničeni prostor.

Ako vam je tekst o gajenju ptica koristan, pročitajte i:

  1. Odabir kućnog ljubimca: šta treba da znam
  2. Napuštene životinje: kako da rešimo ovaj problem
  3. Kako da zaštitim kućnog ljubimca tokom zime?
Povežimo se i na društvenim mrežama: