Vreme novogodišnjih praznika i zimskog veselja uz petarde i vatromet takođe je i vreme kada se najčešće gube kućni ljubimci. Mnoge životinje se plaše buke i glasnih zvukova poput praska petarde, pa je zato potrebno obratiti posebnu pažnju na ljubimce u periodu novogodišnjeg veselja. Sledećih nekoliko saveta, pomoći će vam da osigurate bezbednost svom ljubimcu.

Mačke

 • Držite svoju mačku u stanu/kući i nemojte joj dozvoliti da izlazi napolje.
 • Zatvorite sve prozore i navucite zavese, a u periodu kada se čuju petarde ili vatromet, pojačajte muziku ili uključite TV, kako bi se manje čuli zvukovi koji dopiru spolja.
 • Pustite mačku da potraži zaklon u nekom skrovitom kutku doma ukoliko to želi –  ispod kreveta, iza kauča ili ormara. Nemojte pokušavati da je izmamite napolje i nikako ne pomerajte nameštaj da biste došli do nje, jer to može samo izazvati veći stres. Pustite macu da se sakrije, a ona će sama izaći iz svog skloništa kada proceni da nema “opasnosti”.
 • Mikročipujte svoju mačku kako biste osigurali njen povratak kući ukoliko slučajno pobegne i izgubi se.
 • Ukoliko planirate da Novu Godinu dočekate van kuće, ostavite ljubimicu u delu kuće u kome je bezbedna, zatvorite sve prozore, navucite zavese i ostavite TV ili radio uključen, kako bi se spoljna buka što manje čula. Kada su uplašene, neke životinje mogu postati destruktivne, pa je zato najbolje da uklonite sve predmete koje mačka može oboriti ili uništiti.

Psi

 • Obezbedite svom ljubimcu šetnju i rekreaciju tokom dana. Izbegavajte da ga puštate sa povoca, naročito ukoliko pada sneg ili u večernjim časovima.
 • Nikada nemojte šetati psa u vreme kada napolju čujete petarde ili zvuk vatrometa. Mnogi psi se jako uplaše ovih zvukova i u panici se mogu otrgnuti sa povoca, pobeći i izgubiti se. Ovo je najčešći način gubljenja ljubimca u vreme novogodišnjih praznika.
 • Nemojte ostavljati psa samog napolju bez nadzora, čak i ako je dvorište dobro ograđeno, a pas vezan. Životinja se može uspaničiti, pokidati lanac i pobeći, ili se može povrediti ili ugušiti ukoliko se upetlja u lanac.
 • Isto kao u slučaju sa mačkama, zatvorite sve prozore i navucite zavese, a u periodu kada se čuju petarde i vatromet, pojačajte muziku ili uključite TV, kako bi se manje čuli zvukovi koji dopiru spolja.
 • Dozvolite vašem psu da potraži zaklon ispod kreveta ili u uglu sobe ukoliko to želi.
 • Ukoliko je vaš pas posebno sklon stresu usled buke koju izazivaju petarde i vatromet, porazgovarajte sa veterinarom o mogućnostima sedacije. Sedativ bi trebalo dati pre nego što počne buka od petardi u novogodišnjoj noći, kako bi na vreme počeo da deluje. Nikada nemojte ljubimcu davati sedative (kao ni bilo koje druge lekove) na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa veterinarom!
 • Mikročipujte svog psa i obavezno mu zakačite identifikacioni privezak na ogrlicu, kako biste osigurali njegov povratak kući ukoliko slučajno pobegne i izgubi se.
 • Ukoliko planirate da Novu Godinu dočekate van kuće, ostavite ljubimca u delu kuće u kome je bezbedan, zatvorite sve prozore, navucite zavese i ostavite TV ili radio uključen, kako bi se spoljna buka što manje čula. Kada su uplašene, neke životinje mogu postati destruktivne, pa je zato najbolje da uklonite sve predmete koje pas može oboriti ili uništiti.
 • Nemojte voditi ljubimca na gradske dočeke Nove Godine. Velika gužva i bučni spektakli bacanja petardi i puštanja vatrometa mu nikako neće prijati.
 • Ako ste planirali da otputujete negde za praznik, pravovremeno razmislite o smeštanju ljubimca u pansion ili mu na neki drugi način obezbedite brigu dok ste odsutni.

Uvek počistite nakon organizovanja vatrometa – smeće koje ostaje može biti opasno po ljubimce i divlje životinje i NIKAD nemojte bacati petarde ili puštati vatromet u blizini životinja!

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte i:

 1. Bezbednost ljubimca tokom praznika
 2. Iz ugla vlasnika: kako izlečiti bolest srčanog crva?
 3. Toplotni udar kod pasa: kako da zaštitite svog ljubimca?