Kineska vlada je signalizirala kraj korišćenja pasa u ljudskoj ishrani, tako što je Ministarstvo poljoprovrede objavilo nacrt politike koja zabranjuje ishranu psećim mesom. Ističući “napredak ljudske civilizacije” kao i sve izraženiju  javnu zabrinutost za dobrobit životinja  i prevenciju prenosa bolesti sa životinja na ljude, kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova je izdvojilo pse kao zabranjene u nacrtu u kojoj je navelo spisak životinja koje je dozvoljeno gajiti zbog korišćenja njihovog mesa.

Ministarstvo je nazvalo pse “posebnom životinjom za društvo” i onom koja nije internacionalno prepoznato kao stoka. Grad Šenžen je nedavno odobrio prvu zabranu ishrane psećim i mačijim mesom u Kini. Ovaj potez je dao nadu grupama za dobrobit životinja širom sveta da bi i drugi delovi države mogli da slede taj primer u bliskoj budućnosti.

“Ovaj signal je prvi iz Ministarstva koji govori kako psi nisu životinje koje treba gajiti zbog ishrane”, Pol Litlfer, internacionalni šef Kraljevskog Društva za Prevenciju Okrutnosti nad Životinjama, izjavio je za Gardijan. “Ovo ostavlja otvorena vrata za lokalne vlade da slede Šenženovo delo.”

Iako ne predstavlja zvaničnu zabranu konzumacije psećeg mesa, nacrt politike Ministarstva poljoprivrede bi mogao biti “momenat preokreta za dobrobit životinja u Kini”, izjavila je Vendi Higins iz Internacionalnog Humanog Društva (HSI)  za Gardijan.

“Ovo znači ogromnu promenu, uzevši u obzir da većina ljudi u Kini ne jede pse i mačke i želi da se okonča krađa njihovih kućnih ljubimaca za trgovinu mesom koju koristi samo mali deo populacije”, rekla je Higins.

HSI procenjuje da je između 10 i 20 miliona pasa ubijeno u Kini zbog njihovog mesa na godišnjem nivou, dok organizacija Životinje Azije procenjuje da je cifra za mačke oko 4 miliona godišnje.

“Većina ovih životinja je ukradeno i nisu rasle u zatvorenim ustanovama za uzgoj”, rekla je Higins.

“Ne samo da izaziva ogromnu patnju kod životinja, već je ovo ponašanje skoro isključivo pokrenuto kriminalom i, možda najvažnije u ovom trenutku, predstavlja neospornu pretnju za ljudsko zdravlje sa rizikom od bolesti poput besnila i kolere,” ona je izjavila.

Obnovljena lista Ministarstva poljoprivrede sadrži dodatak nekoliko divljih vrsta koje je dozvoljeno gajiti pod zakonima stočarstva ako se politika ne promeni posle perioda javnog komentarisanja koji traje do 8. maja.

Divlje životinje poput jelena, ptica za lov, kao i kune, dve vrste lisica i drugih životinja su uvrštene u listu životinja za koje se očekuje da bude odobren farmski uzgoj kad glavna vlada Kine digne zabranu trgovine divljim životinjama.

Privremena zabrana trgovine divljim životinjama stupila je na snagu krajem januara i predstavlja odgovor na izbijanje virusa COVID-19, za koji se  smatra da je potekao u formalnom ili zabranjenom lancu uvoza divljih životinja.

Ipak,  učesnici kampanje se nadaju da će vlada otići još dalje. Piter Li, stručnjak za politiku Kine sa HIS, rekao je za Gardijan: “Popisivanje divljih životinja, kao ‘specijalne stoke’ je zabrinjavajuće. Preimenovanje divljih životinja u stoku ne menja činjenicu da postoje nesavladivi izazovi da se ove životinje zadrže u njihovim domaćim okruženjima, njihove potrebe jednostavno ne mogu biti ispunjene. Uz to, postoje jasni dokazi da neke od ovih vrsta mogu da budu domaćini virusa, poput COVID-19, zbog čeka podstičemo Kinu i sve vlade da prestanu da trguju divljim životinjama.”

Prevela: Sonja Stojiljković