Najlakše je verovati da će se deca prirodno lepo ophoditi prema životinjama i da ih ne treba podučavati tome. Međutim, to nije uvek tačno. Neka deca nemaju instinkt da budu nežna, i nemaju svi vršnjake koji predstavljaju dobar uzor.

Ovo ne bi trebalo da ignorišemo s obzirom na to da je uočena veza između dece koja su okrutna prema životinjama i nasilničkim ponašanjem prema ljudima. (Ostaje pitanje da li jedno vodi drugom ili su simptomi istog problema, ali veza je svakako očigledna). Učenje dece saosećanju prema raznim stvorenjima može da im pomogne u razvijanju empatije prema svim živim bićima, uključujući i ljude. Takođe, podsticanje poštovanja prema staništima životinja predstavlja važan deo podučavanja dece o zaštiti životne sredine.

U nastavku sledi nekoliko konkretnih smernica koje će vam pomoći da naučite decu da budu dobra prema životinjama:

Maženje životinja na ispravan način

“Nežno” je reč koju roditelji treba da neprestano ponavljaju kada su u pitanju životinje. Nekoj deci je prirodno da budu pažljiva i blaga u interakciji sa životinjom, dok će druga hteti da je zgrab, stegnu ili povuku. Naučite svoju decu da maze životinje u smeru rasta dlake i da izbegavaju dodirivanje osetljivih delova tela.

Repovi nisu tu da bi se vukli

Repovi mogu da budu primamljivi, pogotovo za veoma malu decu. Podsećajte mališane da, iako deluje zabavno vući repove, oni ne služe tome. Neka poruka za najmlađe bude jasna: “Ne vuci. Pruži nežan dodir.”

Bez udaranja

Iako se ovo podrazumeva, treba napomenuti da mala deca umeju da budu previše gruba pri maženju životinja. I u ovom slučaju, objasnite im smisao “nežnog dodira” i pokažite im kako se to radi.

Bez zadirkivanja životinja

Kako budu rasla, deca će usvojiti ideju o nežnosti, ali možda neće shvatiti da mogu da uznemire životinju i bez dodira. Nikada ne gađajte životinju ni sa čim, nikada ne vičite na njih, i ne pokušavajte da ih uplašite. Neka deca smatraju da je smešno zastrašiti mačku ili psa, tako da im se mora objasniti da to nije zabavno životinji (a takođe može biti opasno po decu).

Naučite koji su znaci nelagodnosti koje pokazuje životinja i poštujte ih

Naučite decu da će uplašene životinje pokušati da se zaštite. Ukoliko životinja pokušava da pobegne, pustite je. Ne jurite je da se vrati natrag, čak i ako to želite.

Siktanje i režanje su očigledni znaci da je životinja uznemirena ili uplašena. Pokažite deci govor tela kojim psi ili mačke (ili druge životinje u njihovom okruženju) iskazuju znake upozorenja.

Posmatrajte divlje životinje bez dodirivanja

Odvojte malo vremena u prirodi – makar u sopstevnoj bašti – za posmatratanje divljih životinja. Potražite stonoge ili bubice ispod kamenja. Posmatrajte međusobne odnose veverica. Sedite veoma mirno i gledajte koje ptice i leptiri sleću blizu vas. Posmatranje životinja u divljini je divno iskustvo i dobra prilika za mlađu decu da razvijaju samokontrolu.

Poštujte staništa životinja i životnu sredinu

Objasnite maloj deci da je priroda dom ogromnom broju divljih životinja, uključujući i one koje čak i ne vidimo. Deo brige o životinjama je briga o njihovim domovima. Kada ostavljamo smeće gde mu nije mesto ili lomimo drveće ili žbunje, oštećujemo njihove domove. Povezivanje očuvanja životne sredine sa dobrobiti naših životinjskih prijatelja pomoći će deci da razumeju važnost zaštite prirode kada su ekološki problemi poput klimatskih promena previše apstraktni za njih.

Posetite rezervate divljih životinja

Ovde takođe spadaju i neki zoološki vrtovi, u zavisnosti od njihove prirode i svrhe. (Nisu svi zoološki vrtovi užasni zatvori za divlje životinje. Mnogi su rehabilitacione prirode ili predstavljaju skloništa za životinje koje ne bi mogle da prežive u divljini.) Ali centri za zbrinjavanje divljih životinja su odlična prilika da se približimo divljim životinjama i naučimo više o tome kako da ih zaštitimo.

Učiti, učiti, učiti

Crtani filmovi o životinjama mogu biti zabavni, zanimljivi i jako poučni. Zahvaljujući dokumentarnim emisijama i knjigama iz biblioteke, naša deca imaju znatno više znanja i poštovanja za širi spektar životinjskih vrsta nego što smo mi uopšte znali da nabrojimo kada smo bili u njihovim godinama.

Deca moraju da nauče da se brinu o stvorenjima koja su manja i slabija – kao i veća i snažnija – od njih samih. Dobrota i poštovanje prema životinjama su darovi koje će naša deca nositi kroz svoj život.