U subotu, 23. marta, u prostorijama Jugoslovenske kinoteke, Trag fondacija organizovala je svečanost povodom dodele VIRTUS nagrada za 2018. godinu. Specijalna nagrada za doprinos zadužbinarstvu dodeljena je posthumno Ljubinki Vivčar – ženi koja je dala sve, a nije tražila ništa.

Stručni žiri je Ljubinki Vivčar dodelio VIRTUS nagradu zbog njenog nesvakidašnjeg dobrog dela. Ova plemenita žena je svoju celokupnu imovinu (stan od 35m2) ostavila Organizaciji za poštovanje i brigu o životinjama (ORCA). Bila je veliki ljubitelj životinja i deo svog života posvetila je brizi o njima. Bila je upoznata sa radom i postignućima organizacije ORCA, te je i svoj poslednji poklon dala je za dobro životinja, prirode i ljudi.

Kroz VIRTUS nagradu, Trag fondacija uspešno promoviše dobra dela u našoj zemlji i podstiče veći broj kompanija i pojedinaca da se uključe u programe i inicijative za opšte dobro. Jedan od ciljeva nagrade je da dalje promoviše i stimuliše dobra dela u našoj zemlji kako bi se što veći broj kompanija i pojedinaca u budućnosti uključio u slične korisne programe ili akcije..

Nagradu je u Ljubinkino ime, preuzeo Dragan Aleksić, izvršilac njenog testamenta i dugogodišnji porodični prijatelj, koji je želeo da njena poslednja želja bude ispunjena i doprineo da se njena vizija sprovede u delo.

“Ljubinka Vivčar je celog života brinula o životinjama u okviru svojih mogućnosti. Kruna njenog načina razmišljanja bilo je poklanjanje stana u kome je provela ceo svoj život organizaciji ORCA. Ono što je ORCA uradila pretvorivši stan u Studentsi dom u kome će se besplatno školovati studenti koji će pomagati životinjama, siguran sam, prevazilazi sva njena očekivanja”, izjavio je na dodeli nagrade Dragan Aleksić.

Ljubinkin velikodušni gest je bio povod za mnoga dobra dela koja su usledila i koja će tek uslediti. Pretvaranje Ljubinkinog stana u prvi Studentski dom za zaštitu životinja i prirode u Srbiji ne bi bilo moguće bez podrške i zajedništva ORCA i građana. Čak 250 građana i kompanija prepoznalo je Ljubinkinu plemenitu misiju i svojim donacijama doprinelo da se sredstva za renoviranje prikupe za samo 50 dana u toku kampanje „Ljubinkin legat“. Sada je stan uspešno renoviran i pretvoren u Studentski dom koji čeka svoje stanovnike. Konkurs za prvu generaciju studenata je otvoren i uskoro ćemo odabrati  dve studentkinje će svoje obrazovanje posvetiti zaštiti životinja i prirode. One će imati sve neophodne uslove za školovanje i lični i profesionalni razvoj.

„Ljubinka je u potpunosti zaslužila priznanje koje je posthumno dobila: ostavila je celokupnu svoju imovinu za opšte dobro i svojim gestom podstakla mnoge na davanje. VIRTUS nagrada, koja će stajati u našem Studentskom domu, za nas i studente koji će tu živeti, značiće obavezu da Ljubinkin gest ostavi trajnog traga za dobro životinja i ljudi“, izjavio je ovim povodom Elvir Burazerović, direktor ORCA.

Studentski dom je deo našeg programa ORCA Akademije  kroz koji želimo da izgradimo kapacitete mladih eksperata za teme dobrobiti životinja i zaštite prirode, kako bi svojim znanjem nastavili da pomažu životinjama na stručan način. Pored znanja iz oblasti za koju su se školovali, oni će kroz ORCA Akademiju steći veštine projektnog menadžmenta, javnog zastupanja i drugih oblasti koje su neophodne za trajan doprinos zaštiti životinja i prirode. Na taj način moći će trajno da pomognu ogromnom broju životinja i ljudi u Srbiji.