Kada je zdravlje ugroženo, sve drugo postaje manje važno. Tu se svi slažemo. Ali nova mera Vlade Srbije koja treba da zaštiti moje zdravlje, zdravlje mojih roditelja, zdravlje moje sestre, ta ista mera će naškoditi zdravlju drugog člana moje porodice – Tobi!

Ja sam Mililica Lukić i imam tri psa mešanca, usvojena sa ulice: Mrvicu, Blekija i Tobi. 

Tobi je ženka, mešanac, stara 5 godina, udomljena kao sasvim malo štene, preslatka loptica u koju sam se odmah zaljubila. Nažalost, život na ulici je učinio svoje i Tobi se razbolela od štenećaka. Borba za oporavak je bila teška i duga, ali Tobi se izborila za svoj život. Posledice su ipak ostale i sa njima se borimo svakog dana. Najozbiljnije od njih su problemi sa bubrezima, bešikom, čestim urinarnim infekcijama i inkontinencijom (nemogućnost kontrolisanja mokrenja).

Dane delimo na „dobre“ i „loše“. Kada su „dobri dani“, uz lekove možemo da spojimo nekoliko sati bez izlaska napolje. Kada su „loši dani“ nekada moramo da izlazimo i na svakih 45 minuta, a tada ni lekovi ne pomažu. Tada se najčešće javljaju infekcije i potreban nam je veterinar. Loši dani podrazumevaju antibiotike, analize krvi, urina, ultrazvuk, mnogo teskobe, nervoze, nekada i suza. 

Nove mere Vlade Srbije koje podrazumevaju zabranu kretanja od 15 časova popodne do 5 časova ujutru (čak 14 sati!) ozbiljno ugrožavaju Tobino zdravlje. Njen organizam ne može da zadrži mokraću toliko dugo i potrebno joj je vršenje nužde u ravnomernim vremenskim razmacima tokom celog dana

To nije MOJ HIR KAO VLASNIKA, to je njena NUŽDA!

Napominjem da sam odgovorna i da od prvog trenutka kada je Vlada Republike Srbije počela sam sa uvođenjem mera prevencije i zaštite u borbi sa virusom COVID-19, podržala sam svaku donetu odluku. Jasno je da su mere socijalnog distanciranja neophodne kako bismo iz ove potpuno neverovatne, teške i nezamislive priče, poput nekog horora ili košmara, izašli sa što manje žrtava i što više sačuvanih ljudskih života. Jer to je ono najvažnije – zdravlje. Ali je potrebno da vodimo računa o zdravlju svih članova porodice – a to uključuje i ljubimce.

Zato molim sve donosioce odluka, Predsednika Republike Srbije i Predsednicu Vlade Republike Srbije, da pri donošenju novih mera obrate pažnju na zdravlje i dobrobit životinja. 

Tobi je deo mog života. Zato vas molim da pronađete mere koje će zaštititi SVE članove moje porodice i svih drugih porodica koje imaju ljubimce u Srbiji.

Zbog Tobi i svih pasa čije će zdravlje biti ugroženo zabranom izvođenja pasa, pozivamo sve koji pročitaju ovaj tekst da pišu mejl predsedniku Srbije i predsednici Vlade, u kome će zahtevati da se omogući izvođenje pasa radi obavljanja nužde najmanje dva do tri puta dnevno u ravnomernim vremenskim intervalima tokom dana!