Svetski lideri u oblasti zdravlja pozivaju na zeleni oporavak od virusa korona

Svetski lideri u oblasti zdravlja napisali su otvoreno pismo liderima grupe država sa najrazvijenijim svetskim privredama (G20) povodom ključne važnosti rešavanja klimatske krize za globalni oporavak. Doktori i medicinski stručnjaci iz celog sveta apelovali su na svetske lidere da obezbede zeleni oporavak od korona virusa koji uzima u obzir probleme zagađenja vazduha i  klimatske krize.

Više od 200 organizacija koje zastupaju najmanje 40 miliona zdravstvenih radnika (što čini oko pola svetske zdravstvene radne snage),  potpisalo je otvoreno pismo liderima G20 i njihovim glavnim zdravstvenim savetnicima, ukazujući na sedam miliona prevremenih smrti u svetu svake godine u kojima zagađenje vazduha ima udeo.

U pismu se insistira da je neophodno da glavni medicinski rukovodioci i glavni naučni savetnici budu neposredno uključeni u kreiranje planiranih mera oporavka kako bi osigurali da perspektive javnog zdravstva i problema životne sredine budu uzete u obzir. Oni tvrde kako treba ojačati zdravstveni sistem i upozoravaju kako će degradacija životne sredine omogućiti pojavu novih bolesti.

Potpisnice takođe žele reforme subvencija za fosilna goriva, sa javnom podrškom usmerenom ka obnovljivim izvorima energije, koje kažu da će rezultirati čistijim vazduhom, smanjenjem emisija gasova staklene bašte i pomoći podsticaj ekonomskog rasta u sledeće tri decenije.

U pismu, zdravstveni stručnjaci povezuju zagađenje vazduha i slab zdravstveni sistem sa uticajima virusa, tvrdeći da je zagađenje vazduha „već oslabilo naša tela”, povećavajući uticaj bolesti.

„Lično smo svedočili tome kako zajednice mogu biti krhke kada se njihovo zdravlje, bezbednost hrane i sloboda da rade prekinu opštom opasnošću. Ova trenutna tragedija ima mnogo slojeva i uvećana je zbog nejednakosti i manjka ulaganja u javni zdravstveni sistem. Svedočili smo smrti, bolesti i psihičkoj neuravnoteženosti na nivoima kakvi nisu viđeni decenijama”, pišu stručnjaci

Prema pismu, bolja priprema je mogla umanjiti uticaje pandemije Covida-19. „Moramo učiti iz ovih grešaka i vratiti se jači, zdraviji i otporniji”, dodali su zdravstveni stručnjaci.

Prošle nedelje sveobuhvatno istraživanje je otkrilo da su svakodnevne emisije ugljen-dioksida u svetu opale za oko 17% kao rezultat karantina, i ako bi se normalna aktivnost nastavila, bilo bi samo 4% pada za celu godinu, u poređenju sa prošlom godinom. Takav pad bi napravio nedovoljnu razliku u rešavanju klimatske krize.

Neke zemlje razmišljaju da primene zeleni oporavak od krize postavljajući stroge uslove za bilo kakve mere finansijske pomoći industrijama zasnovanim na fosilnim gorivima, kao što je avijacija, i ulažući novac u infrastrukturu koja smanjuje efekat staklene bašte, od Interneta za rad na daljinu do boljih biciklističkih staza i stanica za punjenje električnih vozila. Skorašnje istraživanje na univerzitetu Oksford, otkrilo je da bi ovo doprinelo većem broju poslova i boljem povraćaju ulaganja nego vraćanje na stari način poslovanja.

„Zdravstveni  stručnjaci su na prvim linijama fronta tokom ovog vanrednog stanja i vidimo ogromne gubitke života zbog kasnog reagovanja” kaže Migel Horhe, predsednik Svetske zdravstvene organizacije. „Sada znamo više nego ikada pre da zdravi životi zavise od zdrave planete. Dok idemo putem oporavka, moramo izgraditi sistem koji će nas zaštiti od dalje štete. Potreban nam je zdrav i zeleni oporavak.”

Zdravstveni stručnjaci su zabrinuti da će svet nastaviti sa svojim nezdravim aktivnostima kada trenutni uticaji virusa korona izblede, iako nisu naučili lekcije koje treba da nas upute na zdraviju stazu koja će smanjiti šanse za takve razarajuće pandemije u budućnosti, smanjiti bolesti od drugih uzroka i prekinuti klimatsku krizu.

„Covid-19 je naterao svet da stane i razmisli, nudeći nam jedinstvenu mogućnost da napravimo promene koje će koristiti planeti i svim ljudima na njoj” kaže Anet Kenedi, predsednica Međunarodnog saveta medicinskih sestara. „Klimatske promene predstavljaju neposrednu i ozbiljnu pretnju zdravlju svetskog stanovništva. Pozivamo vlade da osiguraju da se nivoi zagađenja ne vrate na prethodne nivoe, da bi naša deca i unuci mogli da odrastaju zdravije u podesnoj i održivoj klimi. Samo ulaganjem u zdravstveni sistem i u životnu sredinu možemo stvoriti održivu budućnost.”

Pismo je poslato svim G20 liderima, uključujući Borisa Džonsona, Angelu Merkel i Si Đinpinga, koji su pod pritiskom da odobre zeleni oporavak, kao i onima koji su bili kritikovani zbog mlakog pristupa krizi ili kako je koriste da bi oslabili zaštitu životne sredine, ukljućujuči Donalda Trampa, Vladimira Putina i Žaira Bolsonaroa.

Izvor: The Guardian
Prevela: Milica Reljić