ORCA UKLONILA PREKO 8000 FLAŠA IZ REKE JADAR!

ZAŠTIĆENA POPULACIJA DABROVA!

Lešnica (Loznica), 22. jul 2017. godina, Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA organizovala je akciju čišćenja reke Jadar, jednog od nekoliko staništa na kojima u Srbiji živi evropski dabar. Tokom akcije uklonjeno je preko 8.000 plastičnih fraša, ambalaža sone kiseline, pesticida, veterinarskih lekova motornih ulja i drugog otpada! Akciju je podržalo lokalno stanovništvo i KJP „Naš dom“ iz Loznice koje je prikupljeni otpad odvezlo na deponiju. Volonteri ORCA su sa dela platičnih flaša skinuli čepove koje ćemo predati Udruženju “Čepom do osmeha”

Cilj akcije bio je da se zaštiti ovo važno stanište evropskog dabra i da se skrene pažnja javnosti na problem zagađenja reke Jadar.

Fotografije sa ove akcije mogu se pronaćin na ORCA Facebook stranici.

Dabrovi su u narodu poznati kao vešti graditelji, miroljubive i vredne životinje koje izgrađuju brane. Manje je poznato da dabrovi nisu samo radnici koji grade brane, već da su i veoma vešti ekološki inženjeri zahvaljujući čijem radu nastaju i opstaju, danas najugroženiji, močvarni i jezerski ekosistemi. Dok izgrađuju sklonište za svoju porodicu u vidu brane, dabrovi utiču na to da se deo reke uzvodno od brane produbi i znatno proširi. Na taj način se veliki deo okolnog kopna plavi, što omogućava brzo širenje vrba, trske i drugih vodenih biljaka, koje privlače druge životinje koje koriste ovu vegetaciju kao svoj novi dom. U Lešnici rastu zaštićene i strogo zaštićene biljke čiji opstanak direktno zavise od postojanja močvarnih ekosistema a koje održava populacija dabrova.

U prvoj polovini 19. veka evropski dabar je bio široko rasprostranjen duž rečnih tokova Save, Dunava, Morave i močvarnih područja, ali je zbog prekomernog izlovljavanja iščezao pre više od stotinu godina. Međutim 2004. godine izvršena je reintrodukcija dabra na područje specijalnih rezervata prirode – „Zasavica“ i „Obadska bara“. Nakon reintrodukcije dabrovi su proširili svoja staništa, te su Savom stigli nizvodno do Obrenovca, uzvodno do Brčkog u Bosni i Hercegovini, a južno u Mačvu, u kanal Bitva u selu Glušci, i još niže u reke Drinu i Jadar.