Reakcija ORCA na tragičnu smrt meštanina Petrovaradina: TRAGEDIJA JE MOGLA BITI SPREČENA

Za rešenje problema sa psima, neophodna je nacionalna akcija!

Povodom vesti o tragičnoj smrti osamdesetčetvorogodišnjeg meštanina Petrovaradina, koji je prema saopštenju novosadske policije, preminuo jutros od posledica povreda koja su mu nanela dva komšijska psa, ORCA izražava najdublje saučešće porodici i prijateljima preminulog gospodina.

Nažalost, ovaj nesrećni događaj nije usamljen. Pravno savetovalište ORCA redovno beleži prijave građana čiju bezbednost ugrožavaju neodgovorni vlasnici životinja. Nacionalno istraživanje koje je ORCA sprovela 2016. godine uz podršku Svetskog udruženja za zaštitu životinja i u koordinaciji sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine beleži trend porasta povreda koje su ljudima navele životinje u poslednjih pet godina. U poređenju sa ostalim vrstama životinja, 93% povreda u prijavljenim slučajevima naneli su psi.

Porast broja tragedija o kojima možemo čitati u medijima poslednjih meseci  predstavlja crveni alarm koji naglašava značaj i težinu problema u vezi sa psima, sa kojim se suočavaju gradovi i opštine u Srbiji. Zato je neophodno pokrenuti nacionalnu akciju u oblasti kontrole populacije pasa u Srbiji.

Prvi korak nacionalne akcije mora biti izrada Strategije kontrole populacije pasa u Srbiji. Strategija predstavlja polazni okvir sistema humane i efikasne kontrole populacije pasa u Srbiji i skup smernica za kreiranje lokalnih programa kontrole koji su zakonska obaveza lokalnih samouprava u Srbiji. Apelujemo na nadležne institucije da bez odlaganja pristupe kreiranju sistema kontrole populacije vlasničkih i napuštenih pasa u Srbiji, u cilju smanjenja problema koji se vezuju za neodgovorno vlasništvo i postojanje napuštenih pasa kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.  Pored izrade Strategije, neophodan je strožiji nadzor i kažnjavanje neodgovornog ponašanja vlasnika, naročito strožija primena zakonodavstva koje reguliše držanje životinja koje mogu predstavljati opasnost po okolinu, prepoznavanje napuštanja životinja kao krivičnog dela, kao i strožije kažnjavanje organizovanja i učešća u borbama pasa.

Neophodno je razumeti da kontrola populacije pasa nije kratkoročno, već naprotiv,  dugoročno i sistemsko pitanje koje mora postati deo nacionalnih i lokalnih politika kako bi se ostvarili rezultati, smanjio broj ozleda koje uzrokuju vlasnički psi, ali i smanjio broj napuštenih životinja u Srbiji.