Kako da zajedno pomognemo životinjama?

U junu 2019. godine, poslanici skupštine Republike Srbije usvojili su predlog za izmenu i dopunu člana 269 Krivičnog zakonika Republike Srbije. Zatvorska kazna za zlostavljače životinja povećana je sa jedne na dve godine, dok je donja granica zatvorske kazne za organizatore borbi životinja iz koristoljublja povećana sa tri meseca na šest meseci.

Predlogu za izmenu i dopunu člana 269 (ubijanje i zlostavljanje životinja), prethodila je inicijativa za unapređenje krivičnopravne zaštite životinja koju su ORCA i Srpski telegraf uputili Ministarstvu pravde. Ovu inicijativu je potpisivanjem peticije za veće kazne za zlostavljače životinja podržalo čak 30.000 građana. Snažna podrška građana podstakla je Ministarstvo pravde da predloži strože kazne za zlostavljače i organizatore borbi životinja iz koristoljublja.

Iako je povećanje kazni dokaz da zajedno možemo da utičemo na stvaranje boljih uslova za život svih nas, treba istaći delove naše inicijative koji još nisu prepoznati od strane nadležnih organa.

Samo uz vašu podršku možemo da podstaknemo izmene člana 269 Krivičnog zakonika u kojem će NAPUŠTANJE ŽIVOTINJA biti definisano kao krivično delo. Bolesti, agresivnost i prljanje javnih površina, samo su neke od posledica napuštanja životinja.

Samo zajedno možemo podstaći ODUZIMANJE ŽIVOTINJA njihovim zlostavljačima i ubicama i trajno im zabraniti držanje životinja. Cilj ove mere je sprečavanje učinioca da ponovi prekršaj, tj. da nastavi da ugrožava dobrobit životinja.

Ne želimo da čekamo da se ubistvo životinje desi da bi krivci bili kažnjeni. Zato smo predložili da i POKUŠAJ UBISTVA I ZLOSTAVLJANJA (pucanje na životinje koje nije rezultiralo smrtnim ishodom, protivzaonito postavljanje otrova i slično) bude kažnjen.

Svako organizovanje borbi životinja mora biti kažnjeno, a ne samo ono koje je učinjeno iz koristoljublja, što je još jedan bitan segment naše inicijative

Da bi se propisi u oblasti dobrobiti životinja efikasno sprovodili, neophodna je koordinisana akcija nadležnih organa. Zato je potrebno da predlog za formiranje KOORDINACIONOG TIMA ZA SPROVOĐENJE PROPISA IZ OBLASTI DOBROBITI ŽIVOTINJA bude razmotren i usvojen. Ovaj tim, sastavljen od članova državnih organa, bavio bi se prevencijom zlostavljanja i ubistva životinja, kao i unapređenjem dobrobiti životinja, što bi doprinelo celom našem društvu.

Zajedno smo napravili prvi korak, ali tu nikako ne smemo da se zaustavimo! Očekuju nas još mnoge promene. Životinje zavise od nas i na nama je da ih zaštitimo! Idemo dalje!