Iako nam ponekad deluje da naši ljubimci vole sve da jedu, to i dalje ne znači da smeju da se hrane namirnicama koje mi rado konzumiramo i deimo sa njima. Zato danas sa vama delimo korisnu listu najotrovnijih namirnica kojima ne treba da hranite vašeg ljubimca. Kao i uvek, ukoliko sumnjate da je vaš ljubimac pojeo bilo koju od sledećih namirnica, procenite unesenu količinu i kontaktirajte svog veterinara.

Alkohol

Alkoholna pića i prehrambeni proizvodi koji sadrže alkohol mogu da izazovu povraćanje, dijareju, lošu koordinaciju, poremećaj funkcija centralnog nervnog sistema, otežano disanje, tremor (drhtanje), abnormalnu pH vrednost krvi, komu, pa čak i smrt. Nikada ne smete da dajete alkohol svom ljubimcu. Ako sumnjate da je vaš ljubimac uneo alkohol u svoj organizam, odmah se obratite veterinaru.

Avokado

Avokado prvenstveno pravi probleme pticama, zečevima, magaracima, konjima i preživarima, uključujući ovce i koze. Najveći rizik je kardiovaskularno oštećenje i smrt kod ptica. Konjima, magarcima i preživarima od njega često otiču glava i vrat.

Čokolada, kafa i kofein

Svi ovi proizvodi sadrže supstance nazvane metilksantini, koji se nalaze u semenu kakaa, plodu biljke koji se koristi za proizvodnju kafe i u orašastim plodovima sadržanim u ekstraktu koji se koristi u nekim gaziranim pićima. Kada ih ljubimci unesu u ogranizam, metilksantini mogu da izazovu povraćanje i dijareju, ekstremno dahtanje, prekomernu žeđ i mokrenje, hiperaktivnost, abnormalni srčani ritam, tremor, epileptički napad, pa čak i smrt. Imajte na umu da je crna čokolada opasnija od mlečne. Bela čokolada ima najniži nivo metilksantina, dok čokolada za kuvanje sadrži najviši nivo.

Citrusi

Stabljike, lišće, kore, plodovi i semena biljaka citrusa sadrže različite količine limunske kiseline, eteričnih ulja koja mogu da izazovu iritaciju, pa čak i poremećaj funkcija centralnog nervnog sistema ukoliko se unesu u značajnim količinama. Male doze, koje se unose jedenjem voća, verovatno neće uzrokovati probleme osim lakših stomačnih tegoba.

Kokos i kokosovo ulje

Kada se unose u malim količinama, kokos i proizvodi na bazi kokosa verovatno neće naneti ozbiljnu štetu vašem ljubimcu. Meso i mleko svežih kokosa sadrže ulja koja mogu uzrokovati stomačne probleme, retku stolicu ili dijareju. Zbog toga vam preporučujemo da budete oprezni kada svojim ljubimcima nudite ovu vrstu hrane. Kokosova voda sadrži visok nivo kalijuma i ne treba da je dajete vašem ljubimcu.

Grožđe i suvo grožđe

Iako vrsta otrovne supstance sadržane u grožđu i suvom grožđu još uvek nije otkrivena, ovo voće može da prouzrokuje bubrežnu insuficijenciju. Dok se ne sazna više informacija o ovoj otrovnoj supstanci, najbolje je da izbegavate da hranite pse svežim i suvim grožđem.

Makadamija ili australijski orah

Makadamija ili australijski orasi mogu da izazovu slabost, depresiju, povraćanje, tremor (drhtanje) i hipertermiju (povišena temperatura tela) kod pasa. Simptomi se obično pojave u roku od 12 sati nakon konzumiranja i mogu trajati između 12 i 48 sati.

Mleko i mlečni proizvodi

Budući da kućni ljubimci nemaju značajne količine laktaze (enzim koji razgrađuje laktozu u mleku), mleko i drugi proizvodi na bazi mleka kod njih uzrokuju dijareju ili druge probavne tegobe.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, uključujući bademe i orahe, sadrže velike količine ulja i masti. Masti mogu da izazovu povraćanje i dijareju, a potencijalno i pankreatitis (oboljenje kod kog dolazi do nekontrolisanog stvaranja enzima pankreasa) kod kućnih ljubimaca.

Luk, beli luk, vlašac

Ovo povrće i začinsko bilje može da izazove gastrointestinalnu iritaciju i može da dovede do oštećenja crvenih krvnih zrnaca. Iako su mačke tome podložnije, psi su takođe izloženi riziku ukoliko unesu dovoljno veliku količinu. Toksičnost se obično dijagnostikuje kroz anamnezu, kliničke simptome i mikroskopsku potvrdu Hajncovih telašca.

Sirovo/nedovoljno termički obrađeno meso, jaja i kosti

Sirovo meso i sirova jaja mogu da sadrže bakterije poput salmonele i ešerihije koli koje mogu biti štetne za kućne ljubimce i ljude. Sirova jaja sadrže enzim avidin koji smanjuje apsorpciju biotina (vitamina B), što može da uzrokuje probleme sa kožom i krznom. Hranjenje kućnog ljubimca sirovim kostima može da deluje prirodno i zdravo ukoliko bi vaš ljubimac živeo u divljini. Međutim, ovo može da bude veoma opasno za ljubimca naviknutog na kućne uslove, koji bi mogao da se zadavi kostima ili zadobije tešku povredu ako se kost polomi i zaglavi ili probuši probavni trakt vašeg ljubimca.

So i slane grickalice

Velike količine soli mogu da izazovu prekomernu žeđ i mokrenje, ili čak trovanje natrijumom kod kućnih ljubimaca. Simptomi koji ukazuju da je vaš ljubimac možda pojeo previše slane hrane uključuju povraćanje, proliv, depresiju, tremor, povišenu telesnu temperaturu, epileptički napad, pa čak i smrt. Savetujemo vam da izbegavate da dajete svojim ljubimcima slane grickalice poput čipsa, pereca i posoljenih kokica.

Ksilitol

Ksilitol se koristi kao zaslađivač u mnogim proizvodima, uključujući žvake, bombone, kolače i paste za zube. Može da izazove oslobađanje insulina kod većine životinja, što može dovesti do oboljenja jetre. Povećanje insulina dovodi do hipoglikemije (sniženi nivo šećera). Početni znaci toksikoze uključuju povraćanje, letargiju i gubitak koordinacije. Ovi simptomi mogu da se pretvore u epileptički napad. Povišeni enzimi jetre i oboljenje jetre mogu da se primete u roku od nekoliko dana.

Testo s kvascem

Testo s kvascem može da naraste i prouzrokuje višak gasova u digestivnom sistemu vašeg ljubimca. Ovo može da bude bolno i može da uzorkuje da se stomak naduje i potencijalno uvrne, što je opasno po život ljubimca. Kvasac proizvodi etanol kao nusproizvod i pas koji unosi sirovo testo za hleb može da se napije (vidi pod Alkohol).

Da li biste i vi dodali neku zabranjenu namirnicu na ovu listu?

Prevela: Draga Nešković