Sa nama razgovara Željko Iličić, predsednik udruženja “Staro brdo” iz Lapova

Udruženje “Staro brdo” je 2015. godine osnovalo azil za konje “Staro brdo” sa ciljem spašavanja, rehabilitacije, (re)socijalizacije i zbrinjavanja konja. Jedna su od retkih organizacija koja je osposobljena za pružanje optimalnih uslova za život konja koje su izbavili iz najtežih mogućih okolnosti – trauma i povreda izazvanih nehumanim tretmanom. Do sada su spasili preko 60 i udomili oko 40 konja. 

Kako ste došli na ideju da otvorite azil baš za konje?

Od malena osećam veliku povezanost sa prirodom i životinjama, a posebnu ljubav gajim prema konjima. Prvog konja sam spasio 2012. godine i nakon toga sam sa prijateljima, koji su takođe veliki ljubitelji životinja, odlučio da otvorim azil. Trenutno se u njemu nalazi 16 konja. Ipak, tokom godina, naša mala zajednica je porasla na preko 50 životinja, pa danas sa našim konjima žive svinje, koze, magarci, psi, mačke, a imamo i bebu bivola. Sve životinje su socijalizovane i odlično se međusobno slažu. 

Kako ste suočili sa vanrednim stanjem? 

Rad nam je zbog vanrednog stanja otežan, ali činimo sve što je u našoj moći da životinje ostanu zbrinute. Zahvaljujući vašoj podršci dobili smo tri dozvole za kretanje u periodu policijskog časa. Pre toga, lokalna samouprava nam je dala vremenski strogo ograničenu dozvolu koja nam nije ostavljala dovoljno vremena za rad. Životinje držimo na dve lokacije ukupne površine 15.000 m2. Velike životinje poput konja zahtevaju posebnu negu, a od skoro se brinemo o bebi bivola koja mora da se hrani na nekoliko sati. Neretko se dešavalo da prenoćimo sa životinjama. 

Najteže nas je pogodilo otežano finansiranje zbog trenutne situacije. Zavisimo od donacija, a njih je trenutno mnogo manje. Nedostaje nam hrane i sredstava za negu životinja. Imali smo kvar na električnoj mreži i još nekih tehničkih problema. Nadamo se da ćemo iz ove borbe izaći kao pobednici i da ćemo se vrlo brzo vratiti svojoj svakodnevnoj rutini. 

Imate veliki broj životinja koje ste spasili. Sigurno imate puno neverovatnih priča? 

Najteži slučaj spašavanja konja desio se 2018. godine. Konja je iz Beograda dovela Andrijana Kozić, devojka koja ga je spasila od nemarnih vlasnika. Konj je bio u jako lošem stanju, imao je višestruk prelom noge, upalu pluća, parazite i još mnogo drugih zdravstvenih problema. Mesecima smo se svim snagama borili za njegov život. Bez pomoći našeg veterinara i doktora Marka Majstorovića sa Univerzitetske dečije klinike Tiršova, ne bismo uspeli da mu sačuvamo nogu. U njegov oporavak uložili smo svo znanje i veštine koje smo do tada stekli. Napravili smo i specifično pomagalo “ljuljašku” koja je konju omogućila da održi tonus mišića. Zahvaljujući velikoj stručnosti lekara primenjena je metoda lečenja matičnim ćelijama i konj se oporavio. Dobio je ime Soko i nakon godinu dana srećno je udomljen u okolini Loznice. 

Drugi slučaj koji bih izdvojio jesu sedam prasića koji su spašeni pre dve godine. Kolege iz drugog udruženja našli su ih odbačene na lokalnoj deponiji u vrlo lošem stanju, a kako nisu imali iskustva u radu sa velikim životinjama, mi smo preuzeli brigu o njima. Odlično su se oporavili, danas su to velike svinje koje imaju po 350 kg. Bez obzira na veličinu, to su srećne životinje, uvek spremne na igru i maženje sa ljudima!

Svet posle korona virusa neće ostati isti. Kakvi su vaši planovi za budućnost?

Korona virus nas je naučio da moramo biti pažljiviji prema prirodi i životinjama. Naši budući projekti biće vezani za razvoj ekološke sveti ljudi, rušenje predrasuda o pojedinim životinjama i edukacija ljudi da i životinje imaju emocije i potrebe, kao i mi. 

Sve ovo nas je još više motivisalo da nastavimo sa intezivnijim razvojem ReWild centra za povratak prirodi koji je počeo sa radom 2018. godine. Ideja je da ReWild centar postane mesto edukacije dece, mladih i odraslih na temu aktivnog boravka u prirodi, poznavanja i korišćenja njenih blagodeti i izučavanja tehnika preživljavanja u prirodi. Animal park je sledeći projekat za budućnost. Animal park će biti utočište za sve one koji žele da nauče nešto novo o životinjama i pohađaju kurseve povratka prirodi. 

Poslednje jeste pilot projekat “terapeutskih životinja”. Primetili smo da naše pojedine životinje – koze i svinje imaju odličnu interakciju sa decom, posebno sa decom sa smetnjama u razvoju. Deca se pored ovih životinja osećaju mnogo smirenije, opuštenije, sigurnije iskazuju svoje emocije, razvijaju empatiju. Životinje bude nova interesovanja kod dece, deca žele da ih dodirnu, da ih hrane i da se igraju sa njima. To mnogo znači onoj deci koja inače imaju otežanu interakciju sa okolinom. Roditelji su jako zadovoljni i uvek nam se rado vraćaju. Rezultati i povratne informacije koje smo dobijali do sada su odlični. Mlađa deca pored koza, jako vole da se igraju sa macama, dok stariju decu dosta zanimaju magarci. 

Po okončanju vanrednog stanja i kada uslovi budu dovoljno bezbedni za okupljanje, očekujemo sve ljubitelje prirode i životinja da nas posete! Dan otvorenih vrata azila “Staro brdo” je svaka poslednja nedelja u mesecu.