ORCA ORGANIZJE OBUKU O DOBROBITI ŽIVOTINjA ZA VETERINARSKE INSPEKTORE I STRUČNU SAVETODAVNU SLUŽBU

Svake godine od 4 do 10 oktobra širom sveta obeležava se Svetska nedelja zaštite životinja. Ovo je povod da se iznova podsetimo značaja koji imaju životinje za čoveka, odnosno za razvoj ljudskog društva. Ovogodišnju Svetsku nedelju zaštite životinja ORCA obeležava aktivnostima koje su usmerene na jačanje kapaciteta državne uprave za sprovođenje Zakona o dobrobiti životinja.

ORCA će u utorak, 7. oktobra 2014 sa početkom u 11 časova (hotel Danubia park, Srebrno jezero) organizovati konferenciju za štampu povodom nastavka obuke o metodologiji procene dobrobiti životinja. Na konferenciji će se novinarima obratiti: Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, Dr Dejan Bugarski, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Dr Sioban Mullan (Šavon Mulan), ekspert za dobrobit životinja sa Univerziteta u Bristolu i Elvir Burazerović, direktor Organizacije ORCA.

Ovo je drugi deo obuka o dobrobiti farmskih životinja koje su započete u junu ove godine, koji će trajati četiri dana – kombinujući teorijski i praktični deo na farmi. Obuku će održati jedan od vodećih evropskih eksperata u oblasti veterine i dobrobiti životinja sa Univerziteta u Bristolu (Velika Britanija), dr Siobhan Mullan. Cilj obuka jeste da se razviju nacionalni protokoli za procenu dobrobiti svinja, krava, ovaca i živine pri gajenju koji će nadležnim organima služiti kao praktičan alat za sprovođenje propisa i podršku poljoprivrednim proizvođačima.

Obuku organizuje ORCA u okviru projekta “Dobrobit za sve” čiji je cilj jačanje lokalne stočarske proizvodnje u dunavskom regionu u Srbiji, kroz uvođenje ORCA standarda dobrobiti farmskih životinja u stočarsku praksu. Projekat sprovodimo uz podršku Evropske unije i Austrijske razvojne agencije, a u saradnji sa osam partnerskih lokalnih samouprava u Srbiji (Sremska Mitrovica, Bogatić, Mali Zvornik, Vršac, Veliko Gradište, Golubac, Zaječar i Knjaževac), Privrednom komorom Beograda i Agencijom za ruralni razvoj Zaječara. Projekat podržava Ministarstvo poljoprivrede.