“Moji psi, dva nemačka ovčara, Hektor i Diona, ubijeni su iz lovačkog karabina pre godinu i po dana. Suđenje je više puta odlagano i ponovo zakazano za 14. maj. Verujem u pravdu i nadležne i nadam se da će ovaj postupak biti okončan u moju korist, u korist mojih pasa i svih životinja koje su izgubile život na sličan način.” Ovim rečima svoju priču počinje Zoran Jeremić iz Lazarevca, čija su psi, višestruki prvaci izložbi usmrćeni 29. novembra 2018. godine.

Prvih 15 dana nakon ubistva nije bilo poznato ko je ubio Zoranove pse. Međutim, pojavio se svedok koji je video počinioce i prepoznao jednog od njih. Slučaj je od samog početka prijavljen policiji i urađena je obdukcija. Inspektori su nakon prijave izašli na lice mesta, oduzeli oružje osumnjičenima i predali ga tužilaštvu. Kao organizacija koja građanima pruža informacije i pravnu podršku, od samog početka pratimo ovaj slučaj.

“Ovo je jedan od sudskih postupaka koji ORCA prati, pružajući savete oštećenima, najčešće vlasnicima životinja. Kada je u pitanju slučaj ubistva Zoranovih pasa naš utisak je da postupak predugo traje i teško je oteti se utisku da se to ne čini namerno. Zbog toga apelujemo na nadležne da što pre okončaju postupak, kako bi pravda bila zadovoljena. Zakon mora da se dosledno poštuje i pravda mora biti zadovoljena! Kažnjavajući one koji zlostavljaju životinje šalje se važna poruka počiniocu i čitavoj zajednici – da je ovakvo ponašanje prema životinjama društveno neprihvatljivo i opasno kako po životinje, tako i po ljude”, izjavio je ovim povodom Elvir Burazerović, direktor ORCA.

Na prvom ročištu, osumnjičeni su se branili ćutanjem, naredna suđenja su često odlagana, a pandemija i vanredno stanje stopirali su ceo postupak. I pored toga, Zoran strpljivo čeka 14. maj, kada se očekuje naredno suđenje osumnjičenima za ubistvo Hektora i Dione.

“Tuga za Hektorom i Dionom ne prestaje i znam da ne mogu da ih vratim, ali želim da pravda bude zadovoljena. Zato insistiram na tome da učinioci budu kažnjeni i da ta kazna bude upozorenje za svakoga – niko ne sme da ubija životinje i da očekuje da će proći nekažnjeno”, kaže Zoran Jeremić i dodaje:

“Zato pozivam sve ljubitelje životinja da me podrže u nameri da sačuvam životinje. Sutra baš vaš ljubimac može biti meta i izgubiti život.”