Nosorog je praistorijsko stvorenje, jedan od kopitara sa neparnim brojem prstiju koji su nekada lutali Evropom, Afrikom i Azijom.  Danas je ova ugrožena vrsta na ivici izumiranja zbog krivolova i gubitka staništa.

Manje od 70 javanskih nosoroga sada živi u Nacionalnom parku Ujung Kulon na Javi u Indoneziji.  Na Borneu i Sumatri može se naći manje od 300 sumatranskih nosoroga. Beli nosorog je drugi po veličini kopneni sisar.  Preostala su samo dva severna bela nosoroga i oni žive u zaštićenom zalivu OI Pejeta u Keniji. Južni beli nosorozi mogu se videti u Keniji, Zimbabveu, Namibiji i Južnoj Africi.

Značaj nosoroga

Da bismo zaustavili izumiranje nosoroga, prvo moramo da shvatimo njihovu vrednost.  Nosorozi su milionima godina igrali presudnu ulogu u svojim staništima i ekosistemu.  Smatraju se „kišobranskom vrstom“, što znači da druge životinje zavise od njih. Oni održavaju raznolike afričke pašnjake i pružaju mesta za ispašu drugim životinjama. Njihovo izumiranje može direktno dovesti do daljeg izumiranja mnogih drugih vrsta.

Nosorozi su takođe važan izvor prihoda.  Jedna je od najpopularnijih vrsta u zoološkom vrtu. Privlačenjem turista donose novac u nacionalne parkove i lokalne zajednice. Oni čine „Veliku petorku“, zajedno sa lavom, leopardom, bivolom i slonom. Izraz se odnosi na pet najtežih životinja za lov peške.

Rog nosoroga ne leči bolesti!

U 3000 godina dugoj istoriji tradicionalne kineske medicine, verovalo se da rog leči razne poremećaje: groznicu, reumatizam, glavobolje, ujede zmija, trovanje hranom, povraćanje.  Povećano krivolovstvo rezultat je rastućeg uverenja da rogovi mogu izlečiti rak.  To je dovelo do njihovog izumiranja u nekoliko zemalja.  Nosorozi se ilegalno love, a rogovi im se prodaju na crnim tržištima za hiljade dolara. Ogromno tržište za ilegalni rog nosoroga nalazi se u Vijetnamu, gde se koristi kao lek za mamurluk i impotenciju, i za poboljšanje seksualnih performansi.

Nema naučnog dokaza da rog nosoroga ima isceljujuće moći!

Stručnjak za kinesku medicinu Lixin Huang kaže da ne postoji naučna osnova za takve tvrdnje.  U istraživanju na ljudima u Tajvanu, istraživači su otkrili da rog nosoroga privremeno smanjuje temperaturu, što se lako može učiniti aspirinom. Studije rađene u Velikoj Britaniji ne pokazuju farmakološke efekte roga nosoroga. Tradicionalni lekovi na biljnoj bazi su odlična zamena.  Rog nosoroga zabranjen je za upotrebu u medicini u Kini, Tajvanu i Južnoj Koreji od 1993. godine.

Rog nosoroga kao simbol prestiža

Hiljade ovih dragocenih životinja se ubija samo radi pokazivanja, kao statusni simbol. Najbogatiji kupci nabavljaju rogove nosoroga da bi ih dali drugima, kao veličanstveni poklon,  ili upotpunili svoju umetničku kolekciju.  Licitiraju za antičke predmete poput šolja ili figurica ili kupuju nakit (ogrlice i narukvice) od roga nosoroga.

Kako možemo pomoći u očuvanju nosoroga?

Od izuzetne je važnosti edukovati i obavestiti širu javnost o tome koliko su nosorozi  dragoceni za našu planetu. Vlade širom sveta bi trebalo da donesu zakonske akte kojima se zabranjuje ilegalni krivolov i trgovina rogovima nosoroga.  Mogli bi ponuditi nagradu svima koji imaju informacije o lovokradicama i na kraju, preseliti nosoroge u sigurnija područja.

Prevela: Jelena Jovanović