Radovi u LJUBINKINOM LEGATU u toku

U toku su radovi na adaptaciji Ljubinkinog legata – stana koji će biti pretvoren u studentski dom. Novine su već uočljive pa su sada u stanu postavljeni novi prozori, a u kuhinji i na terasi pločice. Kupatilo možda najbolje oslikava koliko su daleko odmakli radovi, jer je poprimilo potpuno nov izgled. Za sada sve teče kako je planirano, a završetak radova se očekuje uskoro. Renoviranjem stan će biti prilagođen potrebama studenata, kako bi mogli nesmetano da uče i rade na sebi. Već sada, kada je prva faza radova završena, može se naslutiti da će buduće studentkinje imati zaista toplinu doma. Svakako, imaće pred sobom i jedan veliki i važan zadatak da Ljubinkin legat bude primer kako možemo svi da damo malo, a doprinesemo puno našem celokupnom okruženju.

Ljubinka Vivčar je organizaciji ORCA testamentom ostavila svoj stan od 35m2 u Beogradu. Ovaj njen velikodušni gest omogućiće razvoj i obrazovanje novih generacija stručnjaka/kinja za dobrobit životinja i prirode u našoj zemlji. U toku kampanje „Ljubinkin legat“ veliki broj ljudi prepoznao je pozitivnu ideju i zahvaljujući njihovim donacijama prikupljena su sredstva za renoviranje stana. Prva generacija studenata biće dve devojke izabrane putem javnog poziva. Želimo da bar jedna bude iz doma za decu bez roditeljskog staranja. Ovi mladi ljudi, nakon odlaska iz doma ili hraniteljskih porodica, otežano dobijaju studentski dom i stipendije. Ovo se dešava jer tokom školovanja često imaju slabiji uspeh, a sistem socijalne zaštite ima ograničene kapacitete za podršku ovoj deci. Želimo da im pružimo šansu da studiraju.

               

 

 

 

Naša ideja otvaranja studentskog doma ovog vida deo je šire priče – ORCA Akademije, kojom razvijamo i aktiviramo naučne i stručne kapacitete u oblasti dobrobiti životinja i zaštite prirode u našoj zemlji. Pored obezbeđivanja besplatnog smeštaja u Studentskom domu, naši stipendisti/kinje će imati praksu u ORCA, stručnu pomoć od naših mentora/ki – profesionalaca/ki u svojim oblastima u izradi stručno-istraživačkih radova, kontakt sa najvećim imenima iz zemlje i inostranstva (stručnjaka/kinja, institucija i organizacija) iz ove oblasti i imati priliku da tokom studiranja direktno rade za dobrobit životinja i prirode na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou.