Izloženost raznim vrstama mikroba na dnevnoj bazi je neizbežna, posebno sada, kada smo u izolaciji i kada najviše vremena provodimo u zatvorenom prostoru.

Zbog toga je prevencija infekcije kod kuće apsolutno neophodna da bismo mi i naši voljeni ostali bezbedni! Ali moramo biti obazrivi jer to može stvoriti mnogo nepotrebnog otpada, a možda koristimo sredstva za čišćenje sa štetnim hemikalijama.

Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti prilikom ulaska u svoj dom koji pomažu pri ograničavanju našeg štetnog uticaja na okolinu:

  1. Izujte cipele i dezinfikujte ih. 

Pre ulaska u svoj dom, izujte cipele, isprskajte ih alkoholom i posle nekog vremena ih unesite unutra.

  1. Dezinfikujte svoje stvari

Ne možemo tačno znati gde su površina i dno naše torbe ili kofera bili, tako da ih treba obavezno isprskati alkoholom ili netoksičnim dezinfekcionim sredstvom. Ako su napravljeni od osetljivog materijala, koristite mekanu mokru krpu sa rastvorom vode i deterdženta da biste obrisali njihovu spoljašnjost.

  1. Kada uđete unutra, odmah operite ruke

Pranje ruku 20-30 sekundi je važno, ali ne morate da ostavite česmu da teče sve vreme! Možete pokvasiti ruke, isključiti česmu i koristiti sapun da temeljno operete svoje dlanove, poleđinu svojih ruku, prostor između prstiju, poleđinu prstiju, palčeve, vrhove prstiju i ručne zglobove. Onda, kad je vreme za ispiranje, ponovo uključite slavinu.

  1. Dezinfikujte svoje uređaje

Istraživanja o virusima poput SARS-a pokazala su da mikrobi mogu da žive na bilo čemu od nekoliko sati do nekoliko dana, što zavisi od vrste površine, temperature i vlažnosti, pa je zato važno da redovno dezinfikujete svoje uređaje.

Što se tiče električnih uređaja, pobrinite se da budu isključeni pre nego što ih obrišete krpom od mikrofibera – nema potrebe da koristite jednokratne maramice, koje uglavnom sadrže plastiku – sa malom količinom rastvora razblaženog deterdženta i tople vode ili alkohola (ljubitelji elektronskih uređaja kažu da je većina današnjih mobilnih telefona veoma otporna, pa možete koristiti alkohol za čišćenje mobilnih ekrana).

  1. Neka članovi vašeg domaćinstva urade isto!

Naravno da je važno da članovi vaše porodice i vaši cimeri takođe primenjuju ove predostrožne korake – ovo će pomoći svima da se pridržavaju navika!

Ovo vanredno stanje nas uči da budemo svesniji naših svakodnevnih aktivnosti. Pored primenjivanja ovih koraka kad god uđete u dom, postoje i druge stvari koje možete da primenite, na primer održavanje svog domaćinstva čistim (pogotovo površine koje često dodirujete), i poboljšavanje svog imunog sistema pomoću ishrane na bazi biljaka.