Ako nikada niste pomislili na to da su krave divna stvorenja, sada je pravi trenutak. One su inteligentne i saosećajne životinje. Društvene su i rado provode vreme sa drugim životinjama i ljudima. Mnogo je razloga zbog kojih ova nežna bića zaslužuju našu ljubav, pažnju i razumevanje. Evo nekoliko zanimljivosti za početak…

  1. Krave obožavaju svoje mladunce

Između krave i njenog mladunčeta se od prvog dana stvara neraskidiva veza. Imaju izražen majčinski instinkt i potrebu da štite svoje potomke. Ako ih čovek ne razdvoji, krava će dojiti svoje tele sve do treće godine života. Na taj način se doživotno povezuju i uvek ostaju u blizini jedno drugog. Ako je potrebno, sve krave će učestvovati u odgajanju mladunaca i tako se još više međusobno zbližiti.

Šarena krava hrani tele
  1. Krave stvaraju čvrsta prijateljstva sa drugim kravama

Krava ceni prijateljstvo i uvek će rado provoditi vreme sa svojim drugaricama. Istraživanja su pokazala da krave druženjem smanjuju nivo stresa. One pomažu jedne drugima, uče jedne od drugih i donose odluke zasnovane na međusobnom razumevanju.

Dve krave se druže na livadi
  1. Krave obožavaju zagrljaje

Maženje krava (cow cuddling) usporava rad srca i smanjuje nivo stresa. Pored toga, krava voli zagrljaje i uživa u njima. Na farmama širom Amerike i Evrope se ovo iskustvo naplaćuje i do 300 dolara.

  1. Krave ne vole da budu same

Izolovane su od ostalih krava samo ako su bolesne ili pred telenjem

Dve krave se druže na
  1. Krave leže i odmaraju skoro 10 sati dnevno

Vreme koje krava posveti odmoru utiče na njeno zdravlje, količinu mleka koju nam daje, ali i na njeno celokupno stanje.

Ša
  1. Kada spavaju, vole da budu okružene svojim drugaricama

Krava ni u snu ne voli da bude sama. Zato će rado odabrati zajednički odmor i tako sigurno utonuti u san.

Krava spava na livadi

     7. Krava ima izoštreno čulo mirisa

Ove farmske životinje biraju hranu na osnovu mirisa i ovo čulo je veoma izraženo.  Mogu da osete različite mirise udaljene i do 10 kilometara. Njihove štale uvek moraju da budu čiste i mirisne jer će u suprotnom živeti pod stresom.