Udruženje za zaštitu životinja „Alisa“ formirano je pre 15 godina u Negotinu, ali se ranije udruženje zvalo „Srećko” po tek rođenom štenetu koje smo pronašli u kontejneru i koje je nakon udomljavanja živelo 18 godina.

Glavna motivacija nam je želja da ispravimo nepravdu prema životinjama i borba protiv šinteraja koji je masovno ubijao pse u Negotinu. Uspeli smo da se izborimo da taj šinteraj bude zatvoren. Za vreme našeg postojanja veliki broj životinja je prošao kroz prihvatilište, a 200 je udomljeno za tri godine.

Cilj udruženja, pored spasavanja bolesnih i povređenih pasa i mačaka sa ulice je i edukacija vlasnika, kao i masovna sterilizacija pasa i mačaka. Na godišnjem nivou, zahvaljujući donatoru, realizovali smo 120 sterilizacija pasa i mačaka, što smatramo svojim glavnim ciljem. Najvažnije je objasniti vlasnicima važnost sterilizacije da bi se smanjila populacija napuštenih životinja. To radimo kroz razgovor s vlasnicima. U tom smislu, neophodno je da se poboljša odgovornost vlasnika prema životinjama. Zahvaljujući tome što smo se angažovali da tužimo sudu nesavesne vlasnike, dobijeno je više pravosnažnih presuda a psi su im oduzeti. Imamo još tri slučaja i očekujemo poziv od suda.

Od svih udomljenja, najlepša je priča o udomljenju Belog i Lize. Udomitelji, bračni par, došli su da usvoje Belog. Mi smo im ispričali koliko su oni nerazdvojni od dolaska u prihvatilište i da bi bilo najbolje da se ne razdvajaju. Na radost svih nas, a najviše Belog i Lize odlučili su da usvoje oboje. Kad su ih smestili u automobil, Beli i Liza su sa zadnjeg sedišta stavili šapice na prednja sedišta, ona kod žene a on kod čoveka i jasno je bilo da je rođena ljubav. Liza i Beli uživaju kod novih vlasnika kao punopravni članovi porodice. Imaju potpunu slobodu i sve uslove da svoj pseći život provedu spokojno.

Zahvaljujemo se ORCA i Panini na doniranoj hrani koja nam mnogo znači za naših četrdeset pasa i pet mačaka.  Prihvatilište je otvoreno svakodnevno, i naši psi željno očekuju svoje udomitelje.

Zvezdana Radojčić