Napušteni psi i mačke su svuda oko nas. Oni su rezultat nebrige vlasnika koji napuštaju svoje ljubimce, ali i neplanskog pristupa opština i gradova problemima koji se tiču držanja pasa. U situaciji gde izostaje reakcija institucija na rastući problem, nađu se i oni koji bi da se time okoriste. Možda ste i vi čuli za misteriozni beli kombi koji povremeno dolazi u vašu opštinu i hvata napuštene pse?

Prema podacima koje je ORCA prikupila, preko 40 opština i gradova u Srbiji angažuje preduzeće „Avenija MB“ za hvatanje pasa. To su Čačak, Negotin, Gornji Milanovac, Veliko Gradište, Apatin, Bač, Knjaževac i mnogi drugi. Radnici ovog preduzeća hvataju pse na surov način, što potvrđuju navodi građana i članova udruženja za zaštitu životinja koji su prisustvovali ovom zlostavljanju životinja. Nakon hvatanja, psi se nagurani u male prikolice, prevoze u Novo Selo u Vrnjačkoj Banji, gde se nalazi objekat za smeštaj pasa “Avenije MB”. Mnogi od njih ne prežive ovaj dug put i uginu usled toplotnog udara ili nedostatka vazduha u prikolici. Drugima se pak, nakon hvatanja gubi svaki trag, dok neki nakon boravka u prihvatilištu, u lošem zdravstvenom stanju, budu izbačeni na ulicu i tako uginu.

Profit koji Avenija MB ostvaruje od hvatanja pasa u preko 40 opština i gradova u Srbiji se meri milionima dinara. Ovo je VAŠ NOVAC kojim bi opštine trebale da reše problem napuštenih životinja. 

DA LI VAM DELUJE DA JE PROBLEM REŠEN???

Angažovanje “Avenije MB” i sličnih firmi za hvatanje pasa, pogubno je, kako po same životinje koje bivaju zlostavljane ili uginu nakon “tretmana” ovih firmi, tako i po rešavanje problema napuštenih životinja. Iskustveno je dokazano da se hvatanjem i uklanjanjem pasa, problem NE REŠAVA. Njihov broj na ulicama ostaje isti ili raste, a novac građana se troši bez rezultata. Korist jedno izvlači privatna firma koja zarađuje na muci pasa i građana. 

SVI OSTALI GUBE – PSI, GRAĐANI, OPŠTINE – ZAPRAVO, CELA ZAJEDNICA.

Ono što dodatno zabrinjava, jeste činjenica da lokalne samouprave, time što angažuju “Aveniju MB”, dovode u opasnost zdravlje građana. Zbog opasnosti od prenošenja zaraznih bolesti, od kojih neke mogu preći i na ljude, Zakon o veterinarstvu u svom članu 93 navodi da svaku životinju koja napušta tzv. „epizootiološku jedinicu“ (npr. opštinu ili deo opštine), mora da prati potvrda o zdravstvenom stanju. To znači da se životinje ne smeju tek tako prevoziti iz opštine u opštinu bez prethodno utvrđenog zdravstvenog stanja i dokumentacije da to potvrdi, jer se tako može ugroziti zdravlje građana.

ORCA se u vezi sa ovim problemom više puta obraćala nadležnim institucijama – Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republičkoj veterinarskoj inspekciji, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Republičkoj komunalnoj inspekciji i Veterinarskoj komori Srbije. Odgovore do danas nismo dobili.

Jasno je da je “Avenija MB”, sa svim zdravstvenim, higijenskim, ekonomskim i etičkim problemima koje donosi i životinjama i ljudima, u stvari samo jedan simptom ozbiljne bolesti lokalnih samouprava zvane neplansko rešavanje ili još preciznije „guranje pod tepih“ problema napuštenih životinja. Činjenica je da opštine i gradovi godinama primenjuju “neke mere” (malo sterilizacije, poneko čipovanje, povremeno hvatanje, tu i tamo poneko vraćanje na ulicu), čisto da građani primete “da se nešto radi”. Takođe je činjenica da ove mere nisu dale rešenje jer im se ne pristupa planski i sa jasnom namerom (potkrepljenom finansijama) da se problem trajno reši, na stručan i human način.

Zbog toga je ORCA pokrenula NACIONALNU AKCIJU – koja kroz saradnju državne uprave, lokalne samouprave i udruženja za zaštitu životinja treba da obezbedi sprovođenje mera od kojih su najvažnije:

  • masovna sterilizaciju pasa i mačaka;
  • potpuna i pouzdana baza podataka obeleženih i registrovanih životinja;
  • dosledno poštovanje zakona kojim je regulisano odgovorno vlasništvo!

Jedino zajedničkom NACIONALNOM AKCIJOM, ovaj složen problem napuštenih životinja i neodgovornog držanja kućnih ljubimaca, možemo rešiti sistematski i trajno, na human način – po meri čoveka i psa.

A tada…. neće više biti posla za “Aveniju MB”.