Vaše kućne biljke nisu imune na izazove koje donosi zima, iako žive u kontrolisanim uslovima. Briga o biljkama tokom cele zime je potrebna, bilo da one žive u zatvorenom prostoru tokom cele godine ili ste ih uneli samo preko zime.

Na sobne biljke zimi mogu uticati faktori poput temperature koja se od jutra do večeri više puta može značajno promeniti. Takođe, suv vazduh, kratki dani i ograničeno svetlo, otežavaju preživljavanje kućnim biljkama. Omogućite im da napreduju posebnom brigom i pažnjom tokom hladnijih meseci.

1. Prilagodite rutinu zalivanja

Možda zvuči nelogično, ali briga o biljkama tokom zime podrazumeva manje zalivanja. Iako je tačno da je zimski vazduh suvlji, biljke sporije rastu tokom hladnog vremena. Neke čak i potpuno zaustave rast. Zbog toga im treba manje vode da bi ostale hidrirane, a preterivanje sa zalivanjem može da dovede do truljenja korena. Setite se da različite biljke imaju različite potrebe za vodom – kaktusima koji podnose suše i drugim sukulentima možda uopšte i nije potrebno zalivanje.

Površinski sloj zemlje će se brzo osušiti tokom zimskih meseci, ali to nije dobar pokazatelj da biljci treba voda. Stavite prst u zemlju i proverite da li je suva do oko 5cm ispod površine – tada je vreme da izvadite kanticu za zalivanje.

Savet: Koristite vodu koja je otprilike iste temperature kao i vazduh da bi ste izbegli šokiranje korena.

2. Promenite nivo vlažnosti

Nizak nivo vlažnosti može biti najveća prepreka koju kućne biljke moraju da prebrode tokom zime. Nivo vlažnosti u zagrejanim domovima može da opadne do 10 ili 20 procenata zimi, a biljkama najviše odgovara nivo bliži 50%. Ako imate osveživač u kući, premestite svoje biljke na mesto gde mogu da uživaju u njegovim pogodnostima. Ukoliko ga nemate, moraćete da povećate nivo vlažnosti na drugi način.

Počnite sa grupisanjem svojih biljaka. Biljke prirodno ispuštaju vodu preko svojih listova procesom transpiracije, tako da njihovo grupisanje može tu vlažnost da učini još korisnijom. Ako imate prostora u kupatilu ili kuhinji, to su najbolje prostorije za držanje veće količine biljaka jer najviše vlažnosti akumuliraju od tuša i ključale vode.

Još jedna dobra opcija je stari trik stavljanja biljaka na ili blizu tanjira sa vodom. Samo ne dozvolite biljakama da dugo budu u vodi. Podignite dno saksija iznad nivoa vode tako što ćete u vodu staviti kamenje (više od nivoa vode) i saksije staviti na kamenje.

Prskanje uglavnom čini da se baštovan oseća bolje, a ne biljka. Da bi biljke imala koristi od prskanja, morate ih prskati nekoliko puta na dan, jer će inače vrućina brzo učiniti da vlaga nestane. Ako imate samo nekoliko biljaka i mislite da imate vremena za nekoliko prskanja dnevno, probajte. Vodite računa jer tokom vlažnih leta, prskanje biljaka može dovesti do problema sa gljivicama. Tokom zime, to ne bi trebalo da bude problem.

3. Obratite pažnju na temperaturu

Većini biljaka, kao i ljudima, prijatno je tokom dnevnih temperatura između 18 i 25 stepeni, a noćnih temperatura iznad 10. Da biste to obezbedili svojim biljakama, držite ih dalje i od promaje i od izvora toplote poput radijatora, rerni, kamina i elektronskih uređaja. Promene temperature mogu ubiti kućne biljke podjednako lako kao i dugi periodi vrućine ili hladnoće.

4. Pratite Sunce

Ne samo da ima manje dnevnog svetla tokom dana, nego i sunčevi zraci dolaze iz nižeg ugla. Možda ćete morati da premestite svoje kućne biljke na svetlije mesto ili čak obezbedite dodatno svetlo. Dobro mesto bi bio južno ili zapadno okrenut prozor koji ostaje osunčan tokom celog dana. Samo nemojte da ih pomerite toliko blizu ledenog prozora da osete promaju.

Savet: Okrećite saksije kada zalivate biljke. Ovo obezbeđuje da sve strane biljke dobijaju sunčevu svetlost i podjednako rastu, a ne da se neke grane istežu da dopru do svetla.

5. Stavite svoje kućne biljke na dijetu

Pošto vaše biljke jedva i da rastu, nije im potrebno nikakvo đubrivo. Prehrana će im trenutno samo poremetiti prirodni ciklus, pa je ne praktikujte do ranog proleća. Kada ugledate znake novog rasta ili zelena boja već postojećih listova poprimi svežiji izgled, nastavite sa đubrivom da biste podstakli rast u novoj sezoni.

Pravilna briga o biljkama poslužiće da svojim kućnim biljkama date osnove za opstanak tokom zime. Ipak, ne preterujte sa brigom jer to može da im škodi. Pazite na rane znake problema, koji i dalje mogu da uključuju insekte štetočine, čak i zimi. Ipak, sačekajte da se nastavi sezona rasta pre nego što ih presadite ili počnete da ih orezujete. Razmišljajte o zimi kao o sezoni mirovanja za vaše kućne biljke i dopustite im da se odmore.

Prevela: Sonja Stojiljković

 

Ako vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte i:

  1. Zašto su kućne biljke potrebne svakom domu?
  2. Orhideje umanjuju stres na radnom mestu
  3. Zašto su vlažna staništa “bubrezi planete”?