• Ime: Činčila
 • Naučno ime: Chinchilla lanigera
 • Veličina: dužina tela 25- do 35-cm, plus rep od 12,5 ili 15cm
 • Životni vek: 15 do 22 godine

Činčila je mali glodar poreklom iz Južne Amerike koji živi u stenovitim, sušnim predelima na planinama. Činčile su aktivne i živahne i uz pažljivo odgajanje od malih nogu, većina činčila postane prilično pitoma i mogu se zbližiti sa svojim vlasnicima. Ali nemojte očekivati da će hteti da se maze i drže u krilu kao psi i mačke. Obično to ne vole, mada će svoju naklonost prema vama izraziti na druge načine. Možete da gajite jednu činčilu, ali takođe se obično lepo slažu sa još jednom istog pola, pogotovu ako su dve činčile iz istog legla ili se znaju od malena.

Ponašanje i temperament

Činčile su uglavnom noćne životinje, što znači da će biti najaktivnije noću. Ponekad se za njih koristi termin latinskog porekla “crepuscular”, što znači da njihova aktivnost dostiže vrhunac u zoru i sumrak. U svakom slučaju, trebalo bi ih držati na prilično mirnom mestu tokom dana. One vole doslednu rutinu održavanja i ishrane, te ih promene u rutini mogu uznemiriti. S obzirom da su toliko aktivne i razigrane, činčilama je potreban prostran kavez za fizičku aktivnost, kao i svakodnevno igranje. Toplota je veći problem za činčile od hladnoće, tako da bi vlasnici trebalo da preuzmu sve mere kako bi osigurali da se njihov ljubimac ne izloži prevelikoj temperaturi.

Morate da budete nežni i dosledni kako biste stekli poverenje činčile. Možda će biti potrebno neko vremena dok se činčila ne navikne na vaše ruke i da je držite, pogotovu ako je starija i nije bila često u kontaktu sa čovekom. Neke činčile nikada neće zavoleti da ih držite. Radije će da istražuju, ili će hteti da se penju po vama umesto da im bude ograničeno kretanje, ali ta mogućnost interakcije sa vašom činčilom dodatno će obogatiti vaš odnos. Neki jednostavni koraci mogu se preduzeti kako bi se i najuplašenija činičila navikla na vaš dodir. Budite smireni, strpljivi i ne činite nagle pokrete pri pripitomljavanju vaše činčile, i ona će vremenom odreagovati.

Smeštaj

Činčile su možda najpoznatije po svom neverovatno mekom, gustom i raskošnom krznu. U diviljini, ovo krzno ih štiti od vremenskih uslova, ali u zarobljeništvu ih čini preosetljivim na toplotu. Ovu činjenicu morate da uzmete u obzir kada birate mesto u kući koje ćete nameniti svojoj činčili. Hladan, miran deo vaše kuće je najbolje mesto za činčilin kavez. Temperature tokom leta morate da nadgledate kako biste osigurali da sobna temeperatura nije mnogo viša od 25 stepeni.

Kavezi činčila moraju da budu veliki, sa više nivoa i neophodnim delovima. Što veći kavez, to bolje. Minimalna površina podnog prostora je oko 60 sa 60 cm2 i najbolje je da kavez bude što viši; ukoliko ste u mogućnosti, uzmite kavez sa policama i merdevinama koje će omogućiti ovim “rođenim” planinarima da se penju. Žica je najbolji materijal za kavez; izbegavajte plastične kaveze i dodatke zato što činčile lako žvaću i uništavaju plastiku. Podloga se može obložiti piljevinom, po mogućstvu borom; izbegavajte piljevine kedra i tvrdog drveta, kao što je jasika, i novine. Mnogi kavezi činčila imaju žičani pod, što je pogodno za održavanje čistoće, ali žica može da žulja i bode noge činčile, pa ju je bolje izbegavati. Žičani podovi ili police mogu se prekriti drvetom kako bi olakšali kretanje činčilama. Takođe treba obezbediti drvenu kućicu u kavezu.

Hrana i voda

Činčile imaju specifične prehrambene potrebe koje se razlikuju od drugih glodara. Moraju da se hrane visokokvalitetnom hranom koja je namenjena isključivo činčilama ili će njihovo zdravlje biti narušeno. Činčile zahtevaju dosta sirovih vlakana, a njihova ishrana bi uglavnom trebalo da se sastoji od kvalitetnog sena trave uz pelet (brikete) pravljen za činčile. Poslastice su dozvoljene u umerenim količinama (ne više od 1 kašičice dnevno). Probavni sistem činčile je prilično osetljiv, tako da bi bilo kakva promena u ishrani trebalo da se uvodi postepeno.

Briketirana hrana je bolja od raznoraznih hranljivih mešavina. Mešavine u slobodnoj prodaji koje sadrže pelet, semenje, kukuruz i drugu hranu namenjenu činčilama mogu biti nutritivno izbalansirane dok su u pakovanju, međutim vaša činčila možda neće pojesti sve delove mešavine. Činčile su probirljive i jedu samo one delove mešavine koje im se sviđaju, što je čini manje nutritivno izbalansiranom. Umesto ove vrste hrane, potražite pelet proizveden isključivo za činčile, koji sadrži 16 do 20% proteina, malo masti (2 do 5%) i koji je bogat vlaknima (15 do 35%).

Kupanje u pesku

Krznenim činčilama, koje potiču iz sušnih planinskih predela, potrebno je redovno kupanje u pesku. Imajte da umu da su redovne kupke u pesku neophodne kako biste održavali meko, gusto krzno vaše činčile. Činčile ne smeju da se kupaju u vodi. Sitan pesak namenjen za kupanje činčila prodire kroz gusto krzno, upija masnoću i uklanja nečistoću. Ove kupke ne samo da održavaju krzno činčila u odličnom stanju, već deluje kao da one uživaju u energičnom kupanju u pesku.

Najbolje igračke za činičile

Činčile vole da žvaću, trče i skaču, kao i da se skrivaju. To znači da su vam potrebne raznorazne igračke za činčile kako bi bile zauzete i aktivne, pogotovu predmeti za žvakanje da bi se zubi sekutići održavali u dobrom stanju. Komadi drveta i grančice koji ne sadrže pesticide su dobre igračke za žvakanje. Neke od drvenih igračaka za papagaje su takođe odgovarajuće, kao i loptice i drugi predmeti od pruća koje možete pronaći za zečeve. Važno je da im obezbedite igračke koje nemaju male ili plastične delove koje bi mogli da progutaju. Pored toga, možete da im nabavite posebne predmete od kamena plovućca namenjene za žvakanje koji pomažu u održavanju zuba.

Točak za trčanje može da bude odličan način za upražnjavanje fizičke aktivnosti, međutim moguće je da, ukoliko činčila nije upoznata sa ovim predmetom od malena, neće želeti da trči po točku. Potražite točak od 37,5cm (manji od toga će biti premali za većinu odraslih činčila), sa čvrstom površinom za trčanje i otvorenom stranom bez ukrštenih nosača koji se često koriste kod žičanih točkova, jer mogu da budu opasni po noge i rep. Zbog preosetljivosti činčila na toplotu ne preporučuje se upotreba plastičnih loptica; vaš ljubimac bi radije trčkarao u bezbednoj prostoriji prilagođenoj činčilama bez izloženih električnih žica ili plastike koju mogu da žvaću.

Činčila i problemi sa zdravljem

Činčile pate od istih zdravstvenih problema kao i drugi mali sisari. Kod njih se mogu razviti respiratorni ili probavni problemi sa simptomima kao što su iscedak iz očiju i nosa ili dijareja. Bolesne činčile takođe mogu da smršaju, pogrbe se, prestanu da vode računa o svom krznu, da imaju poteškoće s disanjem ili da prestanu da jedu.

Pored zaraznih bolesti, činčile mogu da se fizički povrede. Rane ili slomljeni nokti mogu da izazovu probleme pri hodanju ili trčanju. Zubi činčile rastu brzo, te prerasli zubi mogu da postanu problem. Ukoliko primetite simptome bolesti kod vaše činčile, odvedite je kod veterinara koji se bavi lečenjem egzotičnih ljubimaca. U međuvremenu izbegavajte previše dodirivanja i držanja svoje činčile s obzirom da dodir može da bude stresan za nju.

Kupovina činčile

Pri kupovini imajte na umu da verovatno nećete videti činčile u svom najrazigranijem stanju, s obzirom da su one obično najaktivnije noću. Neke stvari na koje treba da obratite pažnju:

 • Ne treba uzimati činčilu koja ima manje od 3 meseca; previše su mali da bi se odvojili od majke. Umesto toga, pokušajte da nađete činčilu koja ima oko 4 meseca, s obzirom da je to idealan uzrast da počnete sa pripitomljavanjem svog novog ljubimca.
 • Moguće je usvojiti napuštene činčile; one će biti starije životinje, ali će možda već biti socijalizovane.
 • Uverite se da je činčila koju planirate da uzmete aktivna i vedra, da ima dobar apetit, puno energije i sjajnu dlaku.
 • Ukoliko imate mogućnost, nabavite svoju činčilu u radnji ili kod uzgajivača koje možete da kontaktirate ako imate neka pitanja ili probleme.
 • Mužjaci i ženke činčila su po temperamentu i životnom veku veoma slični jedni drugima.

Prevod: Draga Nešković

Ako vam je ovaj tekst koristan, pročitajte i:

 1. Hrčak kao kućni ljubimac: sve što treba da znate
 2. Ne bacajte ostatke hrane – nahranite ptice!
 3. Kako da brinete o svom ljubimcu tokom jeseni

Povežimo se i na društvenim mrežama: