Prenosimo sjajnu vest iz Rumunije, a to je da nakon dugoročnog rada organizacije WWF (Svetski fond za prirodu) na očuvanju evropskog bizona, ova životinja se više ne smatra ranjivom vrstom u Evropi. Rumunija je danas među retkim zemljama u kojoj bizoni slobodno lutaju divljinom.

Bizon je životinjska vrsta koja omogućava kvalitet života drugih vrsta u lancu ishrane i održava prirodnu ravnotežu od koje svi zavisimo. Ovakve vrste, zovemo “kišobran” vrstama jer zaštitom njih, istovremeno štitimo i mnoge druge vrste koje su sa njima u vezi.

Populacija evropskih bizona povećala se sa oko 1.800 jedinki u 2003. godini na preko 6.200 koliko ih ima sada. U Rumuniji sada ima više od 100 bizona u tri različita područja: Park prirode Vanatori Njamc, planine Fagaraš i planine Tarcu. Najveća populacija od preko 65 bizona je u planinama Tarcu, gde je krdo oformljeno na inicijativu organizacija Rewilding Europe i WWF Rumunija. Bizoni su transportovani iz rezervata i uzgajališta u Evropi nakon složenog procesa selekcije kako bi se osigurala genetska raznolikost.

“Telad bizona rođena u divljini i podrška lokalnih zajednica, dobri su znaci da bizoni pripadaju ovoj svojoj pradomovini, ali ne smemo zaboraviti da se vrsta i dalje suočava sa različitim izazovima, od gubitka staništa do nejasnoća u zakonodavnim procesima“, kaže Marina Druga iz WWF Rumunija.

Dr Bruno Oberle, generalni direktor Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), ističe značaj uspešnog očuvanja evropskog bizona i dodaje da „rastuća lista izumrlih vrsta, predstavlja jasan podsetnik da se napori na očuvanju moraju hitno proširiti i uvesti u sve sektore ekonomije“.

Evropski bizon je kao vrsta bila ređa od crnog nosoroga i preživela je samo u zatočeništvu početkom 20. veka. Ponovno uvođenje bizona u divljinu započelo je pedesetih godina prošlog veka, a u Rumuniji 2012. godine. Najveće subpopulacije se sada nalaze u Poljskoj, Belorusiji i Rusiji, ali samo osam od ovih krda je dovoljno veliko da mogu biti dugoročno genetski održiva. Vrsta i dalje zavisi od nastavka sprovođenja mera zaštite, poput preseljenja bizona u optimalna staništa radi stvaranja održivih populacija i promocije zajednice čoveka i bizona.

Stručnjaci pažljivo nadgledaju ponašanje bizona u Rumuniji kako bi osigurali njihovu dobrobit i suživot sa lokalnim stanovništvom koje živi i radi u blizini područja koja bizoni ponovo naseljavaju. Bizon je postao lokalni simbol koji je stanovnicima omogućio da ponovo otkriju bogatstvo prirode oko sebe, divne pejzaže koji fasciniraju turiste u potrazi za avanturama u divljini ili spokojem u selima.

Prevela: Jelena Jovanović

Ako vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i:

  1. Kako nastaje efekat staklene bašte?
  2. Činčila kao kućni ljubimac: sve što treba da znate
  3. Nosorog: zaštitimo nežnog džina od izumiranja