Povećano interesovanje da se nabavi kućni ljubimac, tokom pandemije COVID-19, primećeno je širom sveta.

Prema podacima udruženja za zaštitu životinja Dogs Trust iz Velike Britanije, potražnja za kupovinom pasa u vreme pandemije, porasla za čak 120%! Mnoge organizacije širom sveta, izrazile su zabrinutost, da bi povećano interesovanje za kućne ljubimce moglo imati za posledicu trend rasta njihovog odbacivanja kada život počne da vraća u normalu.

Kućni ljubimac je naš najbolji prijatelj. On nam pruža radost i prati nas u veselim i srećnim periodima života, dok nam u nekim manje lepim periodima života pruža dragocenu utehu, društvo i iskrenu ljubav. Zbog toga nije neobično što smo u vreme velike krize i zabrinutosti po sopstveno zdravlje i zdravlje najbližih, požurili da nabavimo kućnog ljubimca!

Međutim, imati kućnog ljubimca, nije samo radost, već je i obaveza. Ova obaveza može da traje 10-15, a ponekad i do 20 godina koliko može da traje životni vek naših ljubimaca. Zbog toga je važno da pre kupovine ili usvajanja kućnog ljubimca, na kratko “parkiramo” uzbuđenost i dobro razmislimo da li smo spremni na odgovornost i obavezu koju moramo preuzeti da bismo našem ljubimcu obezbedili srećan život. Razmislite o sledećem:

Šta kada prođe pandemija?

Sada više vremena provodite kući ili možda radite od kuće zbog pandemije. Rad od kuće ima svoje prednosti. Više ste prisutni i možete bolje da organizujete vreme. To je odlično za ljubimce, naročito ukoliko imate psa koga je potrebno prošetati najmanje tri puta dnevno.

Međutim, šta se dešava kada prođe pandemija i život počne da se “vraća u normalu”? Da li ćete i dalje moći da se brinete o ljubimcu uz redovan posao? Imajte na umu da su ljubimci usmereni na vas i da im je potrebno društvo vlasnika. Ako ga nemaju u dovoljnoj meri, može doći do promena u ponašanju koje nisu prijatne ni za ljubimca ni za vlasnika.

Briga o kućnom ljubimcu košta

Potreban je novac za hranu i redovne veterinarske tretmane (vakcinacija, čipovanje, čišćenje od parazita i drugo), zatim za sterilizaciju i vanredne tretmane kada se ljubimac razboli. Potreban je i novac za opremu (činije, povoce, ogrlice, igračke i drugo). Potrebno je i vreme za 3-4 šetnje dnevno ukoliko želite psa. Da li imate za sve to vremena i novca?

Ljubimac ostaje član vaše porodice i kada se okolnosti promene

Vaš ljubimac može biti veoma dugo uz vas. Psi uglavnom žive 10-15 godina, a mačke i do 20 godina. Za to vreme, vi možete proći kroz mnogo promena u životu – selidbe, brak, razvod, rođenje deteta, nova zaposlenja i nova radna mesta. U svim tim novim životnim situacijama, vaš pas ili mačka će biti stalan deo Vašeg života.

Možda razmišljate da se preselite u drugi grad, pa je potrebno da pronađete stan za iznajmljivanje koji prima kućne ljubimce, što nije lako i zahteva vreme. Možda planirate venčanje ili trudnoću? Da li vaš partner ili partnerka želi ljubimca? Možda ima alergiju? Kakav je stav vaše porodice vezano za odrastanje bebe uz ljubimca?

Ovo su samo neka od bitnih pitanja na koja treba da date iskren odgovor pre nego što donesete finalnu odluku da nabavite ljubimca. To dugujete i sebi i svom budućem ljubimcu čija sreća i život zavise od vaše odluke.

Prevela: Isidora Eraković, priredila ORCA

Ako vam se ovaj tekst dopao, pročitajte i:

  1. Ko će brinuti o vašem ljubimcu dok ste na odmoru?
  2. Kako da odaberete pravog kućnog ljubimca za vaše dete?
  3. Šest razloga da usvojite odraslog psa