Kroz istoriju je malteški pas (maltezer) bio okružen imućnim ljudima, od Marije Antonete, kraljice Elizabete, pa sve do Paris Hilton i drugih estradnih ličnosti. Danas, u 21. veku, najčešće ga možemo videti u društvu dece i u tašnama gradskih devojaka. Svojim izgledom, koji podseća na plišanu igračku, maltezer mami poglede i budi želju u ljudima da baš ovog čupavog psa izaberu za kućnog ljubimca.

O maltezerima

Maltezeri su energični psi zarobljeni u sićušnim telima. Mnogo vole igru i društvo ljudi, a pogotovo su privrženi onome sa kim najviše vremena provode. Ne vole da budu ostavljeni sami, te su idealan izbor za osobu koja ih može uklopiti u svoje svakodnevne obaveze. Ako previše vremena provode sami, maltezeri postaju vrlo anksiozni i zaštitnički nastrojeni prema svojoj porodici. Vrlo brzo se adaptiraju na novu životnu sredinu, koju neustrašivo štite od prvog dana. Zato što su toliko okrenuti ljudima, maltezeri dobro reguju na obuku i nagrade ( poslastica, igra, pohvala). Pametni su, ali i veoma tvrdoglavi. Veselog su karaktera i svaku osobu koju upoznaju doživljavaju kao svog prijatelja.

Životni vek maltezera je od 12 do 14 godina. Postoje tri vrste maltezera: mini (teži od 1 kg), srednji (od 1 do 3 kg) i veliki (preko 3 kg). Nemaju podlaku, ni ne linjaju se što odgovara ljudima sa alergijama. Dlaka im zahteva mnogo nege: redovno četkanje, pranje i šišanje. Zima je najveći neprijatelj za njihovo osetljivo telo, te su najsrećniji kada su ušuškani u toplu odeću.

Mali pas maltezer leži na livadi.

Maltezer u kandžama trenda

Sa velikom potražnjom maltezera, javio se i problem: odbacivanje na ulicu ili u prihvatilišta. Vođen milim izgledom maltezera i razmišljanjem da maltezer ne oduzima toliko vremena koliko i veliki psi, nespreman kupac u svoj dom prima novo živo biće. Nakon što splasne uzbuđenje oko uzimanja psa, novog vlasnika udari talas realnosti i shvati da uz sebe ima kućnog ljubimca koji sa sobom dovodi nove obaveze: četkanje jednom dnevno (sa tvrđom, pa sa mekšom četkom), kupanje jednom sedmično, šišanje jednom mesečno, obučavanje, šetanje, veterinarski pregledi, kupovanje hrane i odjeće za zimu… Kako o obavezama nije razmišljao prilikom uzimanja sada mu je sve to previše da podnese, te maltezera odbacuje.

Zbog sitne građe, maltezera su zahvatile kandže trenda nošenja pasa u tašnama. Sve je krenulo sa poznatim ličnostima, po čijem su uzoru gradske devojke počele da kupuju maltezere i nose ih kao modne dodatke. Neke su im čak i dlaku farbale. Zbog ovakvog načina života, koji više nalikuje igrački nego živom biću, maltezeri ne uspevaju da se socijalizuju sa drugim psima, postaju nervozni, zaštinički nastrojeni… Takođe se vremenom odvikavaju od povoca i hodanja.

Nasmejani maltezer viri iz ranca.

Šta znači imati psa

Pre uzimanja psa čovek mora da bude svestan da u svoj dom prima novog člana porodice kojem je dužan da obezbedi što bolje životne uslove. Svaki pas zahteva ljubav, brigu, pažnju, aktivnosti. Pre udomljavanja ili kupovine psa zapitajte se da li se možete predati toj obavezi i da li uopšte pas odgovara Vašem stilu života. Nemojte se voditi samo izgledom već i njegovim karakterom. Zapitajte se i da li finansijski možete da podnesete da imate psa.

Morate pripremiti sebe i svoj dom za novog člana porodice. U Vašem domu morate imati: posude za hranu i vodu, krevet, hranu, povodac, ogrlicu, poslastice, igračke, četku, šampon… Psu treba obezbediti lični prostor u kojem će se osećati sigurno. Vi, kao staratelj, budite spremni da će u početku biti teško. Vi i pas se navikavate jedno na drugo. Prvih par meseci će dovesti mnogo briga i pitanja poput ,,Mogu li ja ovo?” i ,, Da li je pametno što sam uopšte uzeo/la psa?”, kojim ne smete dozvoliti da Vas zastraše. Takvo razmišljanje je normalno samo je važno da vas ne savlada, već da uvek u glavi imate da će se sve što radite isplatiti.

Posedovanje psa ima mnoge beneficije, poput: boljeg zdravlja srca (milovanje psa dovodi do smanjenja krvnog pritiska i otkucaja srca), više vežbi, smanjenja depresije i stresa (samo gledanje u psa povećava lučenje oksitocina, hormona sreće). Najvažnija beneficija je ta što jednom psu pružate dom

Povezanost udomljenog psa i njegovih vlasnika

Pružite priliku usvajanju

Verovatno čitate ovaj tekst jer vas interesuje kupovina maltezera, ali razmislite o tome da pružite priliku napuštenim životinjama! Čovek se prilikom izbora često vodi izgledom psa, što je i normalno, jer naravno da ćemo uzeti onog koji nam privuče pogled. Međutim, nije dobro kada to postane jedini kriterijum. Prihvatilišta su puna pasa koji čekaju osobu kojoj će pružiti svu svoju ljubav, pa zašto mu onda to ne bi omogućili. Pas će vas voleti i biće vam odan bez obzira da li je rasan ili nije. Na kraju krajeva, ako ste se baš odlučili za maltezera, prvo ga potražite u nekom od prihvatilišta.

Autor: Nevena Barbić

Ako vam je tekst o maltezeru koristan, pročitajte i:

  1. Kako da moj pas dobije sve što mu je potrebno?
  2. Koja hrana za pse odgovara mom ljubimcu?
  3. Da li ste spremni za novog kućnog ljubimca?

Povežimo se i na društvenim mrežama: