Većina nas jedva čeka leto. Svi volimo da idemo napolje i uživamo u lepom i toplom vremenu, uključujući i naše kućne ljubimce. Međutim, vrućine donose dodatne opasnosti. U nastavku slede neki od rizika kojih treba da ste svesni kako biste se pobrinuli da vaš pas bude zaštićen i zdrav.

Sezonske opasnosti

Tokom leta postoje brojne sezonske opasnosti kojih vi i vaš pas treba da se pazite. To su, pre svega, paraziti kojih ima u najvećem broju tokom leta. Krpelji, buve, komarci i drugi insekti javljaju se u najvećom broju tokom toplijih meseci i mogu da uzrokuje ozbiljne probleme vašim ljubimcima. Savetujemo da se postarate da vaš pas bude zaštićen od ovih parazita upotrebom različitih sredstava protiv insekata, kao što su šamponi i sprejevi, a za detaljnije informacije vezane za potrebe vašeg psa možete da se obratite lokalnom veterinaru koji će vam rado pomoći.

Buve nisu jedine životinje na koje treba da obratite pažnju. Širom Evrope često možete da naiđete na zmije kada hodate po visokoj travi. S obzirom da psi imaju tendenciju da se probijaju kroz travu krčeći put njuškom, često se desi da ih zmija ujede za glavu ili vrat a ne za zadnji deo tela, a ukoliko se ovo dogodi vašem psu bi mogli da se jave problemi sa disanjem. Razlog tome je to što je ujed zmije uzrokuje oticanje, ako se ovo dogodi u najkraćem mogućem roku posetite vašeg veterinara.

Loženje vatre na izletima i okupljanjima u prirodi i pravljenje roštilja uvek su popularni tokom leta, međutim oni mogu predstavljati rizik za vašeg psa. Kada pravite roštilj postarajte se da je vaš pas na sigurnoj udaljenosti od roštilja, kako ne bi pokušao da poliže ili pojede nešto s mesta na kom se nalazila hrana. Takođe je važno da se uverite da nema zapaljenih ili ostataka nedavno upaljenih vatri po kraju u kom šetate psa ukoliko planirate da ga pustite s povoca. Pas može da onjuši ostatke hrane koja se pravi na logorskoj vatri i da pokuša da pojede deo hrane. Vaš pas može da opeče jezik i usta i na roštilju i na logorskoj vatri. I na jednom i na drugom se čak mogu nalaziti štetni sastojci koje vaš pas ne bi trebalo da jede tako da, kada su oba prisutna u blizini, budite posebno oprezni.

Vaš pas i letnje vrućine

Vaš pas, baš kao i vi, može da dobije toplotni udar. Toplotni udar kod pasa može brzo da se razvije izlaganjem visokim temperaturama, vlagom i slabom ventilacijom. Simptomi na koje treba da obratite pažnju uključuju:

Zadihanost, ukočen pogled ili anksiozan izraz, nereagovanje na komande, topla, suva koža, izrazito visoka temperatura, dehidracija, visok puls, kolabiranje.

Štenci i stariji psi osetljiviji su leti u odnosu na druga godišnja doba, baš kao i psi koji su se nedavno preselili iz hladnije klime. Psi sa debelim, teškim krznom ili psi sa kardiovaskularnim ili respiratornim bolestima takođe mogu da budu podložni problemima koje donosi leto. Određene rase koje karakterišu uski disajni putevi, kao što su buldozi, posebno su skloni toplotnom udaru. Ukoliko ste zabrinuti da vaš pas doživljava neki oblik toplotnog udara, najbolji način delovanja je uvek brzi odlazak veterinaru, što vam pomaže da izbegnete potencijalne kompikacije.

Idete na izlet ovog leta?

Ako vaš ljubimac ide na izlet sa vama, biće mu potrebna voda, hlad i mesto za odmor ukoliko je vrućina! Svakako nema ništa loše u tome što svog ljubimca vodite na piknik, planinarenje, plivanje ili trčanje, ali imajte na umu da toplo vreme sa sobom nosi izvesne opasnosti. Ljubimcima je teško da se rashlade kada sunce upeče, jer se životinje ne znoje kao ljudi. Psi se znoje, ali ne u velikim količinama, pa im to ne pomaže mnogo. Kao što verovatno već znate, psi se češće hlade dahtanjem. Kada je pas u prilici da udiše samo vruć́ vazduh, mnogo mu je teže da se rashladi.  Pre nego što se uputite, razmislite da li je to odgovarajuće okruženje za vašeg psa – svaki pas je drugačiji.

Opekotine od sunca

Još jedna stvar na koju morate da pazite jesu opekotine od sunca kod pasa. Mnogi misle da, pošto psi imaju krzno, nisu podložni opekotinama. Međutim neki psi mogu da izgore pogotovu ako im je dlaka retka i tanka. Neki psi čak uopšte nemaju dlake na određenim mestima kao što je na primer deo oko nosa, tako da ovi delovi mogu lako da izgore kada su izloženi suncu.

Jastučići na šapama mogu da izgore tokom šetnje. Ukoliko je dan izuzetno topao vaš pas će se možda mučiti napolju, pogotovu ako hodate po površinama koje se brzo zagrevaju poput peska i asfalta. Najbolji način da proverite da li je pretoplo jeste da prislonite šaku na asfalt. Ako ne možete dugo da držite ruku – previše je vruće da se vaša kuca šeta po tome. Ukoliko je to slučaj, šetnja po travi bi mogla da bude sigurnija.

Toplo vreme i psi tokom leta

Kako biste bili sigurni da se vaš pas ne premori tokom leta, izbegavajte da ga previše istrčavate kada je jako vruće – na primer tokom vrućih dana ili toplih, sparnih noći. Najbolje vreme za istrčavanje pasa leti je ili rano ujutru ili uveče. Ovo je posebno važno za pse sa gustim, teškim krznom i mnogo duge dlake. Izbegavajte izvođenje u sred dana i intenzivno istrčavanje svih pasa tokom vrućina i sparnog vremena.

10 najboljih saveta za bezbednost pasa tokom letnjeg perioda

Naši kućni ljubimci vole leto isto kao i mi! Za mnoge je to najbolje doba godine za boravak napolju, aktivnosti i uživanje u svemu onome što nam ovo godišnje doba nudi U nastavku pročitajte važne savete o bezbednosti vašeg psa tokom letnjeg perioda:

 1. Nikada, ali apsolutno NIKAD ne ostavljajte svog psa u vrućim kolima

Verovatno ste ovo čuli i ranije, ali ovaj savet je toliko važan da smo ipak odlučili da ga stavimo na prvo mesto. Potrebno je nekoliko minuta – da, MINUTA – da kućni ljubimac dobije toplotni udar i uguši se u automobilu. Većina ljudi nije svesna toga koliko je vruće u parkiranim kolima. Na primer, kada je tokom dana 25 stepeni celzijusa, temperatura u automobilu može dostići 32 stepena u hladu i maksimalnih 71 stepeni ako ste parkirani na suncu! Najbolje je da ostavite psa kod kuće tokom toplih dana. Ako se vozite sa psom u automobilu, ponesite sa sobom vodu i posudu za vodu, a psa povedite sa sobom kad napustite automobil.

 1. Vodite računa da vaš pas bude zaštićen od parazita poput buva, krpelja i komaraca.

Ukoliko nije zaštićen, pas je u riziku od dobijanja srčanog crva, lajmske bolesti, pegavog tifusa Stenovitih planina i niza drugih neprijatnih i opasnih oboljenja. I ne zaboravite, mnoge od ovih bolesti mogu se preneti i na ljude!

 1. Neka šape vašeg psa budu hladne

Kada sunce prži, površine poput asfalta ili metala mogu se zagrejati do usijanja! Trudite se da svog ljubimca držite podalje od vrelog asfalta; ne samo da mogu da opeku šapice, već́ im dodir sa vrelom površinom može podići telesnu temperaturu i dovesti do pregrevanja. Takođe nije dobra ideja da se vozite sa psom na platformi kamiona – vreli metal može brzo da izazove opekotine na šapama (a mogu i da ispadnu i povrede se ili da stradaju u nesreći).

 1. Vaš pas bi uvek trebalo da ima na raspolaganju svežu vodu za piće i da mu bude obezbeđen boravak u hladu

Naši psi osećaju mnogo veću žeđ od nas kada im postane vruće. Oni zaista nemaju drugog načina da se rashlade osim da dahću i piju vodu. Trudite se da vaš ljubimac što češće boravi u hladu. Iako psi i mačke vole da se sunčaju, direktna sunčeva svetlost može dovesti do njihovog  pregrevanja (naročito kod pasa) i izazvati toplotni udar.

 1. Obezbedite svom psu „dečji bazen“ samo za njega

Psi koji su ljubitelji vode još više je vole tokom toplih meseci, a kvašenje ih osvežava. Mali dečji bazen će kod vašeg psa izazvati veliko oduševljenje.

 1. Ne pretpostavljajte da vaš pas ume dobro da pliva

To što psi instinktivno znaju da plivaju ne znači i da su dobri plivači. Ako vaš pas uskoči u bazen, možda neće moći da izađe bez vaše pomoći, pa bi mogao bi lako da se utopi. Postarajte se da vaš pas ne može da uđe u bazen kad vi niste tu.

 1. I psi mogu dobiti opekotine od sunca!

Verovali ili ne, i psi mogu da izgore na suncu, pogotovo oni sa kratkom ili svetlom dlakom. Kao i kod ljudi, opekotine od sunca mogu biti bolne za psa, a prekomerno izlaganje suncu može dovesti do raka kože. Razgovarajte sa veterinarom o kremi za sunčanje za vašeg psa (nemojte pretpostavljati da je krema za sunčanje namenjena ljudima prikladna za vašeg psa).

 1. Ukoliko nema ograde, držite psa na povocu

Letnje vreme se sobom nosi raznorazne uzbudljive prizore, mirise, stvorenja koja trče unaokolo, kao i nova i uzbudljiva mesta za istraživanje. Iz toga razloga, svakako ne želite da izgubite svog psa jer mu nešto odvraća pažnju u nepoznatom okruženju. I zapamtite, ne može svaki pas da ide bez povoca; nekim psima se nikada ne može u potpunosti verovati da će doći kada ih pozovete. Upoznajte se sa sklonostima vašeg psa i bolje budete preterano oprezni.

 1. Vodite računa o težini svog psa

Nakon duge zime, mnogi psi nabace nekoliko kilograma viška. Leto je savršeno vreme da se pojača vežbanje i da se ljubimci dovedu u tip-top formu. Kućni ljubimac koji tokom celog života održava zdravu telesnu težinu živeće u proseku 2-3 godine duže od kućnog ljubimca s prekomernom težinom! Samo pazite da svog psa ne preforsirate. Porazgovarajte sa veterinarom, obezbedite svom ljubimcu adekvatan odmor, a ako je vaš pas naročito gojazan, pobrinite se da mu olakšate fizičku aktivnost.

 1. Pritvorite prozore!

Verujemo da želite vam kuća bude provetrena, kao i da definitivno ne želite da vaš pas iskoči napolje! Možda bi najvažniji savet bio da obratite pažnju na svog psa – prepoznaćete kada mu je neugodno. Leto može biti odličan period za provod sa psom, ali važno je imati u vidu ove savete! Obavezno pogledajte i naše savete za bezbednost tokom trajanja vatrometa. I kao i uvek, obavezno porazgovarajte sa svojim veterinarom o svim nedoumicama i brigama u vezi sa vašim kućnim ljubimcem tokom toplog letnjeg vremena.

Prevod: Draga Nešković i Ana Stijelja

Ako vam je ovaj tekst koristan, pročitajte i:

 1. Zdravlje na prvom mestu: održavanje higijene pasa
 2. Saveti za izbor pravog kućnog ljubimca za vaše dete
 3. Čipovanje i registracija: odraz odgovornog vlasništva

Povežimo se i na društvenim mrežama: