Gradski parkovi i zelene površine višestruko su korisni za lokalne zajednice. Oni pomažu u borbi protiv zagađenja, pružaju dom i zaštitu divljim životinjama i smanjuju temperaturu i vlažnost vazduha u gradovima.

Pored toga, gradski parkovi povezuju ljude. Udruženje zanimljivog imena – “SEVAP” iz Vlasotinca, prepoznalo je značaj zelenih gradskih oaza za jačanje zajedništva građana Vlasotinca, a posebno mladih.

Kroz inicijativu “Drvo generacije”, udruženje “SEVAP” iz Vlasotinca pokrenulo je građane, lokalne institucije, privrednike, udruženja građana i škole, kako bi učestvovali u sadnji drvoreda u najpopularnijem šetalištu u Vlasotincu. Njihova namera je da ovaj događaj preraste u godišnju tradiciju, da se prenese na nove generacije i nastavi da povezuje zajednicu u zajedničkoj misiji očuvanja prirode Vlasotinca.

Kako gradski parkovi povezuju ljude?

Gradski parkovi su jedan od najefikasnijih načina za izgradnju osećaja zajedništva i unapređenje kvaliteta života u gradovima. Parkovi su oaze zdravlja jer mogu ponuditi rekreativne, sportske i kulturne sadržaje. Oni su mesta okupljanja zajedice, druženja i učešća u različitim dogašajima i manifestacijama. Parkovi daju karakter gradskim kvartovima i pružaju osećaj pripadnosti mestu u kome živimo.

Osim što nas povezuju međusobno, gradski pakovi nas takođe povezuju sa prirodom. U parkovima možemo naći brojne vrste biljaka, a oni su i dom za divlje životinje. U gradskim parkovima možemo posmatrati ptice i uživati u našim divljim komšijama – vevericama, ježevima, leptirima i drugim životinjama. Čuvanjem gradskih parkova, štitimo divlje životinje u gradovima, odnosno čuvamo urbani biodiverzitet.

Šta je postignuto u okviru inicijative “Drvo generacije”?

Kako bi oplemenili gradski park i poznato šetalište pored reke Vlasine, udruženje “SEVAP” je organizovalo akciju sadnje drvoreda generacije. Dvadeset stabla crvenog hrasta zasadili su predstavnici različitih institucija, organizacija, privrede, a u akciji je zbog epidemioloških mera učestvovalo oko dvadesetak građana. Ispred svakog stabla postavljena je drvena tabla sa natpisom institucije ili udruženja koje je zasadilo drvo.

S obzirom da je akcija organizovana na dan ORCA rođendana, 28. novembra, mi smo odlučili da ga proslavimo zajedno sa prijateljima iz udruženja SEVAP koji su nam pomogli da zasadimo i jedno “naše” drvo.

Pogledajte delić atmosfere sa akcije sadnje. Posebno smo zahvalni za nenadanu pomoć četvoronožnog prijatelja u toku sadnje :)

Kako bi osigurali da ova akcija postane tradicionalna i preraste u godišnju akciju, udruženje “SEVAP” je sa osnovnim školama „Siniša Janjić“ i „8. oktobar“, kao i sa Tehničkom školom i Gimnazijom „Stevan Jakovljević“ u Vlasotnicu potpisalo memorandume o saradnji kojim će ove škole biti uključene u buduće akcije, a đaci svake godine zasadili po jedno drvo kao predstavnici svoje generacije.

ORCA je sa zadovoljstvom podržala ovu inicijativu koja će omogućiti da građani, a posebno deca i mladi, barem jednom godišnje budu okupljeni oko zajedničkog cilja – očuvanja prirode Vlasotinca.

Podršku za inicijativu “Drvo generacije”, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Fotografija: Udruženje “SEVAP”

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!