200 prijava, stiglo je za konkurs „Škola prijateljica životinja i prirode“!

Veliko hvala učenicima i njihovim nastavnicima što su se odazvali u ovolikom broju i učestvovali u našem konkursu „Škola prijateljica životinja i prirode“. Bilo smo impresionirani sjajnim akcijama zaštite životinja i prirode i uživali smo gledajući fotografije akcija koje ste poslali.

Žiri u sastavu: Dejana Stošić, ispred Fondacije Jelena Šantić, Jelena Ilić iz ORCA i Marija Todorović, nastavnica geografije i građanskog vaspitanja u osnovnoj školi i alumnista ORCA Akademije, imale su veoma težak zadatak da među divnim akcijama odaberu favorite.

Odabrane akcije, najbolje su pokazale sledeće kvalitete:

 • akcija ima jasan cilj i pozitivan uticaj na zaštitu životinja i/ili zaštitu prirode
 • akcija daje opipljive, brojčano iskazane rezultate i pokazuje održivost
 • akcija daje doprinos edukaciji učesnika, ali i šire javnosti
 • akciju je sproveo tim – nastavnik i učenici i ona je dokumentovana fotografijama

Cilj konkursa „Škola prijateljica prirode i životinja“  je promocija značaja ekološkog obrazovanja i vaspitanja u osnovnim školama u Srbiji. Želimo da podržimo primere dobre prakse koji pokazuju da obrazovanje u skladu sa zaštitom prirode i dobrobiti životinja, doprinosi razvoju ličnosti deteta, istovremeno štiteći prirodu i životinje sa kojima delimo životni prostor.

Želimo da nagrađeni primeri dobre prakse, inspirišu druge škole, nastavnike, učenike i roditelje da i oni u svom okruženju organizuju ekološke akcije i aktivno doprinesu zaštiti prirode i životinja.

Konkurs je deo projekta “Budi prijatelj prirodi” koji finansira Evropska unija i sprovodi ga organizacija ORCA u partnerstvu sa Fondacijom “Jelena Šantić” u okviru programa podrške Evropske unije razvoju civilnog društva Civil Society Facility Programme 2020 u periodu 2022-2024. Za sadržinu ove stranice isključivo je odgovorna ORCA i ta sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije.


POBEDNIČKE AKCIJE

Nagrade: plaketa za osvojeno prvo, drugo ili treće mesto, priručnik za nastavnike „Dobrobit životinja i mi“ koji je izradila ORCA, kao i neka od divnih knjiga o ljubimcima: „Ničija kuca“ autorke Patriše Anđelković; „Njegovo veličanstvo kućni ljubimac“, autorki Tamare Džamonje-Ignjatović i Eleonore Vlahović; „Đole dog“ autorke Jelene Rvović Jelić.

Škola prijateljica prirode – prvo mesto: OŠ „Vuk Karadžić“, Crvenka

Učenici: Nađa Matić, Maša Matić, Luna Latinović, Nataša Mijatović, Anja Rijavec, Željana Šafarik, Nađa Stanković, Andrea Jurić, Dejana To (školski eko tim)

Nastavnica: Jelena Kerekeš

POBEDNIČKA AKCIJA: EKO TIM U ZAŠTITU PRIRODE UKLJUČUJE ČITAVU ZAJEDNICU

U školi „Vuk Karadžić” u mestu Crvenka, postoji grupa vrednih učenika koja se dugo bavi reciklažom. Mi recikliramo, sortiramo, kompostiramo i zarađujemo! Posedujemo eko-dvorište i eko-učionicu a naše akcije se odvijaju skoro svakodnevno. Naš tim ove ove godine broji skoro 40 učenika a svakoj akciji pridružuju se sva odeljenja u školi.

Pre tri godine počeli smo sa ovakvim načinom rada i uključili lokalnu zajednicu. Osmislili smo i podelil letke kojima pozivamo građane na saradnju. Obavestili smo i lokalne medije, koji objavljuju priloge o našem radu. Obišli smo lokalne prodavnice i kafiće i dogovorili da nam ostavljaju ambalažu.

Veoma brzo, roditelji i građani donosili su PET ambalažu, flaše, papir i staklo. Našli smo i firmu reciklera iz Vrbasa za odvoz sakupljenog materijala. Uz veliku podršku građana i roditelja, svakog meseca sakupimo oko 3-4 tone reciklažnog materijala, a često nam firme donose i kancelarijski materijal, prodavnice kartone, pa to bude mnogo više.

Učenici sortiraju reciklažni materija a ujedno odvajaju plastične čepove za humanitarnu akciju „Čepom do osmeha“. Prošle školske godine sakupili smo oko 120 kg plastičnih čepova. Ova aktivnost, odvija se tokom cele školske godine, a pored toga, eko tim često organizuje radne akcije u našem mestu.

Jedna od značajnih je bila sadnja 100 sadnica belog hrasta na Velikom Bačkom kanalu koji prolazi kroz naše mesto. Na obližnjem izletištu „Potok“ u više navrata farbali smo klupe. U školskom dvorištu postavljena je hranilica za ptice. Sad u školskom dvorištu posedujemo i eko učionicu, gde učenici mogu na svežem vazduhu da uče, druže se i provode vreme.

Bavimo se i vršnjačkom edukacijom. Učenici starijih razreda održavaju eko-radionice u mlađim razredima i vrtiću i uče svoje vršnjake zaštiti životne sredine. Od sredstava koje smo zaradili reciklažom, išli smo na edukativne izlete. Deo sredstava smo odvojili za osnivanje Učeničke zadruge “Bulka” koja sada funkcioniše u našoj školi.

Cilj eko tima je dugoročna zaštita prirode u vidu sakupljanja reciklažnog materijala (PET, staklo, karton, limenke) od čega ostvarujemo novčana sredstva, što je oblik kružne ekonomije u školama (KEŠ). Drugi značajan cilj je podizanje svesti građanstva i mlađih generacija o važnosti ocuvanja životne sredine koji ostvarujemo edukativnim radionicama.

Naše akcije podržavaju članovi lokalne zajednice a uspešno sarađujemo sa JP „Vodovod“, Udruženjem ribolovaca, PU „Bambi“ a učestvujemo i u projektima Pokrajinskog sekretarijata kao što su „Čistije i zelenije škole Vojvodine“ i „Energija je oko nas“.

Više informacija o akciji OVDE

Škola prijateljica životinja – prvo mesto: OŠ „Milan Rakić“, Mionica

Učenici: Kovačević Nikola, Janković Novak, Marić Sanja, Prokić Veljko, đorđe Šujdović, Nešovanović Neda, Lenka Simović, Uroš Mišić (odeljenja V-3, VI-3, VII-1.2.3.4, VIII-1.3)

Nastavnica: Biljana Ilić

POBEDNIČKA AKCIJA: ZAŠTITA PČELA I PTICA

Akcija zaštita životinja u OŠ „Milan Rakić“ Mionica, sprovedena je kroz ekološku sekciju, tokom meseca oktobra, pod rukovodstvom nastavnika biologije i geografije. Učestvovali su učenici starijih razreda, ukupno 22 učenika.

Akcija se sastojala u sledećim koracima:

 • napravili smo 10 kućica za ptice, napunili ih hranom i postavili ih na drveća u školskom dvorištu;
 • nabavili smo i zasadili 10 jesenki i po 4 sadnice ruzmarina i lavande;
 • istraživali smo i izradili tekst o osobinama, značaju i geografskom rasprostranjenju medonosnih biljaka;
 • istraživali smo o značaju pčela, proizvodima od pčela i starim košnicama (vrškarama);
 • postavili smo postolja za košnice i izradili edukativne table sa materijalom, odnosno dekorisali table stikerima pčela;
 • postavili smo košnice – koristili smo jednu staru košnicu i 4 novije.

Cilj ove akcije, bila je zaštita pčela, edukacija ostalih učenika naše škole o medonosnim biljkama i njihove povezanosti sa pčelama kao i razvijanje interesovanja učenika za zaštitu prirode. Takođe, cilj nam je bio i zaštita ptica kroz izradu kućica.

Naš dalji cilj je nastavak edukacije i aktivnosti učenika o značaju pčela, kroz aktivnosti učenika kroz edukaciju sa stručnim pčelarima i prenošenje stečenih znanja ostalim učenicima naše škole.

Škola prijateljica prirode – drugo mesto: OŠ „Andra Savčić“, Valjevo

Učenici: Darko Janković, Nikola Krstić, Aleksa Milićević, Filip Petrović, Đorđe Pavić, Marija Vinčić, Tijana Beširević (odeljenje VI-1)

Nastavnica: Aleksandra Milosavljević

POBEDNIČKA AKCIJA: STVARANJE PARKA PRIJATELJSTVA ZA BUDUĆE GENERACIJE

U toku školske 2021/22. godine, u OŠ „Andra Savčić“ je sprovedena akcija pošumljavanja školskog dvorišta koja je nosila ime Drveću za sreću. Cilj ove akcije je stvaranje Parka prijateljstva. U pitanju je park u dvorištu naše škole, namenjen učenicima kao mesto za igru, odmor i učenje, ali i dobronamernim prolaznicima koji požele da se u našem parku odmore.

Na ovu ideju su došli učenici koji su pohađali predmet Čuvari prirode, kod nastavnice biologije Aleksandre Milosavljević, a akciji su se odazvali i ostali nastavnici škole kao i članovi Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima.

Učenici koji brinu o sadnicama u parku dvorišta škole, vole da kažu kako će jednoga dana svojoj deci pokazati kakav su Park prijateljstva stvorili.

Akcija se sastojala od tri aktivnosti: raščišćavanje školskog dvorišta od smeća i korova i uklanjanje suvog i uvelog rastinja, obeležavanje Svetskog dana šuma tribinom u školi i pošumljavanje školskog dvorišta.

Prvim delom akcije planirano je i realizovano raščišćavanje školskog dvorišta od uvelog, suvog rastinja, korova i šiblja, kao i čišćenje smeća. U ovoj aktivnosti je učestvovao deo nastavnika i učenika naše škole, a sarađivali smo sa šumarskim inženjerima i inženjerima hortikulture, koji su nam pomogli oko planiranja broja i vrsta sadnica koje ćemo posaditi u dvorištu naše škole.

Tribina povodom obeležavanja Svetskog dana šuma održana je u holu škole. Tribini su prisustvovali predstavnici svih odeljenja kao i svi učenici koji pohađaju predmet Čuvari prirode ili su članovi Ekološke sekcije. Tribinu su držali inženjeri šumarstva: Dragić Tomić i Aleksandar Manojlović iz „Srbija šume Valjevo“, a u realizaciji tribine učestvovao je aktiv biologa naše škole.

Cilj ove tribine je edukacija učenika o značaju šuma. Završna aktivnost ove akcije trajala je dva dana, 28. maja i 30. maja 2022. godine kada su učenici naše škole uz pomoć drugova i kolega iz Poljoprivredne škole u Valjevu, posadili 110 sadnica među kojima su bile sadnice fotinije, spiree, kuglastog bagrema, likvidambara, zlatne tuje, poleglih četinara, ukrasnog šiblja, plave kiše…

Novac za sadnice prikupljen je donacijom u periodu od marta do maja meseca 2022. godine i u prikupljanju donacija pomogla nam je nevladina organizacija iz Valjeva Eko-gerila. Deo novca prikupljen je i na Sajmu privrede zapadne Srbije-SPREG.

Tokom letnjeg raspusta, četiri učenika koja su učestvovala u akciji, kao i nastavnici naše škole, dolazili su svakodnevno u školu kako bi zalivali sadnice. Učenici su se smenjivali i uvek je sa njima bio i jedan nastavnik iz škole.

Imena učenika koji su na sebe preuzeli obavezu da tokom letnjih meseci zalivaju i brinu o sadnicama su Darko Janković, Nikola Krstić, Aleksa Milićević i Filip Petrović. Oni su danas učenici 8-1 odeljenja OŠ “Andra Savčić”, Valjevo i i dalje povremeno obilaze, zalivaju i podupiru sadnice.

Naša škola je mesto gde se sprovode brojne ekološke akcije, gde se neguje briga prema živim bićima i životnoj sredini i škola u kojoj se ceni tolerancija, različitost i razumevanje.

Više informacija o akciji OVDE

Škola prijateljica životinja – drugo mesto: OŠ „Jovan Popović“, Sremska Mitrovica

Učenici: Ljiljana Beara, Hana Milosavljević, Nemanja Tubić, Milica Tubić, Zorica Ferenc, Aleksa Kljajić, David Bančević, Gabrijel Bačinović (odeljenje VII-2)

Nastavnica: Jasna Kalauzović

POBEDNIČKA AKCIJA: GRADSKI VRAPCI U CENTRU PAŽNJE

Vrabac je gradska ptica, njemu stanište nisu šume, ni planine. On živi u neposrednoj blizini čoveka. Zato od čoveka očekuje i zaštitu.

Projektne aktivnosti bile su namenjene prvenstveno učenicima osnovnih škola, a posredno i svim našim sugrađanima. Projekat smo realizovali u nekoliko faza:

 1. Online edukacija o potrebi zaštite malih vrsta ptica i njihovih staništa
 2. Objava Konkursa za izradu 100 kućica za ptice koje bi bile postavljene na 10 lokacija u gradu

Konkurs je bio namenjen učenicima OŠ i profesorima biologije, tehničkog i izbornog predmeta čuvari prirode. Svaka škola je dobila nacrt i potreban materijal (sponzorstvo Građare Stracenski) za izradu kućica koje su bile standardnog oblika i veličine, ali ono što smo očekivali jeste da učenici pokažu kreativnost prilikom dorade i bojenja kućica.

 1. Nakon izbora i završenih radova, kućice smo predali JKP „Komunalije“ da ih postavi na unapred utvrđene lokacije u gradu.
 2. Da bismo „aktivirali“ i ostale sugrađane da se uključe samostalno u pravljenje kućica (tehnički crtež smo postavili na Facebook stranicu), za njih smo organizovali Foto konkurs „Ptica mog grada“. Online glasanjem, izabrali smo 5 najboljih fotografija čije smo autore nagradili našim majicama.

Škola prijateljica prirode – treće mesto: OŠ „Vladimir Nazor“, Đurđin, Subotica

Učenici: Milica Bedić, Miloš Zorić, Nenad Ivković Ivandekić, Stefan Prčić, Marko Romak, Maja Horvatski i Marina Šarčević (odeljenje IV-a)

Nastavnica: Iris Stantić Miljački

POBEDNIČKA AKCIJA: ČESTITKE ZA SREĆU I HEKLANE HOBOTNICE: KRUG RECIKLAŽE I HUMANOSTI

Nakon prezentacije o proizvodnji papira i saznanja o tome koliko se šuma poseče da bi se proizveo papir, odlučili smo da starom papiru udahnemo novi život.

Ceo razred je mesecima sakupljao stari papir koji nam je ostalo od seckanja. Sve to smo potopili, usitnili i kašu stavili na tacne sa mrežicama da se suše. Zbog različitih boja papira koje smo seckali, papiri su razičito izgledali. Dok je papir još bio blago vlažan, dodali smo u njega različito semenje (cveće ili začinsko bilje).

Papire smo iseckali na veličinu čestitke, uvili u ukrasnu traku od recikliranih materijala i vezali rafijom. Ove čestitke smo prodavali na školskom vašaru. Kupci su dobili čestitku koju su nakon praznika mogli staviti u zemlju. Onima koji su to uradili, izniklo je cveće ili začinsko bilje, o čemu su pisale i lokalne “Subotičke novine”. Dvostruka sreća.

Tu nije bio kraj naše akcije. Deo zarađenog novca od prodaje čestitki, donirali smo za kupovinu konca za heklanje malih hobotnica. Udruženje žena „Heklane hobotnice“, od konca kupljenog novcem donatora, dobrovoljno heklaju male hobotnice i poklanjaju ih neonatološkim odeljenjima, koje ih koriste u nezi prevremeno rođenih beba.

Dešava se da prevremeno rođene bebe, u inkubatoru, pokidaju cevčice koje im održavaju vitalne funkcije. Međutim, kada se stave heklane hobe (hobotnice), one svojim spiralnim kracima bebe podsećaju na pupčanu vrpcu. Istraživanja su pokazala da bebe sa hobama, znatno ređe kidaju cevčice i imaju značajno veće šanse za život.

Udruženje “Heklane hobotnice“ nam je u znak zahvalnosti poslalo diplome i svakome od nas po jednu hobu za sećanje. Ovim je naš krug reciklaže i humanosti zaokružen na kraju prvog ciklusa obrazovanja.

Više informacija o akciji OVDE

Škola prijateljica životinja – treće mesto: OŠ „Petar Leković“, Požega

Učenici: Bogdan Bulić, Anastasija Kovačević, Nina Ninović, Vladan Majstorović, Todor Glušac, Mihailo Filipović (odeljenja VII-1 i VIII-2)

Nastavnica: Sanja Parezanović

POBEDNIČKA AKCIJA: BRIGA I UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA U ŠKOLI

Školsko dvorište naše osnovne škole „Petar Leković“ je veliko oko dva hektara. Svake školske godine formiramo tim učenika, koji vodi brigu o životinjama u školskom dvorištu. Za ovu školsku godinu su zaduženi učenici sedmog i osmog razreda.

Učenici osmog razreda, Todor Glušac i Mihailo Filipović, napravili su automatsku hranilicu za pse i mačke u školskom dvorištu (napuštene ljubimce o kojima vodimo brigu) i svakodnevno ih hrane.

Učenici sedmog razreda Bogdan Bulić, Vladan Majstorović su napravili hotel za insekte, četiri kućice za ptice i četiri hranilice od plastičnih flaša. Hranilice redovno dopunjavaju, što je znak da ptičice redovno dolaze.

Učenice sedmog razreda Anastasija Kovačević i Nina Ninović se brinu da napušteni ljubimci dobiju svoj dom. To rade cele školske godine, ali ne znaju tačan broj udomljenih mačkica i pasa. Napravile su prezentaciju o udomljavanju.

Obeležili smo 4. oktobar, Svetski dan životinja i kroz radove o ugroženosti životinja pozvali ostale učenike da nam se pridruže u brizi o životinjama u našem školskom dvorištu, doniranjem granula za pse i mačke ili semenki za ptice. Naše aktivnosti možete videti na sajtu biološko ekološke sekcije “Petrovac”.

POHVALJENE AKCIJE

Iako su prva tri mesta za kategorije „škola prijateljica prirode“ i „škola prijateljica životinja“ dodeljena zasluženim akcijama učenika i nastavnika, na naš konkurs prijavilo se više škola čije akcije želimo da javno pohvalimo jer su inovativne, originalne, pokreću važne teme i o njima edukuju decu, roditelje, nastavnike i širu javnost.

Želimo da ove fantastične akcije inspirišu i aktiviranju druge škole
i nove timove nastavnika i učenika!

KAMPANJOM „NOĆ SOVA“ DO NJIHOVE ZAŠTITE

OŠ „Momčilo Nastasijević“, Gornji Milanovac

Učenici: Nikola Čivović, Mina Sretenović, Dunja Ognjanović, Višnja Savićević, Viktorija Vujičić, Nađa Đurović, Dunja Đurović, Jana Jelić (odeljenje II-3)

Nastavnica: Ljiljana Đurović

Opis akcije: 

Cilj naše akcije, bio je doprinos kampanji i akciji prebrojavanja sova utina (koja je kod nas zaštićena vrsta), odnosno smanjivanje predrasuda o sovama i isticanje značaja sova.

U školi smo organizovali manifestaciju koja je obuhvatala: izložbu dečjih radova na temu sova, izložbu kućica za sove, promociju knjiga o sovama, analizu sovinih gvalica, demonstraciju bešumnog leta sove, prikazivanje filmova o sovama, dečju predstavu „Mala sova“ i svetsku izložbu ugroženih vrsta (RED LIST) na 30 panoa (200×95).

Učestvovali su zaposleni u školi (od direktora, nastavnika, učitelja do pomoćnih radnika), Društvo za zaštitu ptica iz Čačka „Sove na oprezu“, roditelji učenika, predstavnici lokalne samouprave i nastavnici iz drugih škola.

Animirano je oko 130 posetilaca, a rezultati su: mapirano zimovalište sova pored škole i dva zimovališta u gradu (ukupno 10 parova sova). Akcija je medijski propraćena na RTSu, lokalnim medijima i na društvenim mrežama.

Više informacija o akciji OVDE

DŽEPNA ŠUMA PO MIJAVAKI METODI

OŠ „Stari grad“, Užice

Učenici: Kopunović Milutin, Kovačević Viktor, Danilović Aleksandar, Đurić Dragan, Bukvić Viktor, Jovana Jevtić, Anđela Bukvić, Kristina Tomić, Kristina Šojić, Iva Bacetić, Lena Živić, Dunja Kujundžić, Lazar Nikolić, Matija Stefanović (odeljenje V-3)

Nastavnica: Aleksandra Popović

Opis akcije:

Cilj akcije – mini projekta, bio je formiranje džepne šumu po mijavaki metodi u malim urbanim prostorima, na 30 kvadratnih metara. Mijavaki metod je jedan od najefikasnijih metoda za brzo stvaranje šumskog pokrivača na degradiranom zemljištu.

Efikasan je jer se zasniva na principima prirodnog pošumljavanja, tj. korišćenju vrsta koje se prirodno javljaju u tom području i koje zajedno rade na stvaranju raznolike, višeslojne šumske zajednice. Sadnice su zasađene veoma visokom gustinom. Mladice rastu veoma brzo da bi se takmičile za svetlost i tada prirodna selekcija favorizuje jedinke koje najbrže rastu i deluju na proređivanje stabala.

Za realizaciju projekta su izabrani učenici petog razreda koji su pohađali „Čuvare prirode“ (slobodna nastavana aktivnost). Njihov zadatak bio je održavanje šume (zalivanje, malčiranje, čišćenje od korova, stavljanje poptpornih štapova i drugo), tri godine, dok počne maksimalan rast.

Tokom jeseni učenici su upoznati sa značajem šuma i idejom projekta. U toku proleća, izabran je deo degradiranog zemljišta u okviru škole i zemljište je pripremano po metodi. U maju je realizovana sadnja i učenici su se brinuli o zasadu. Na 30 m2 je zasađeno: 12 drvenatih vrsta (beli jasen, srebrna lipa, crveni hrast, hrast lužnjak) i 7 žbunova (tuja, kleka).

Ponosni smo na svaki centimetar koji naše biljke dobiju!

ĐURĐINSKI EKOLOŠKI 3R KORACI

OŠ „Vladimir Nazor“, Đurđin, Subotica

Učenici: Sara Dulić, Matea Dulić, Danilo Gostović, Matea Bako, Barbara Dulić, Lana Stantić

Nastavnica: Ljiljana Kujundžić Ivanković

Opis akcije:

Uoči samog Božića, najradosnijeg blagdana dijeljenja i darivanja, u našoj školi, OŠ „Vladimir Nazor“ u Đurđinu, organizirana je ekološko-humanitarna akcija „Moji ekološki 3R koraci“. Kako se u našoj našoj školi jako brine o ekologiji i našem planetu, dobili smo ideju spojiti dobrobit okoliša i svih naših učenika.

Akcija je počela prezentacijom na temu „Kako moda utiče na naš planet“ koju je izradila i predstavila svim učenicima naša nastavnica Tijana. Saznali smo gdje završava stara odjeća. Najveći dio se pretvara u krpe za čišćenje, spaljuje se i jako zagađuje okoliš a tek mali dio se zaista reciklira ili ponovo koristi tako što ide u „second hand“ trgovine.

Stoga smo mi odlučili promjeniti perspektivu: i razmjeniti odjeću – pokloniti stvari koje više ne koristimo i prihvatiti polovne stvari koje želimo nositi. Ovo se osobito svidjelo nekim učenicima ali i nastavnicima i našim roditeljima.

Za pomoć oko prijema odjeće, selektiranja i isprobavanja, angažirani su kako nastavnici tako i učenici volonteri naše škole. U malom školskom „butiku“ je vladala jako dobra atmosfera, isprobavala se odjeća, dijelili komplimenti.

Naša pedagogica Ljiljana nam je rekla kako znamo da ne možemo spriječiti modnu industriju da proizvodi stalno nove kolekcije, niti ljude da kupuju više nego što im je potrebno, ali možemo spriječiti bacanje dobre odjeće koju neko još može koristiti i produljiti joj život. A nekoga možemo i razveseliti za njega novom odjećom. Zato je to nazvala „udomljavanjem“ odjeće koja nekom više ne treba, jer ju je prerastao ili je ima previše, kod onoga koji je želi i treba kako ne bi još završila na otpadu ili spaljivanjem zagađivala zrak.

Planiramo ponoviti ovakvu akciju razmjene odjeće, darivanja i „udomljavanja“ garderobe koja nam više ne treba i uoči Uskrsa. Želimo još naučiti i kako da popravimo i prepravimo korišćenu odjeću da nam dulje traje ili dobije novu namjenu. Pozivamo i vas da nam se pridružite!

EKO HEROJI ZA ČISTO SELO

OŠ „Petar Nikolić“, Samaila, Kraljevo

Učenici: šesnaest učenika osmog razreda (sa akcijom su započeli u petom razredu)

Nastavnica: Zorica Šćepanović

Opis akcije:

Od 2019. godine, sa učenicima organizujem akciju čišćenja sela. Učenici sami biraju lokaciju koju će čistiti. Ove godine sam sa sedmacima kojima sam razredna, rešila da proširim akciju tako što će učestvovati svi nastavnici, učitelji i učenici škole.

Povodom Dana planete Zemlje organizovali smo čitav niz aktivnosti u tematskoj nedelji koju sam nazvala „Eko heroj“ po imenu naše akcije čišćenja. Tematska nedelja nam je počela saradnjom sa JKP „Čistoća“ koja je za učenike pripremila prezentaciju o načinima odlaganja smeća. Takođe, poklonili su nam cveće i ukrsano žbunje.

Nastavljena je učeničkim literarnim i likovnim radovima o zaštiti prirode. Grupa dece je sa nastavnicima izrađivala hranilice i kućice za ptice koje su uz pomoć pomoćnog radnika postavljene na drveće.

Uspostavili smo saradnju sa rasadnikom „Garčević“ koji se nalazi preko puta naše škole, a koji nam je donirao cveće koje su najmlađi (učenici prvog, drugog i trećeg razreda) pod budnim okom starijih, posadili ispred škole. Veoma dinamična nedelja nam se zavšila čišćenjem sela kao finalom ispred kog je išao program koji su pripremili nastavnici sa učenicima. Pevali su pesmu „Domovina se brani lepotom“, prezentovali prezentacije o ekologiji na engleskom i francuskom jeziku, recitovali pesme koje su sami smislili o ugroženoj planeti, nosili eko poruke i sve to u holu gde su bile izložene fotografije sa prethodnih čišćenja sela, fotografije biljaka prolećnica u selu, dečiji radovi.

Cilj nam je čisto selo a motiv kada vidimo da posle naše akcije ono to zaista i jeste. Prethodnih godina smo imali više od dvadeset džakova skupljenih. Sada smo ih imali nešto manje, jer sve nađene plastične boce otvorimo, ispustimo vazduh gaženjem, isto je i sa limenkama, kako bismo imali više prostora u džaku. Sa akcijom čišćenja nastavljamo, ako bude bilo potrebe, ne čekajući april mesec i u sve većem broju jer i učenici drugih odeljenja traže da učestvuju u čišćenju.

Više informacija o akciji OVDE

PLEMENITOST SE NEGUJE OD MALIH NOGU

OŠ „Sveti Sava“, Trstenik

Učenici: Lazar Marković, Emili Lević, Mihajlo Marković, Novak i Nina Mišić (odeljenja II-1, IV-1, VII-1)

Nastavnica: Gordana Asentić

Opis akcije:

Škola već nekoliko godina učestvuje u Projektu jednog društva za zaštitu životinja iz Trstenika, putem radionica i predavanja.

Imamo mačke o kojima birinemo godinama. Početkom godine nam je u dvorište jedna keruša dovela sedmoro malih, jer su je isterali odnekud, a druga se okotila i donela na svet 10 štenaca.

Sve smo saučuvali, vakcinisali, čistili i hranili. Udomili smo 15 životinja, uz pomoć učenika, roditelja, bivših djaka, kolega.

A onda je Avenija MB (zoohigijenska služba) jedne subote, odnela već sterilisanu majku, i dva preostala odrasla šteneta. Nismo uspeli da ih vratimo, iako je služba bila obavezna da ih čipuje i vrati na isto mesto.

Deca me stalno pitaju gde je keruša. Mačiće su udomile dve porodice učenika. Majku smo sterilisali. Borba je neprestana, ali naša ljubav i briga za životinje se ne smanjuje.

PROTESTNOM ŠETNJOM DO NOVE GODINE BEZ PETARDI

OŠ „Radoje Domanović“, Niš

Učenici: Alilović Melvida, Vasić Kristina, Alisija Ždraljević, Nikolija Živić, Jovana Kostadinović, Strahinja Marinković i mnogi drugi (odeljenje VII-1)

Nastavnica: Miljana Medenica

Opis akcije: Svaki doček Nove Godine je veoma stresan za kućne ljubimce i životinje bez vlasnika. Mnogo ljubimaca ugine od srčanog udara prouzrokovanog strahom od petardi, topovskih udara i svih ostalih piraterskih proizvoda koji se koriste za svaki doček.

Kako bi ukazali na ove probleme učenici sadašnjeg VIII-1 odeljenja, sa svojim odeljenskim starešinom Miljanom Medenicom, svake godine, počev od 2020. izlaze krajem decembra na ulice grada Niša sa banerima i posterima i svojim ljubimcima u mirnu protestnu šetnju. Akciji se zadnjih godina pridružuju i učenici Učeničkog Parlamenta i ostalih odeljenja sa svojim ljubimcima. Akcija je naišla na odobrenje i podršku građana/prolaznika.

Više informacija o akciji OVDE

RECIKLAŽOM DO ZAŠTITE MORSKIH KORNJAČA

OŠ „Nada Purić“, Valjevo

Učenici: Celo odeljenje VI-1

Nastavnica: Danijela Nikolić

Opis akcije: Povodom Dana morskih kornjača, organizovali smo reciklažu kesa koje su jedan od uzroka stradanja morskih kornjača. Kese su zagrevanje peglom i korišcene za izradu kornjača.

Za tu priliku osmislila sam edukativni film “Džonatanova priča”, koji nam je poslužio za edukaciju o kornjačama i motivaciju učenika da kese recikliraju i izbace iz upotrebe. Radionicu sam sprovela sa pedagogom škole Biljanom Vukašinović.

Više informacija o akciji OVDE

UMETNOŠĆU DO ZAŠTITE PRIRODE: PORTRET RADOJA DOMANOVIĆA

OŠ „Radoje Domanović“, Niš

Učenici: Veljko Kostić, Lena Kostić, Natalija Krstić, Vlatko Krstić, Anastasija Ristić, Staša Stamenković, Bogdan Stanković i mnogi drugi (VIII-3 i VIII-4)

Nastavnica: Neda Nedović Spasić

Opis akcije: Međunarodni dan e-reciklaže, obeležili smo nizom aktivnosti, a produkti rada bili su reciklažni kolaž, predmeti i nakit od recikliranih materijala. Učenici VIII-3 i VIII-4 na časovima građanskog vaspitanja sa nastavnicom Nedom Nedović Spasić, osmislili su i realizovali portret Radoja Domanovića, tehnikom reciklažnog kolaža, a učenici 6. razreda, redizajnirali su papirne kese.

Više informacija o akciji OVDE

NAHRANIMO ŽIVOTINJE U PRIHVATILIŠTU

OŠ „Radoje Domanović“, Niš

Učenici: Iskra Živković (VII-1), Milica Dinić (VII-1), Dimitrije Jevtić (VII-2), Emilija Zejnelović (VII-2), Sofija Bogdanović (VII-3) (Učenički Parlament)

Nastavnica: Nataša Ignjatović

Opis akcije: Pedagog škole Nataša Ignjatović i Učenički Parlament, svake godine u toku Dečije nedelje, sprovode akciju sakupljanja hrane za životinje, koje se nalaze pod zaštitom društva za zaštitu životinja „Zoo planet“ u Kamenici, nadomak Niša.

U akciji učestvuju svi učenici koji žele i sakupi se dosta raznovrsne hrane za životinje. Ove školske godine je prikupljeno ukupno 204 kilograma hrane.

Više informacija o akciji OVDE