U gradu u kome je neplanska gradnja i betoniranje uzelo maha, složne komšije sa Novog Beograda odlučile su da sama uredi zelenu površinu, jedinu takvu u moru betona bloka 72.

Kako bi ozeleneli kraj u kome žive na Novom Beogradu, grupa stanara organizovala je akciju uređenja prostora između zgrada u ulici Mileve Marić Ajnštajn. U okviru inicijative “Zelena oaza”, koju je ORCA sa zadovoljstvom podržala, posađene su sadnice ruža, lukovice cveća, ali i sadnice žive ograde crveni berberis.

Ko su složne komšije iz bloka 72?

Stambena zajednica u ulici Mileve Marić Ajnštajn, okupila se iz potrebe da poboljša kvalitet života stanara, a posebno dece, u okruženju betona i asfalta u potpuno novom naselju u Bloku 72, na Novom Beogradu. Složni komšiluk čini nešto više od dvadesetak komšija stalno raspoloženih za akciju. Komšije su različitih godina, od omladine, majki sa malom decom pa sve do penzionera.

Komšije iz bloka 72 do sada su imale više zajedničkih  akcija – od postavljanja video nadzora zgrade, preko krečenja stepeništa, uređenja zajedničkih prostorija do postavljanja ivičnjaka na površini ispred zgrade.

Šta nedostaje bloku 72?

U bloku 72, među morem betona postoji i jedna zelena površina koja je sve samo ne zelena. Napunjena je peskom na kome kome ništa ne raste. Komšije su probale da dodaju zemlju, sade, zalivaju, ali neuspešno.

Obraćali su se za pomoć Gradskom zelenilu i Opštini Novi Beograd za pomoć. Ni jedni ni drugi nisu mogli da im pomognu. Zbog toga su se građani sami organizovali i zatražili sredstva da urede i ozelene prostor na kome mogu da sednu i druže se, dok se komšijska deca igraju na travi. Na taj način, rešili bi problem nedostatka mesta za popodnevno druženje svih generacija.

Šta je postignuto u okviru inicijative “Zelena oaza”?

Kako bi uredili svoju “zelenu” površinu i stvorili ekološki čisto i uredno mesto za druženje komšija i međugeneracijsko povezivanje, složne komšije su kupile zemlju i seme trave.

Zatim su se organizovali i zajedno rasprostli zemlju i posejali travu. Nije ih u tome omelo ni loše vreme ni epidemija covid-19. Oko 15 komšija je uz poštovanje svih mera i u manjim grupama, naizmenično, završilo celokupan posao.

U sledećoj akciji, komšije su kupile i posadile lukovice cveća, ruže, sadnice berberisa i žive ograde. Time su kompletno završile svoju akciju.

Akcija je ispunila očekivani cilj jer sada, umesto betona i korova, oko 85 komšija ima jedno zdravo i lepo, zeleno mesto za druženje.

Ova akcija, primer je dobre prakse za druge stambene zajednice. Pokazuje da ljudi – složne komšije, mogu da promene svoje okruženje i poboljšaju kvalitet života ako se udruže!

Podršku za inicijativu “Zelena oaza”, obezbedili smo kroz projekat „Tvoje mesto u Srbiji“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj projekat, ORCA realizuje zajedno sa partnerima Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizacijama CRTA, MRCN i Fondacijom Jelena Šantić. Cilj projekta je podrška inicijativama širom Srbije koje žele da učine nešto dobro za svoju zajednicu, prirodu i životinje.

Pročitajte šta su druge sjajne inicijative postigle u svojim zajednicama!