Važno za životinje: od danas važi novi Krivični zakonik

Čak 30.000 potpisa peticije za oštrije kažnjavanje zlostavljača životinja i organizatore borbi životinja, koju je u decembru prošle godine pokrenula ORCA, podstaklo je Ministarstvo pravde da predloži veće kazne za zlostavljače životinja. U maju 2019. godine izmenjen je član 269 Krivičnog zakonika, posvećen ubijanju i zlostavljanju životinja, čime su kazne pooštrene. Primena ovih izmena počinje danas – 1. decembra.

Životinje su vam zahvalne za ove izmene:

  • Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do DVE godine (umesto dosadašnje kazne od jedne godine zatvora)
  • Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama,kazniće se zatvorom od ŠEST MESECI do tri godine i novčanom kaznom (umesto dosadašnja TRI meseca)

Iako je ovo naš veliki zajednički uspeh, postoje i delovi ORCA inicijative za izmenu i dopunu Krivičnog zakonika koji još nisu razmotreni. Pored povećanja kazni za zlostavljanje životinja, naša inicijativa obuhvata i predloge za:

  • Definisanje napuštanja životinja kao krivično delo;
  • Propisivanje mogućnosti kažnjavanja za pokušaj izvršenja krivičnog dela ubijanja i zlostavljanja životinja;
  • Utvrđivanje još dve mere obezbeđenja: oduzimanje životinje i zabrana držanja životinje u slučaju izvršenja krivičnog dela zlostavljanja i ubijanja životinja
  • Proširivanje formulacije krivičnog dela borbe životinja toko što bi se kažnjavale sve borbe, a ne samo one organizovanje iz koristoljublja;

Zašto je važno prijaviti zlostavljanje životinja i kako to možete da učinite, saznajte u našim odgovorima na najčešća pitanja. Zajedno možemo da uradimo mnogo za životinje, a ovo povećanje kazni je samo prvi korak ka promenama koje su pred nama.