Većina nas ima draga sećanja na odrastanje sa kućnim ljubimcem i znamo kako su nam oni na mnogo načina obogatili živote. Tako da nije iznenađujuće da psi, mačke, zečevi, morsko prase ili konj pozitivno utiču na naš socijalni i fizički razvoj, a takođe mogu imati pozitivne uticaje i za naše zdravlje! Zato kada vas dete moli za štene za svoj rođendan, uzmite u obzir ovih sedam prednosti koje nudi  odrastanje sa kućnim ljubimcem:

Ljubav i dragocena povezanost

Ljubimac u detinjstvu najčešće je naš prvi i najbolji prijatelj. Ljubimci nas uče kako da razvijemo blisku vezu sa onima sa kojima provodimo najviše vremena. Pozitivna interakcija sa ljubimcem pomaže deci da razviju dobre socijalne veštine.

Psi neprestano pružaju beskonačnu ljubav svojoj ljudskoj porodici. Srećni su kada nas vide i uživaju da budu pored nas bilo da se odmaramo ispred kamina, jedemo sladoled ili idemo na trčanje.

Mačke imaju svoj poseban način pokazivanja nežnosti. Iako verovatno neće skakati gore-dole i mahati repom, one su takođe emotivna bića koja se blisko vezuju za ljude. Njihovo izražavanje ljubavi je suptilnije. Mačke takođe uživaju u društvu tako što vam se sklupčaju u krilo, leže u blizini dok čitate ili radite za kompjuterom, ili prateći vas tokom šetnje.

“Biljana je želela da za osmi rođendan dobije kućnog ljubimca. Pošto živimo u stanu, zajednička odluka je bila da to bude papagaj. Rekli su nam da je mužjak i dobio je ime Kiki. Posle određenog vremena, Kiki je sneo jaje i sada definitivno znamo da je ženk. Ime je ostalo isto jer Kiki može biti i žensko ime. Ona najviše voli da jede semenke iz ruke, a moramo priznati da ipak voli sve da gleda sa visine”, kaže Snežana Vladulova, mama male Biljane, učesnice konkursa “Klinci i ljubimci”.

Životne lekcije iz oblasti nauke

Prisustvovanje rađanju životinje je iskustvo koje nas oplemenjuje. Deca uče kako vizuelno izgledaju faze razvoja i kompletan životni ciklus. Mogu videti iz prve ruke ranjivost novorođenih životinja i šta je potrebno kako bi one preživele.  Deca uče koliko je neophodna pravilna ishrana, zaštita i briga kako bi životinja rasla i napredovala. Gledajući kako novorođeno ždrebe, jagnje ili jare stoji na svojim slabim nogama prvi put, mačku kako čisti i hrani svoje mačiće, leptira kako izlazi iz svoje čaure, pile koje izlazi iz jajeta, vidimo šta je potrebno da bi mlada bića došla na ovaj svet i šta im je neophodno kako bi se razvijala.

Odgovornost

Briga o kućnom ljubimcu pomaže deci da razviju osećaj odgovornosti. Najbolji način da deca nauče da ljubimci zavise od nas je da ih aktivno uključimo u brigu o ljubimcima. Punjenje činije ljubimca sa svežom vodom ili hranom će pomoći deci da postanu istrajna u obavljanju važnih rutinskih zadataka.

Briga

Dok hrani i brine o ljubimcu, dete može da vežba svoju sposobnost brige o drugima. U porodicama bez mlađe braće i sestara, posedovanje ljubimca pruža mogućnost detetu da pokaže nežnost i pažnju koju na drugi način ne bi imalo šansu da izrazi.

“Gricko svakog jutra čeka Dunju da ga nahrani, stoji na njegove zadnje dve nogice i gricka granulice kao neki mali čovek. Noću luduje i skače po kavezu a preko dana Gricko voli da spava. Dunja obožava da se igra po kući sa njim…nosi ga kao neku malu plišanu igračkicu po ceo dan”, kaže Tatjana Petrović, mama male Dunje, učesnice konkursa “Klinci i ljubimci”.

Samopouzdanje

Deca će imati osećaj postignuća kada pružaju pomoć oko brige o ljubimcu. Istraživanja su pokazala da deca koja imaju ljubimce imaju veći nivo samopouzdanja od onih bez ljubimaca.

Fizička aktivnost

Kada imamo psa podstaknuti smo da svakodnevno šetamo i da budemo aktivniji. Stoga nije začuđujuće da je ustanovljeno da su 54% veće šanse za vlasnike pasa da ispune savetovanu dnevnu količinu fizičke aktivnosti.

Injekcija zdravlja

Druženje sa ljubimcima ima pozitivan uticaj na naše zdravlje u svim uzrastima. Utiče na smanjenje stesa, smanjuje krvni pritisak i umanjuje rizik od srčanih oboljenja. Dečijem zdravlju takođe pruža mnoštvo benefita.  Novorođene bebe i deca koja žive u domovima sa ljubimcima (posebno psima i mačkama) imaju jači imuni sistem i stoga imaju manji rizik od infekcije uha i respiratornog trakta nego deca u kućama bez ljubimaca. Istraživanja koja porede dečije prisustvo u školi su otkrila da su deca iz kuća bez ljubimaca bila u proseku više odsutna tokom godine nego ona sa ljubimcima.

Iako odrastanje sa kućnim ljubimcem ima dosta pogodnosti, dobro razmislite o prednostima i manama pre nego što donesete štene ili macu u svoj dom. Proverite da li je ljubimac kog ste odabrai u skladu sa vašom lokacijom, vašim životnim stilom i navikama ostalih ukućana. Važno je da prenesete tu radost prema ljubavi i brizi o novom ljubimcu i na svoje dete. Obavljajte obaveze i prikažite ponašanje koje želite da vaše dete nauči od vas. Vaše prisustvo i pomoć će olakšati detetu da bude uspešno i da stekne samopouzdanje kada počne da se igra, da hrani i da brine o novom ljubimcu.

“Naša porodica živi sa pet pasa. Dva odrasla (Srednje-azijski ovcar i Japanska Akita inu) i tri bebe terijera. Naša deca odmalena odrastaju sa psima i mi im ne branimo druženje, pa čak i kada ih u kuću puštaju. Čak mislim da su nam deca otpornija na viruse i razne druge bakterije družeci se sa njima. Trčanje, valjanje po travi i igra sa malim kucama je puno zdravija i bolja od laptopova i sličnih uređaja”, smatra Predrag Pavlović, otac tri dečaka – Vuka, Jakova i Alekse.

Izvor: Farmer’s Almanac
Prevela: Milica Reljić