Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Republici Srbiji je do 8 časova 11. marta 2020. godine registrovano čak 12 potvrđenih slučajeva COVID 19.

U skladu sa nastalom situacijom, Ministarstvo je napravilo poseban sajt covid19.rs preko kojeg se građani mogu informisati o broju obolelih u našoj zemlji, kao i o načinama (preventivne) zaštite. Podaci se ažuriraju dva puta dnevno – u 8 i 18 časova.

Pored zvaničnog sajta, za sve građane Srbije, a posebno za one koji su boravili u rizičnim područjima, otvoren je telefon za informacije: 064/8945-235.

„Apelujemo na građane i podsećamo ih na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke – da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude. Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih.

Zato je od izuzetne važnosti da se poštuju preporuke struke, da se ne shvataju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponašanju svakog pojedinca“, ističu u Ministarstvu zdravlja.

Najčešći simptomi virusa su temperatura i kašalj, a kada se pojave, potrebno je da se obratite dežurnom epidemiologu na brojeve telefona instituta tj. zavoda za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite. Dežurni epidemiolozi će vam dati preporuke i savete i veoma je bitno da šetnjom ili dolaskom u dom zdravlja ne izlažete svoje sugrađane opasnosti od virusa.

Kako da se zaštitite?

Svetska zdravstvena organizacija iz časa u čas obaveštava o porastu broja obolelih i novim zemljama u kojima su registrovani prvi slučajevi korona virusa. Pored toga, redovno daju savete za zaštitu sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja ljudi u neposrednom okruženju:

  1. Perite ruke često

Ruke treba prati sapunom i vodom, kako bi bakterije koje izazivaju virus nestale sa naših ruku. Ukoliko nemate celodnevni pristup sapunu i vodi, možete koristiti i vlažne maramice na bazi alkohola.

  1. Održavajte bezbednu udaljenost pri susretima sa drugim ljudima

Neka u svakom trenutku između vas i drugih osoba bude bar jedan metar praznog prostora. Ukoliko osoba kija i kašlje, udaljite se još više. Kada neko kija ili kašlje, oslobađa sitne kapljice koje mogu da sadrže virus. Ako ste preblizu te osobe, možete udahnuti te sitne čestice, uključujući COVID-19 virus, ako je osoba već zaražena.

  1. Ne dodirujte oči, nos i usta

Naši dlanovi dodiruju mnoge rizične površine i tako prikupljaju bakterije. Dovoljno je da naše ruke barem jednom budu izložene izvoru zaraze, virus se može preneti na oči, nos ili usta. Odatle, virus može ući u celo telo.

  1. Pokrijte usta i nos kada kašljete i kijate

Kako biste zaštitili ljude iz svoje okoline od potencijalne zaraze virusom, savijenim laktom pokrijte nos i usta kada kijate ili kašljete. Svaku iskorišćenu maramicu odmah bacite u đubre. Ovaj savet ne važi samo za sprečavanje zaraze od virusa COVID-19, već i za kijavicu i grip.

  1. Ako imate temperaturu, kašljete ili teško dišete, odmah potražite medicinsku pomoć

Ostanite kod kuće ako se ne osećate dobro. Ako imate groznicu, kašljete ili teško dišete, odmah se obratite dežurnim lekarima. Ne čekajte da se situacija pogorša. Osim toga, svakako ne treba da živite u neizvesnosti, već treba da što pre saznate da li ste zaraženi. Ovo je važno zato što ministarstva zdravlja u svim zemljama u kojima su registrovani slučajevi korona virusa imaju najpreciznije i ažurne podatke o broju obolelih i procesu lečenja. Pozivanje telefona za informacije umesto odlaska u dom zdravlja takođe će sprečiti širenje virusa i drugih infekcija.

  1. Informišite se i pridržavajte se saveta Svetske zdravstvene organizacije

Redovno pratite najnovije informacije o COVID-19. Pridržavajte se saveta svetskih, nacionalnih i lokalnih stručnjaka. Stručna lica u vašoj zemlji u svakom trenutku znaju u kojem području zemlje je virus najrasprostranjeniji i šta treba uraditi kako bismo se sačuvali.

Da li moj ljubimac može da se zarazi i da mi prenese korona virus?

Još uvek nema naučnih dokaza, ali stručnjaci ističu da ne postoje slučajevi prenošenja korona virusa od strane kućnih ljubimaca. Takođe naglašavaju da je veća verovatnoća da vlasnik može preneti virus ljubimcu. Svetska zdravstvena organizacija potvrđuje da nema razloga za tretiranje ljubimaca kao potencijalnih prenosilaca ili žrtava, bar dok ne postoje dokazi. Postoji mnogo virusa, poput obične kijavice koje ljubimci i vlasnici ne mogu preneti jedni drugima. Psi i mačke imaju drugačije receptore koji mogu da ih zaštite od „ljudskih“ virusa. Kako biste eliminisali opasnost od potencijalne zaraze, obavezno perite ruke nakon igre sa ljubimcem.