Da li vaša bašta izgleda pomalo sumorno tokom zime? Zašto je onda ne biste oživeli, pretvorivši je u prelepo utočište za divlje životinje? Tokom najhladnijeg dela godine, ptice, žabe, veverice i ostale životinje se bore da pronađu dovoljno hrane bogate mastima, da bi preživele do toplijih meseci. Osim toga i ledene temperature im otežavaju život. Međutim, veoma je lako da im pomognete ako sprovedete u delo nekoliko jednostavnih koraka.

Napravite sklonište

Kućice za ptice, ježeve kućice i ostali zavučeni delovi vaše bašte, čine udobna skloništa i staništa gde divlje životinje mogu da prezime. Ako ste ove godine skupili gomilu otpada, ovo će biti savršen dom za žabe i ostale životinje. Ne zaboravite da ih ne uznemiravate dok su u zimskom snu koji traje do aprila.  Zimski san može da se promeni, zavisno od toga koliko je zima blaga.

Hranite divlje životinje

Veoma je važno da im  ne ostavljate stalno hranu, jer nije dobro da se naviknu samo na ovakav izvor hrane, ali možete im pomoći sa manjom količinom hrane s vremena na vreme tokom zime.

  • ptice – semenke, kuglice, crvići, bobice ili iseckano voće (jabuke, kruške, šljive)
  • ježevi – mleveno meso, konzervirana hrana za pse/mačke (samo ne sa ukusom ribe), seckano kuvano jaje
  • veverice– lešnici, orasi, kestenovi, semenke suncokreta, seckana šargarepa
  • jazavci – voće (jabuke, grožđe, kruške), kikiriki, granule za pse, gliste
  • mali sisari – mešane semenke

Ostavite svežu vodu napolju

Postavite plitku posudu sa svežom vodom na zemlju kako bi sve baštenske životnje mogle da piju iz nje, uključujući i ptice. Takođe možete da napravite i ,,ptičiju kadu”  kako bi ptice bile hidrirane i čiste.

Prazne i čiste kućice za ptice, hranilice i kade

Navucite stare gumene rukavice i ribajte! Očistite kućice, hranilice i kadice za ptice koristeći toplu vodu, blagi deterdžent i četku. Ovo će podstaknuti dobru higijenu kod ptica i pomoći će im da ostanu zdrave tokom zime.

Skupite otpalo lišće

Skupite opalo lišće sa svojih travnjaka ili terasa i stavite ga ispod živih ograda ili grmlja. Na ovaj način obezbedićete sigurnu kuću za ježeve, pa čak i za insekte!

Ukoliko je vaše jezerce zaleđeno – napravite rupu

Stavite kotilić, napunite lonac sa vrućom vodom i pažljivo ga stavite na jezero dok se rupa ne otopi. Ovo će omogućiti divljim životinjima da piju vodu, da ulaze i izlaze iz jezera. Ne smete da udarate led, jer će ovo prouzrokovati vodene talase koji će naškoditi divljim životinjama koje žive u jezeru.

Obavezno proverite svaki čošak u bašti ili dvorištu pre nego počnete nešto da radite

Budite sigurni da ste proverili sva skrivena mesta, gde se životinje sakrivaju (npr. gomila otpada, hrpe lišća, drva i slična mesta).

Držite mreže malo iznad zemlje

Ukoliko imate fudbalske, teniske ili neke druge mreže u bašti, neka budu malo iznad zemlje da biste sprečili da se divlje životinjice zapletu u njih.

Ne secite zdrave višegodišnje biljke

Bilo bi najbolje da ne sečete biljke do ranog proleća, pošto su one savršen dom za zimske insekte.

Napravite snopiće od stabljika biljaka

Ako ste posekli svoje višegodišnje biljke možete da stabljike poslažete u snopove i da ih stavite na prazno mesto. Bubamare, insekti i ostali mali sisari napraviće sklonište, a takođe pomoći i u borbi protiv raznih štetočina.

Prevod: Dragana Tripković

Ako vam je ovaj tekst koristan, pročitajte i:

  1. Saveti za bezbednost ljubimaca tokom praznika
  2. Kako se životinje pripremaju za zimu
  3. Kako se biljke prilagođavaju hladnijem vremenu