Napuštene životinje žive u našim gradovima, predgrađima i seoskim naseljima. A za mnoge od njih će hrana i sklonište koje nađu tokom zime predstavljati razliku između života i smrti.

Sigurno ste i sami viđali pse i mačke koji žive napolju u vašoj zajednici. Možda ste se i zapitali, kako oni preživljavaju najhladnije zimske dane. Sa približavanjem hladnog vremena i najavom ledenih dana u vremenskoj prognozi, vreme je da im pružimo pomoć. Nastavite s čitanjem kako biste saznali šta možete da učinite da biste pomogli napuštenim životinjama da prežive zimu.

Hrana i voda

Pružanje sveže, čiste hrane i vode napuštenim životinjama može im pomoći da prežive hladnoću, zato što će utrošiti manje energije u pronalaženju hrane. Dobro uhranjena životinja takođe je bolje pripremljena za borbu protiv bolesti i infekcija. Izbegavajte konzerviranu hranu jer je veća verovatnoća da će se zalediti kada temperatura padne. I iz istog razloga često proveravajte izvore vode.

Nažalost, ne postoji osoba koja može da spase sve napuštene životinje u vašem okruženju. Ali uz malo truda i saosećanja, jedna osoba može da pomogne bar jednoj životinji da prebrodi mračne, hladne, zimske dane kako bi dočekala neka bolja vremena.

Proverite ispod haube pre nego što upalite automobil

Prostor oko motora vašeg automobila je toplo, suvo i sigurno mesto gde male životinje mogu da pronađu utočište. Poznato je da se mačke i druge sitne životinje, tokom zime, mogu uvući i zaspati ispod haube automobila. Da ih ne biste povredili, pre nego što upalite automobil, pokucajte po haubi ili udarite nogom gume automobila kako biste probudili životinju iz sna i podstakli je da pobegne. Ovo je posebno važno, ukoliko u vašem okruženju ima napuštenih mačaka ili vidite tragove mačjih šapica na automobilu.

Obezbedite vodu životinjama čiji je uobičajeni izvor vode mogao da se zamrzne.

Važno je da se postarate da vaš ljubimac uvek ima dostupnu vodu, ali je takođe dobra ideja da obezbedite svežu vodu napolju za druge životinje. Kada je napolju mnogo hladno voda će se zalediti. Zbog toga ptice i druge male životinje imaju znatno manje pouzdanih izvora vode. Stavljanjem vode napolje i čestim menjanjem da se ne bi zaledila, poštedećete lokalne životinje mnogo patnje.

Proverite da li u prihvatilištima za životinje ima mesta

Ako naiđete na napuštenu životinju ili ih neko ostavi u vašem dvorištu, trebalo bi da se obratite najbližem registrovanom prihvatilištu. U skladu sa članom 68 Zakona o dobrobiti životinja (“Sl. glasnik RS”, br. 41/2009) građani koji naiđu na napuštenu odraslu životinju ili mladunce dužni su da o tome bez odlaganja obaveste najbliže registrovano prihvatilište, radi zbrinjavanja životinje.

Nažalost, često su prihvatilišta za napuštene životinje popunjena i nema mesta za prihvat novih životinja. S obzirom na to, molimo građane da ukoliko pronađu napuštene mladunce, ostavljene na javnoj površini da ih sami zbrinu, pomoću oglasa za udomljavanje preko sajtova udruženja za zaštitu životinja, portala, sredstava javnog informisanja, štampe, društvenih mreža i sl.

Da li bi trebalo da dovedete životinju u svoju kuću?

To što ste javili prihvatilištu za životinje da ste videli napuštenog psa ili mačku, ne znači da će oni moći da je preuzmu. A to što je mačka naviknuta na život bez ljudi i doma ne znači da je spremna za preživljavanje iznenadnog hladnog talasa. Ukoliko možete da preuzmete stalnu brigu o životinji, odnosno ako se osećate sigurno da to uradite (i ako se životinja oseća sigurno sa vama), onda biste mogli da razmislite o tome da je dovedete kući. Samo obavezno prvo svratite do veterinara koji će da pregleda životinju i pobrine se da je vakcinisana i da je bezbedno da bude u blizini vaše dece ili drugih kućnih ljubimaca.

Obezbedite im sklonište

Ukoliko dovođenje životinje kući nije opcija za vas, možda ćete moći da joj pomognete da preživi hladnoću pružajući joj sklonište poput čvrste kartonske kutije obložene slamom. Ne zamarajte se sa peškirima i pokrivačima jer će se tokom nevremena pokvasiti i zamrznuti.

Uvek čistite prosuti antifriz

Antifriz (tečnost protiv smrzavanja vode u sistemu za hladjenje motora vozila) je smrtonosni otrov, ali je slatkog ukusa pa je vrlo privlačan životinjama. Pažljivo čistite i brišite prosute hemikalije (posebno antifriz) i čuvajte ih zatvorene. Ukoliko je moguće, umesto prizvoda za hlađenje izrađenih na bazi etilen glikola, koristite one na bazi propilen glikola koji ako su progutani u manjim količinama, neće oštetiti zdravlje ljubimaca, napuštenih i divljih životinja ili vaše porodice.

 

Prevela: Draga Nešković

 

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan pročitajte i:

  1. Kako da u svojoj bašti pomognemo divljim životinjama tokom zime
  2. Kako da zaštitim kućnog ljubimca tokom zime?
  3. Kako se biljke prilagođavaju hladnijem vremenu