Od 9. do 11. oktobra u Bratislavi je održana Central and Eastern Europe Fundraising Conference (CEEF konferencija) posvećena promovisanju inovativnih i uspešnih pristupa načinima prikupljanja finansijskih sredstava za neprofitne inicijative.

Na konferenciji su eksperti iz svih delova Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade predstavili inspirativne ideje za prikupljanje novčanih sredstava ako ste neprofitna nevladina organizacija. Kao jedan od prezentatora, dr Jelena Burazerović je u ime ORCA predstavila je uspeh crowdfunding kampanje za osnivanje prvog Studentskog doma za zaštitu životinja i prirode. Kako izgraditi poverenje, kako planirati crowdfunding kampanju, kako naći donatore i postići uspeh u fundraisingu, ključna su pitanja o kojima je govorila dr Burazerović.

Učešće na ovako važnom događaju, omogućilo nam je da govorimo o osnivanju prvog Studentskog doma za zaštitu životinja i prirode, humanosti naše dobročiniteljke gospođe Ljubinke Vivčar i razvoju filantropije u Srbiji. Nadamo se da će naš primer koristiti  svima koji su prisustvovali konferenciji i da ćemo svojim primerom podstaći stvaranje novih legata širom Evrope“, rekla je dr Jelena Burazerović povodom učešća u CEEF konferenciji.

Ljubinka Vivčar, penzionerka iz Beograda i veliki ljubitelj životinja, odlučila je da svoj stan od 35m2 ostavi organizaciji ORCA, čiji je rad cenila i poštovala. Ostavljanje legata je veoma retko u Srbiji, što čini ovaj gest još plemenitijim. Inspirisana ovim postupkom, ORCA je pokrenula crowdfunding kampanju u kojoj je učestvovalo blizu 250 pojedinaca i organizacija i svojim donacijama omogućilo da se stan renovira i postane studentski dom.

Delo gospođe Ljubinke je u Srbiji ovenčano VIRTUS nagradom za filantropiju, a ova nesvakidašnja priča zainteresovala je organizatore CEEF konferencije koji su nam pružili priliku da sa celom Evropom podelimo naše fundraising iskustvo.

Posebnu zahvalnost dugujemo našim prijateljima i saradnicima iz Trag fondacije i organizacije Catalyst Balkans, koji nam pružaju neprocenjivu podršku u organizovanju i sprovođenju filantropskih aktivnosti.