KUĆNI LJUBIMCI I NAPUŠTENE ŽIVOTINJE

“PO MERI ČOVEKA I PSA” – ORCA model kontrole populacije pasa
za bezbednu i humanu lokalnu zajednicu

ORCA / Aktivnosti / Kućni ljubimci i napuštene životinje

aaa

UKRATKO

Kućni ljubimci su naši najbolji prijatelji. Prave nam društvo, obasipaju nas ljubavlju i upotpunjuju našu porodicu. Njihovo prisustvo je korisno za decu, jer kod njih razvija odgovornost i empatiju. Istraživanja pokazuju da briga o kućnim ljubimcima utiče na snižavanje krvnog pritiska, smanjenje stresa i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ukratko – kućni ljubimci nas čine zdravijim i srećnijim.

U novije vreme, svedoci smo raskida socijalne veze između čoveka i kućnih ljubimaca. On se ogleda u pojavama nepropisnog držanja kućnih ljubimaca i nastanku napuštenih životinja, odnosno različitih bezbednosnih, zdravstvenih, ekoloških, ekonomskih i socijalnih problema koji se za njih vezuju.

Da bi rešile problem napuštenih životinja, mnoge opštine i gradovi primenjuju različite mere – od osnivanja službe za njihovo hvatanje, preko sterilizacije i njihovog zbrinjavanja u prihvatilišta. Međutim, ove mere nisu dale rešenje.

ORCA je razvila model trajne – humane i efikasne kontrole populacije pasa, čijom primenom, pružamo podršku državnim organima i lokalnim samoupravama da reše probleme koji se tiču nepropisnog držanja kućnih ljubimaca i napuštenih životinja.

Kućni ljubimci i napuštene životinje

aaa

ZAŠTO JE OVO VAŽNO?

Očuvana bezbednost građana

Nepropisno držanje kućnih ljubimaca, poput puštanja pasa da se slobodno kreću javnim površinama bez nadzora, kao i napuštanje životinja, predstavljaju veliki bezbednosni rizik za građane. Prema podacima koje je prikupila ORCA, preko 12.000 građana godišnje ujedu psi, a broj ujedenih građana se svake godine uvećava. ORCA model “Po meri čoveka i psa” podrazumeva unapređenje mehanizma za sankcionisanje nesavesnih vlasnika (npr. unapređenje baze podataka i registracije svih životinja, reforma nadzora nad sprovođenjem propisa itd.) i rešavanje problema napuštenih životinja u lokalnoj zajednici. Na ovaj način, smanjuje se rizik po zdravlje i život ljudi, pasa i drugih životinja, poput divljači i stoke.

Smanjeni ekonomski gubici opština i gradova

Vrednosti odšteta koje opštine i gradovi isplaćuju građanima svake godine zbog šteta koju prouzrokuju napuštene životinje, mere se milionima eura. Prema podacima koje je prikupila ORCA, 25 miliona eura isplatile su lokalne samouprave za 6 godina! I ovaj broj se iz godine u godinu uvećava. ORCA model “Po meri čoveka i psa” podrazumeva promišljeno kreiran Program kontrole populacije pasa – po meri lokalne zajednice. Ovakav program može da dovede do dramatičnih ušteda u lokalnom budžetu, jer će lokalna samouprava biti u prilici da proceni u koje mere i na koji način treba da uloži koliko novca kako bi postigla najbolji efekat. Na taj način, novac građana se više neće trošiti na mere koje ne daju rešenje, a kontrolom populacije pasa, manje će biti ugroženo zdravlje i život ljudi, pasa i drugih životinja, poput divljači i stoke.

Bolji život za sve

Cilj primene ORCA modela “Po meri čoveka i psa” je da ostvari bolju dobrobit kućnih ljubimaca kroz unapređenje odgovornog vlasništva i smanji njihovu patnju izazvanju nepropisnim držanjem, zanemarivanjem, zlostavljanjem ili napuštanjem. Primenom ORCA modela, psi će živeti kvalitetnije, zdravije i duže zahvaljujući rasterećenim prihvatilištima i odgovornim vlasnicima, tako da i ljudi neće osećati probleme izazvane prisustvom napuštenih pasa na ulici.

aaa

PROBLEMI

Problem napuštenih životinja veoma je vidljiv i izuzetno ozbiljan za građane svih opština i gradova u Srbiji. Iako zoohigijenske službe uhvate preko 28.500 pasa godišnje, 100% opština i gradova ocenjuje problem napuštenih životinja kao „izražen“. Nerešavanjem problema napuštenih životinja, stvara se nezadovoljstvo svih aktera kojih se ovaj problem tiče: građana koji strahuju za bezbednost i zdravlje sebe i svoje dece, onih koji brinu o napuštenim psima, lokalnih samouprava koje isplaćuju ogromne odštete. Postojeći pristup ne daje rezultate. Mnoge lokalne samouprave imaju programe kontrole i ulažu značajna sredstva u primenu mera poput sterilizacije, zbrinjavanja pasa u prihvatilište, vraćanja na ulicu ili udomljavanja. Međutim, čak i tamo gde se sprovode zakonski zahtevi, rezultati ne samo da izostaju, već se problemi dodatno usložnjavaju, pa nema ni primera dobre prakse u ovoj oblasti.

Preko 12.000 građana godišnje ujede pas poznatog vlasnika, odnosno napušteni pas. 25 miliona evra za 6 godina su opštine i gradovi isplatili građanima koje su ozledili psi (ORCA, 2016)

Postojeći programi kontrole populacije pasa ne daju rezultate jer ovi programi nisu zasnovani na objektivnim podacima i nisu prilagođeni lokalnoj zajednici. Izostaju podaci o stanju na lokalu: broju pasa, faktorima njihovog opstanka na ulici, navikama i stavovima građana. Izostaje i podrška, usmeravanje lokalnih samouprava i koordinacija državne uprave i lokalne samouprave. Ona je važna jer je državna uprava nadležna da sprovodi ključne mere kontrole populacije pasa – čipovanje životinja i registraciju vlasnika, odnosno kažnjavanje nesavesnih vlasnika. Poseban problem je to što je baza podataka čipovanih životinja i njihovih vlasnika nepotpuna i nepouzdana, odnosno obuhvata samo deo ukupne populacije pasa i mačaka. Ako u bazi podataka nema informacija o vlasniku, onda ga nije moguće ni kazniti u slučaju da njegova životinja nekog povredi.

aaa

REŠENJE

„PO MERI ČOVEKA I PSA“ je ORCA model kontrole populacije pasa, koji podrazumeva pružanje podrške državnoj upravi i lokalnim samoupravama u procesu rešavanja problema napuštenih životinja. ORCA smatra da je probleme koji se vezuju za pse moguće rešiti jedino sveobuhvatnom nacionalnom akcijom obuhvaćenom u okviru Nacionalne strategije kontrole populacije pasa. Strategija bi trebalo da obezbedi koordinaciju državne uprave i lokalne samouprave na rešavanju problema napušenih životinja i da obuhvati mere poput masovne sterilizacije napuštenih životinja, unapređivanje baze podataka i registracije svih životinja, registracije i kontrole svih odgajivačnica i unapređenje sprovođenja propisa.

96% lokalnih samouprava je istaklo je da im je potrebna podrška u procesu rešavanja problema napuštenih životinja (ORCA, 2016)

ORCA model podrazumeva i izradu programa kontrole i smanjenja populacije pasa, po meri lokalne zajednice. Kako bi se ovaj program razlikovao od dosadašnjih i dao rezultate, on mora biti zasnovan na stvarnim podacima sa terena, iz lokalne samouprave. Koliko je tačno napuštenih pasa? A koliko ima pasa poznatih vlasnika? Kakvi su stavovi građana? Da li vlasnici sterilišu svoje pse? Napuštaju ih? Nemarno drže otvorene kapije? Koliki su kapaciteti ljudstva i resursa spremnih za akciju? Odgovore na ova pitanja daju nam istraživanja, na osnovu kojih možemo da procenimo u koje mere i na koji način, lokalna samouprava treba da uloži koliko novca kako bi za koliko vremena postigla najbolji efekat. Prva lokalna samouprava u Srbiji koja je primenila ORCA model “Po meri čoveka i psa” je opština Bogatić. Tamo je realizovano višemesečno istraživanje koje nam je otkrilo odgovore na sva gore postavljena pitanja i omogućilo da izradimo program kontrole i smanjenja populacije pasa, skrojen po meri opštine Bogatić.