Hiljade napuštenih životinja luta ulicama gradova i opština širom Srbije. Dok lokalne samouprave, uprkos sporadičnim naporima, još uvek nemaju sistemsko rešenje za problem napuštenih životinja, pojedini posvećeni građani, rešeni da pomognu životinjama, uzeli su stvar u svoje ruke! Neki od njih, samostalno ili udruženi, prihvataju napuštene životinje, sterilišu ih i udomljavaju. Drugi su osnovali prihvatilišta u želji da ih sklone sa ulice i time učine naše okruženje bezbednijim i za životinje i za ljude.

Želimo da podržimo građane da pomognu životinjama i svojoj zajednici! Dodelićemo hranu za pse i mačke onim udruženjima, prihvatilištima i pojedincima koji odgovorno drže životinje i koji svojim aktivnostima doprinose smanjenju broja napuštenih životinja na ulicama.

Ko može da konkuriše za dodelu hrane?

Za dodelu hrane za napuštene životinje mogu konkurisati udruženja, prihvatilišta i pojedinci iz Srbije koji brinu o psima i mačkama na odgovoran način i aktivno doprinose smanjenju broja napuštenih životinja.

Na koji način se vrši izbor za dodelu hrane?

Izbor udruženja, prihvatilišta i pojedinaca vršiće Komisija. Komisija će razmatrati prijavu, popunjen upitnik i poslate fotografije životinja i prostora u kome se drže, kao i informacije dobijene putem telefonskog razgovora i ličnih poseta prema potrebi, u odnosu na kriterijume navedene u konkursu. 

Kiterijumi izbora organizacija i pojedinaca, odnosiće se na dobrobit životinja koje drže i aktivan doprinos smanjenju broja napuštenih životinja. Razmatraće se sledeći kriterijumi: broj sterilisanih, broj vakcinisanih (protiv besnila i zaraznih bolesti) i  broj pasa/mačaka obeleženih mikročipom, način držanja životinja, uslovi higijene životinja i prostora u kome se drže, kondiciono stanje životinja, brojnost životinja u odnosu na prostorne uslove, dobra ishrana, zdravstveno stanje životinja, aktivno udomljavanje životinja, podrška zajednice, radne procedure, uključenost zaposlenih i/ili volontera i drugo. Važan kriterijum koji će Komisija razmatrati je i plan držaoca životinja za unapređenje uslova držanja životinja.

Prednost će imati udruženja, prihvatilišta i pojedinci koji prvi put konkurišu. 

Zašto ORCA vrši dodelu hrane?

Kroz dodelu hrane za napuštene pse želimo da pružimo podšku onim udruženjima, prihvatilištima i pojedincima koji na odgovoran način brinu o napuštenim životinjama i aktivno doprinose rešavanju problema napuštenih životinja.

Svedoci smo činjenice da bi bez mnogobrojnih udruženja i pojedinaca, koji redovno prihvataju napuštene životinje, sterilišu ih i udomljavaju, broj napuštenih životinja bio daleko veći nego što je sada. Mnogi od njih su u stalnom kontaktu sa građanima, podstičući odgovorno vlasništvo. Ovi aktivisti, osim što pomažu ugroženim životinjama, čine naše okruženje bezbednijim i za životinje i za ljude. Želimo da podržimo udruženja i pojedince čije aktivnosti doprinose zaštiti životinja i koriste lokalnim zajednicama. 

Takođe, svedoci smo različitih primera držanja životinja koji, uprkos najčešće dobroj nameri građana, ne doprinose zaštiti životinja. Ovakve situacije, koje nisu dobre ni za životinje, ni za ljude koji o njima brinu, kao ni za širu zajednicu, ne možemo podržati. 

Primeri udruženja, prihvatilišta i pojedinaca koje smo podržali:

Primer 1: Prihvatilište za pse koje je uz ulaganje značajnog napora uspelo da eliminiše zarazna oboljenja pasa, tako da su smrtni slučajevi od zaraznih oboljenja svedeni na njamanju moguću meru. Prihvatilište ima odgovarajući broj radnika/volontera koji brinu o životinjama, postoje određena pravila i rutine (produre) u radu koje se poštuju (u pogledu ishrane, čišćenja, puštanja pasa na istrčavanje i drugo). Vlasnik prihvatilišta ima jaku motivaciju i ulaže napor za daljim unapređenjem uslova u svom prihvatilištu. Prihvatilište udomljava napuštene životinje, uz poštovanje posebne procedure čiji je cilj da se životinji nađe odgovaran vlasnik.

Primer 2: Osoba koja je, pored ishrane napuštenih pasa i njihovog udomljavanja, posvećena unapređenju kulture držanja životinja. Ona je ostvarila dobar odnos sa susedima u svom naselju i podržava ih da stvore nove navike u vezi sa životinjama koje drže. Objašnjava im prednosti sterilizacije i redovne vakcinacije njihovih životinja, probleme koji mogu nastati, ako se ljubimci puste na javne površine bez nadzora. Dugogodišnjom izgradnom dobrog i podržavajućeg odnosa sa ljudima iz svog naselja, postigla je da veliki broj vlasničkih pasa bude sterilisan, zbrinut i udomljen.

Primer 3: Osoba koja je posvećena spasavanju i udomljavanju mačaka. Ona napuštene mačke donese u stan gde ih othrani, izleči i udomi. Sve mačke koje udomljava su sterilisane, a u stanu nikad nema veći broj mačaka nego što joj uslovi i finansije dozvoljavaju, pa je higijena prostora jako dobra. Posebnu pažnju posvećuje novopridošlim mačkama koje drži odvojeno od ostalih, dok se ne ustanovi njihovo zdravstveno stanje i dok se ne prilagode. Sa osobama koji usvoje mačke, ostaje u kontaktu i prati njihov dalji život.

Primeri udruženja, prihvatilišta i pojedinaca koje nismo podržali:

Primer 1: Osoba koji drži pse u nehigijenskim uslovima u kojima i sama živi. Uprkos teškoj situaciji i nedostatku finansijskih sredstava da unapredi uslove u kojima živi, ova osoba odbija da životinje udomi i nastavlja da uvećava broj životinja koje drži.

Primer 2: Osoba koji drži preko 50 mačaka u improvizovanom skloništu, relativno malog podrumskog prostora. Mačke drži bez potpune kontrole, tako da mogu da izlaze van dvorišta, zbog čega dolazi do sukoba sa komšijama. Osoba nema finansijska sredstva za izdržavanje ovog broja mačaka, a uprkos tome, prihvata nove mace i odbija rad na njihovom udomljavanju.

Primer 3: Prenaseljeno prihvatilište u kome se nalazi više pasa nego što to uslovi dozvoljavaju. Vlasnik prihvatilišta prihvata nove pse uprkos nedostatku prostora, samostalno brine o psima, bez pomoći zaposlenih radnika ili volontera. Ne prate se radne procedure, česte su zarazne bolesti, naročito kod štenaca, a psi se ne udomljavaju. Vlasnik prihvatilišta nije siguran kako da unapredi uslove u svom prihvatilištu i nema plan da to uradi.

Kako se prijaviti za dodelu hrane?

Prijavljivanje za dodelu hrane za životinje se vrši popunjavanjem upitnika koji se nalazi na ovom linku i slanjem fotografija prostora u kojima životinje borave i fotografija životinja na e-mail:  info@orca.rs

Rok za prijavu je 25. septembar 2019. godine u 17h.

Obezbeđivanje hrane za napuštene životinje, obezbedili su građani svojim donacijama. 

Hvala svima koji su donirali za napuštene životinje!