U današnjem digitalizovanom i urbanizovanom svetu, važnost prirode za odrastanje i razvoj dece se ne može preceniti.

Otvaramo Konkurs „Škola prijateljica prirode i životinja“, jer želimo da odamo priznanje onim školama, nastavnicima i učenicima, koji su pokazali i dokazali da su prijatelji prirode i životinja.

PRIJAVITE SE!

Ako ste nastavnik/ca i sa svojim učenicima ste organizovali i sproveli ekološku akciju, prijavite se! Možda znate neki sjajan tim nastavnika i učenika, koji su zajedničkom akcijom aktivno doprineli zaštiti prirode i/ili životinja? Javite im da se prijave na konkurs!

Konkurs traje do 30. oktobra 2023. godine do 17h. Detaljniji opis konkursa, kriterijumi i obrazac za prijavu nalaze se u nastavku.

Odluku o dobitniku nagrade „Škola prijateljica prirode i životinja“ doneće stručna i nezavisna komisija. Pobednike ćemo predstaviti 28. novembra 2023. godine, na 23. rođendan ORCA! Predstoji nam duplo slavlje!

Za više informacija, možete se obratiti ORCA na mail: info@orca.rs

O konkursu

Deca danas provode puno vremena pred ekranima mobilnih telefona, računara ili TV-a. Slabije se kreću i manje komuniciraju međusobno. Sa druge strane, neki roditelji veruju da je igranje u zatvorenom prostoru bezbednije, jer u svakom trenutku znaju gde im se deca nalaze.

Ipak, naučnici širom sveta upozoravaju da je za pravilan fizički i emocionalni razvoj deteta, potreban boravak i druženje u prirodi, učenje o prirodi, ali i kontakt sa životinjama. Priroda nudi ogromnu i živahnu učionicu u kojoj deca mogu da istražuju, uče, druže se i rastu na načine koje nijedno okruženje u zatvorenom ne može da ponovi.

Cilj konkursa „Škola prijateljica prirode i životinja“  je promocija značaja ekološkog obrazovanja i vaspitanja u osnovnim školama u Srbiji. Želimo da podržimo primere dobre prakse koji pokazuju da obrazovanje u skladu sa zaštitom prirode i dobrobiti životinja, doprinosi razvoju ličnosti deteta, istovremeno štiteći prirodu i životinje sa kojima delimo životni prostor.

Obrazovanjem i vaspitanjem o zaštiti prirode i dobrobiti životinja, vrednosti, stavovi i kritičko mišljenje se razvijaju u pravcu odgovornosti, poštovanja, razumevanja različitosti i saosećajnog odnosa prema životinjama, prirodi i ljudima.

Želimo da nagrađeni primeri dobre prakse, inspirišu druge škole, nastavnike, učenike i roditelje da i oni u svom okruženju organizuju ekološke akcije i aktivno doprinesu zaštiti prirode i životinja.

Konkurs „Škola prijateljica prirode i životinja“ je jedan od načina na koji nastojimo da podstaknemo ekološko obrazovanje i da popločamo put novoj generaciji mladih ljudi koji imaju puno razumevanje značaja zaštite prirode i životinja za njihovu i našu budućnost, i aktivno doprinose njihovom očuvanju.

Konkurs je deo projekta “Budi prijatelj prirodi” koji finansira Evropska unija i sprovodi ga organizacija ORCA u partnerstvu sa Fondacijom “Jelena Šantić”.

Ko može da konkuriše i kako se prijaviti?

Za dodelu priznanja „Škola prijateljica prirode i životinja“, može konkurisati tim: nastavnik i učenici, iz bilo koje osnovne škole u Srbiji, koji su sproveli ekološku akciju i time aktivno doprineli zaštiti prirode i/ili životinja.

Tim prijavljuje nastavnik, popunjavanjem formulara koji se nalazi na ovom linku, najkasnije do 30.10.2023. godine do 17h.

Tim: nastavnik i učenici, može da konkuriše za jednu od dve kategorije:

 1. Škola prijateljica prirode: ako ste zajedničkim snagama sproveli neku akciju sa ciljem zaštite prirode, poput sadnje medonosnog bilja koje obezbeđuje opstanak oprašivačima, pošumljavanje, čišćenje od otpada parka, šume ili priobalnog područja bare, reke ili jezera, i drugo.
 2. Škola prijateljica životinja: ako ste udruženi sproveli akciju udomljavanja napuštenih životinja ili njihove sterilizacije, ili ako ste zajednički napravili hranilice za ptice, hotel za insekte, kućice za ptice ili napuštene životinje i postavili ih na površinu gde je to dozvoljeno ili uradili nešto drugo za životinje.

Iznad su samo neki od primera. Sve akcije u kojima su učestvovali učenici i nastavnici, a koje su na bilo koji način aktivno doprinele zaštiti prirode i/ili životinja, dobar su razlog da se prijavite za dodelu priznanja.

Pobednike konkursa ćemo objaviti 28.11.2023. godine, na 23. rođendan ORCA!

Kriterijumi koje timovi treba da ispune radi dodele priznanja

 1. Priznanje može biti dodeljeno timu: nastavnik i učenici, bilo koje osnovne škole u Srbiji (uzrast od prvog do osmog razreda);
 2. Priznanje može biti dodeljeno samo timu koji se sastoji od nastavnika i učenika. U tim može biti uključeno celo odeljenje ili manji broj učenika. Bitno je da tim uključi najmanje pet učenika;
 3. Akcija koju je tim sproveo, može biti jednokratna, a mogu se kandidovati i aktivnosti koje se dugoročno bave zaštitom prirode i/ili životinja.
 4. Akcija koju je tim sproveo, mora da ima jasan pozitivan uticaj na zaštitu prirode i/ili životinja i opipljive, brojčane rezultate (npr. izneto toliko i toliko kesa smeća iz parka ili zasađeno toliko i toliko vrsta medonosnih biljaka u dvorištu škole i slično);
 5. Akcija mora biti dokumentovana fotografijama, koje povrđuju navode iz prijave.
 6. Predmet ovog konkursa su isključivo akcije školskih timova, dok akcije pojedinaca nije moguće kandidovati na ovaj konkurs.
 7. Moguće je poslati samo jednu prijavu za jedan tim.

Sva dodatna pitanja u vezi sa konkursom možete poslati na e-mail: info@orca.rs

Kako se vrši izbor za dodelu priznanja i koje su nagrade?

Izbor timova nastavnika i učenika kojima će biti dodeljeno priznanje i uručena nagrada, vršiće stručna i nezavisna komisija.

Komisija će razmatrati prijavu, popunjen upitnik i poslate fotografije, u odnosu na kriterijume navedene u konkursu.

Priznanje će biti dodeljeno u dve kategorije:

 1. Škola prijateljica prirode: prvo, drugo i treće mesto
 2. Škola prijateljica životinja: prvo, drugo i treće mesto

Dobitnicima će biti dodeljene nagrade, u skladu sa osvojenim prvim, drugim ili trećim mestom, i to: plaketu za osvojeno prvo, drugo ili treće mesto, priručnik za nastavnike „Dobrobit životinja i mi“ koji je izradila ORCA, kao i neku od divnih knjiga o ljubimcima:

 • “Ničija kuca” autorke Patriše Anđelković;
 • “Njegovo veličanstvo kućni ljubimac”, autorki Tamare Džamonje-Ignjatović i Eleonore Vlahović;
 • “Đole dog” autorke Jelene Rvović Jelić.

PRIJAVITE SE DANAS!

Konkurs je deo projekta “Budi prijatelj prirodi” koji finansira Evropska unija i sprovodi ga organizacija ORCA u partnerstvu sa Fondacijom “Jelena Šantić” u okviru programa podrške Evropske unije razvoju civilnog društva Civil Society Facility Programme 2020 u periodu 2022-2024.

Za sadržinu ove stranice isključivo je odgovorna ORCA i ta sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije.