Projekat organizacijskog razvoja ORCA realizovan je tokom 2009 i 2010. godine od strane ORCA. Finansiran je od strane Svetskog društva za zaštitu životinja (WSPA) koje je među svojim evropskim članicama organizacijama civilnog društva koje se bave dobrobiti životinja odabralo ORCA za ovu vrstu stručne i finansijske podrške.

Programi organizacijskog razvoja (OD) podrazumevaju sprovođenje sveobuhvatnih planiranih organizacijskih promena koje se sprovode sa ciljem unapređenja organizacijske učinkovitosti i sveobuhvatnog “zdravstvenog stanja” organizacije koristeći planirane invervencije u organizacijskim procesima.

U saradnji sa stručnjacima WSPA, i domaćim konsultantima za organizacioni razvoj, razvoj civilnog sektora i javno zastupanje, ORCA je sprovela aktivnosti koje su se odnosile na strateško i dugoročno planiranje, razvijanje sistema unutrašnjeg upravljanja i komunikacije, kao i finansijskog i projektnog menadžmenta.

Ubrzo nakon završetka ovog projekta, ORCA je započela uspešno i kontinuirano obezbeđivanje projektne podrške od strane Evropske unije u okviru programa podrške razvoju civilnog društva (2011-2012), podrške socio-ekonomskom razvoju dunavskog regiona i sprovođenju evropske strategije razvoja dunavskog regiona (2013-2014) i podrške osnivanju regionalnih tematskih mreža organizacija civilnog društva u okviru projekta podrške razvoju civilnog društva i medija na Zapadnom Balkanu (2016-2019).