• Da li želiš da ostvariš svoje snove da Srbija bude zemlja u kojoj se priroda i životinje vole i čuvaju?
 • Želiš li da besplatno naučiš kako da napišeš projekat i obezbediš finansijska sredstva za rad svoje organizacije?
 • Da li se raduješ da upoznaš ljude sličnih interesovanja sa kojima možeš razmeniti ideje i zajedno raditi na zaštiti prirode i životinja?
 • Da li želiš da saznaš kako da efikasno pošalješ svoju poruku građanima, medijima i političarima?

Ako je tvoj odgovor DA, onda je ovo prava obuka za tebe!

PRIJAVI SE NA KONKURS!

ŠTA JE LIDERSKI TRENING PROGRAM ORCA AKADEMIJE?

Liderski trening program ORCA Akademije je prvi i jedinstveni trening program u Srbiji i svetu koji se bavi jačanjem liderskih potencijala građana za javno zastupanje zaštite prirode i životinja! Nastao je na osnovu potreba našeg društva i po ugledu na savremene evropske programe obrazovanja u ovim oblastima.

Koristeći multidisciplinarni pristup (integrišući znanja iz oblasti prirodnih i društvenih nauka) i iskustvo iz dugogodišnjeg rada u zaštiti životinja i prirode u Srbiji i na prostoru zapadnog Balkana, u Liderskom trening programu ORCA Akademije razvijamo znanja i veštine polaznika koji su im potrebni za primenjenu i savremenu zaštitu životinja i prirode.

U programu je do sada učestvovalo preko 60 polaznika. Upoznajte polaznike PRVE, DRUGE i TREĆE generacije Liderskog trening programa ORCA Akademije i pridružite se dobrom društvu!

KOME JE NAMENJEN PROGRAM?

 1. studentima diplomskih i postdiplomskih studija;
 2. stručnjacima iz relevantnih oblasti;
 3. aktivistima organizacija civilnog društva.

koji imaju jasnu ideju i konkretnu inicijativu kojom žele da pomognu zaštiti prirode i životinja na lokalnom ili nacionalnom nivou.

Ovaj Program nije za one koji:

 • nemaju jasnu i konkretnu ideju šta žele da rade u oblasti zaštite životinja i prirode, odnosno koju promenu žele da ostvare na lokalnom ili nacionalnom nivou;
 • ne vide sebe da se bave javnim zastupanjem, odnosno aktivno i planski se zalažu za ideju koju žele da ostvare – kroz promenu propisa, praksi i odnosa ljudi prema zaštiti prirode i životinja.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

 • Koje sve tehnike javnog zastupanja postoje i kako da ih primenite u zaštiti životinja i prirode;
 • Kako teče proces izrade i usvajanja propisa, koje su uloge i nadležnosti institucija i organizacija u oblasti dobrobiti životinja i zaštite prirode;
 • Liderske veštine definisanje ciljeva;
 • Veštine komunikacije sa različitim ciljnim grupama;
 • Kako da realizujete javnu kampanju;
 • Kako da napišete predlog projekata i osnove tehnika prikupljanja sredstava;
 • Osnove implementacije projektnih aktivnosti i saradnje sa grant donatorima.

Uz pomoć Programa, kroz kombinaciju učenja i praktičnog rada sa mentorom, uspećete da:

 1. uobličite svoju temu – od ideje do finalnog predloga projekta;
 2. identifikujete grant donatora kome možete podneti finalni predlog projekta;

KOLIKO TRAJE I KAKO ĆE IZGLEDATI ČETVRTA GENERACIJA LIDERSKOG TRENING PROGRAMA?

Kalendar Programa sa datumima i satnicom treninga i mentorskog procesa možete pogledati ovde. Termini su prilagođeni studentima i zaposlenima i raspoređeni tako da polaznici mogu da postignu sve obaveze.

Obuka traje ukupno šest meseci (maj – septembar 2022. godine i april 2023. godine) i sastoji se iz:

 1. Ukupno četiri uživo on-line ZOOM vikend treninga i ukupno četiri uživo on-line ZOOM večernja treninga (za detalje pogledajte Kalendar Programa). Prisustvo na treninzima je obavezno, s obzirom da se odvijaju uživo on-line na platformi ZOOM;
 2. Domaćih zadataka između vikend i večernjih modula koji se odnose na temu modula, a služe za razvijanje potrebnih znanja i veština;
 3. Razvijanja predloga projekta usmerenog na podsticanje građanskog aktivizma i mobilisanja lokalnih resursa u oblasti zaštite prirode i dobrobiti životinja, uz mentorsku podršku ORCA tima (okvirne teme kojima predlog projekta treba da se bavi pogledajte ovde);
 4. Uživo on-line ZOOM vikend treninga Integracije i sertifikacije – nakon kojeg će svi polaznici Programa koji ispune svoje obaveze, dobiti Sertifikat i pristupiti Alumni klubu ORCA Akademije.

Mentorski proces traje ukupno šest meseci (oktobar 2022. – mart 2023. godine) i sastoji se iz:

 1. Individualnog rada na razvoju predloga projekta;
 2. Povratne informacije mentora na vaš nacrt predloga projekta;
 3. Individualne on-line konsultacije sa mentorom u vezi unapređenja vašeg predloga projekta.

Sertifikat o uspešno završenom Liderskom trening programu, dobiće svi polaznici koji su ispunili svoje obaveze (prisustvo na treninzima, urađeni domaći zadaci i uspešno završen mentoring proces).

KAKO DA SE PRIJAVIM?

 • Konkurs je otvoren do 25. aprila 2022. godine u 16h!
 • Prijavna dokumentacija se sastoji od biografije i motivacionog pisma koji treba da su sastavljeni prema Smernicama za prijavu.
 • Troškovi učešća u četvrtoj generaciji Liderskog trening programa ORCA Akademije u potpunosti su pokriveni zahvaljujući donatorskoj podršci.
 • Prijavite se na konkurs putem ovog linka.
 • Sva dodatna pitanja u vezi sa konkursom možete poslati na e-mail: akademija@orca.rs

 

ORCA Akademija – partner u znanju

mesto gde mladi lideri kreiraju održivu budućnost

za ljude, životinje i prirodu!

Četvrta generacija Liderskog programa ORCA Akademije sprovodi se u okviru projekta “Budi prijatelj prirodi: Javno zastupanje javnih politika zasnovanih na prirodi i dokazima – za ljude i prirodu Srbije”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi ORCA, u partnerstvu sa Fondacijom Jelena Šantić.

Za sadržinu konkursa, isključivo je odgovorna ORCA i ta sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije.